Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto zastosować modul wielostrefowy do systemów grzewczych

grzesiek8630

Recommended Posts

Tak jak w temacie mój hydraulik proponuje mi zestaw do ogrzewania gazem:

- piec Termet Ecocondens Cristal 25kW

- zasobnik Biawar 150l

- oraz wspomniany w temacie moduł wielostrefowy Termet - dzięki temu modułowi pozbywamy sie sprzegła, pomp i wielu innych drogich części oraz mamy odrazu rozbudowaną elektornikę pod obiegi wysoko i nisko temperaturowy (to jego slowa)

Czy warto się w to bawić??

Czy np jeśli zdecyduję się na piec vaillanta to czy sa tez dostępne do niego takie moduły??

dzięki temu modułowi pozbywamy sie sprzegła, pomp i wielu innych drogich części oraz mamy odrazu rozbudowaną elektornikę pod obiegi wysoko i nisko temperaturowy (to jego slowa)

A w zestawie

1 x sprzęgło hydrauliczne dla 3 obiegów grzewczych

1 x zawór termostatyczny

2 x pompa obiegowa, wys. Podnoszenia – 5 m

1 x sterownik

6 x zawór ¾”

:lol:

- zasobnik Biawar 150l

- oraz wspomniany w temacie moduł wielostrefowy Termet - dzięki temu modułowi pozbywamy sie sprzegła, pomp i wielu innych drogich części oraz mamy odrazu rozbudowaną elektornikę pod obiegi wysoko i nisko temperaturowy (to jego slowa)

Czy np jeśli zdecyduję się na piec vaillanta to czy sa tez dostępne do niego takie moduły??

witam

moduł wielostrefowy TERMET SIM 2Z - to tak jak piszesz wiele rzeczy w jednym

fajna rzecz, trochę drogi (ale jak pozbierasz elementy z Vaillanta i zrobisz podobny "zestaw" z ich oryginalnych podzespołów Vaillanta to powiesz b. mało, tanizna), zajmuje mało miejsca - oszczędza instalatorowi wiele godzin pracy:)

kotły Termetu dobrze się spisują, a i ewentualny serwis będzie "małokosztowy", bez porównania z cenami Vaillanta

jaki duży masz dom, że aż taki duży kocioł

pozdrawiam

- zasobnik Biawar 150l

a ten moduł to co niby ma polepszyć ...?

czy może tylko skomplikować dla samego skomplikowania ...?:cool:

a potem "tańcowanie" przy sterowniku ...:lol2:

Właśnie hydraulik mi taki piec polecił jeśli chodzi o moc ja skłaniam się ku 20kW (kominek z PW zamówiłem 19kW). Dom mam średni według mnie- ok 165m2 użytkowych + garaż 35 i kotłownia 10m2. Dlatego myślę że to przesada te 25kW. Słowa mojego hydraulika na temat termetu- "sprawnośc 107,8% temp 45/30 , kocioł polski - naprawdę bezawaryjny - podłaczyliśmy ich dużo , tanie przeglądy i okresowy serwis gdy będzie Pan trzymał temp na kotle powyżej 55stopni nie kondensuje piec żadnej firmy (prawa fizyki) i pracuje jak stare kotły sprawność poniżej 100"

Nie uważam że ten kto buduje duży dom to musi mieć piec Vaillanta czy inny "podobno lepszy" a ten co mały to Termet. W obecnym domu mam Vaillanta nie narzekam (choć serwis trochę drogi)- śmiga dobrze, rodzice mają Immergaz i też nie narzekają.

A czy ktoś się orientuje czy taki moduł jest ewentualnie naprawialny (np jeśli pompka wysiądzie) czy też należy wymienić cały moduł czy też poszczególne elementy. Sądze że wszystko kupując oddzielnie wyjdzie dużo drożej.

jeśli do ogrzania 210m2 wyliczacie kocioł: ty 20kW, twój fachman 25kW tzn że obciążenie cieplne w widełkach 95-119W/m2.

Wybacz, ale to by znaczyło że chałupa to istne sito i do tego nie ocieplone- takie moce i obciążalność przyjmowało się "z doświadczenia" 20 lat temu, a domów takich się teraz nie buduje, bo nie spełniają WT2000 i nie uzyska się na nie PnB. / no może przesadzam, ale blisko jestem ;) /

Przewymiarowanie kotła nie jest wielkim błędem (gorszym nie dowymiarowanie) ale po co płacić za niepotrzebną moc?

pompy i wszystkie elementy takiego zestawu są wymienialne - plusy to kompaktowa budowa a co za tym idzie mało miejsca i nie trzeba się narypać przy skręcaniu - jedna grupa pompowa CO to w zależności od zapotrzebowania klienta od 8 do 10 gwintów na zasilaniu, OP - 30% więcej, pompy w zestawie są standardowe.

Mniej skręca - taniej liczy robocizne - przynajmniej ja tak robię

Właśnie hydraulik mi taki piec polecił jeśli chodzi o moc ja skłaniam się ku 20kW (kominek z PW zamówiłem 19kW). Dom mam średni według mnie- ok 165m2 użytkowych + garaż 35 i kotłownia 10m2. Dlatego myślę że to przesada te 25kW. Słowa mojego hydraulika na temat termetu- "sprawnośc 107,8% temp 45/30 , kocioł polski - naprawdę bezawaryjny - podłaczyliśmy ich dużo , tanie przeglądy i okresowy serwis gdy będzie Pan trzymał temp na kotle powyżej 55stopni nie kondensuje piec żadnej firmy (prawa fizyki) i pracuje jak stare kotły sprawność poniżej 100"

Nie uważam że ten kto buduje duży dom to musi mieć piec Vaillanta czy inny "podobno lepszy" a ten co mały to Termet. W obecnym domu mam Vaillanta nie narzekam (choć serwis trochę drogi)- śmiga dobrze, rodzice mają Immergaz i też nie narzekają.

A czy ktoś się orientuje czy taki moduł jest ewentualnie naprawialny (np jeśli pompka wysiądzie) czy też należy wymienić cały moduł czy też poszczególne elementy. Sądze że wszystko kupując oddzielnie wyjdzie dużo drożej.

witam

20 kW w zupełności wystarczy (szkoda, że mniejszych nie mają w ofercie) - poza trochę niższą ceną, może pracować z niższą moc minimalną

tak jak pisze GENTOOX pompy oraz inne elementy Modułu są wymienialne

moduł zajmuje dużo mniej miejsca od "składanych" przez instalatora pojedyńczych elementów

no i instalator winien mniej wziąść za robociznę

pozdrawiam

Dziękuję bardzo za pomoc trochę rozjaśniliście mi temat. W takim razie będę brał ten 20kW. Dom raczej nie jest sitem (25cm porotherm, 15 cm styro grafitowy i ma być na poddaszu 30-35 cm wełny. Starałem się dbać o wszelkie połączenia i newralgiczne miejsca.

Coś mi się wydaje, że spokojnie ogarnął by to kocioł do 15kW (Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C a może i nawet Immergas Victrix 12 2I).

Poza tym ten Termet ma najniższą moc 6kW, poniżej tego będzie taktował (włączał się i wyłączał) - niekorzystne i dla pieca i dla pieniędzy. Dla porównania 2 podane przeze mnie wyżej kotły startują odpowiednio od 3,3kW Junkers oraz 1,9kW Immergas - pracują wtedy cały czas i ładnie kondensują (przy dobrze dobranej instalacji). Przy całym moim patriotyzmie i chęci wspierania polskich firm, w tym wypadku absolutnie bym nie kupił Termeta. Wspomniane wyżej kotły masz praktycznie w tej samej cenie (podobnie jak Immergas Victrix 24 2I - jakbyś już chciał mocniejszy, start od 3kW). Immergas - 5 lat gwarancji, Junkers - 5 lat.

Masz w ogóle policzone zapotrzebowanie na ciepło dla swojego domu?

Edytowane przez teres
Junkers też oferuje 5 lat gw

Coś mi się wydaje, że spokojnie ogarnął by to kocioł do 15kW (Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C a może i nawet Immergas Victrix 12 2I).

Poza tym ten Termet ma najniższą moc 6kW, poniżej tego będzie taktował (włączał się i wyłączał) - niekorzystne i dla pieca i dla pieniędzy. Dla porównania 2 podane przeze mnie wyżej kotły startują odpowiednio od 3,3kW Junkers oraz 1,9kW Immergas - pracują wtedy cały czas i ładnie kondensują (przy dobrze dobranej instalacji). Przy całym moim patriotyzmie i chęci wspierania polskich firm, w tym wypadku absolutnie bym nie kupił Termeta. Wspomniane wyżej kotły masz praktycznie w tej samej cenie (podobnie jak Immergas Victrix 24 2I - jakbyś już chciał mocniejszy, start od 3kW). Immergas - 5lat gwarancji, Junkers - 2lata.

Masz w ogóle policzone zapotrzebowanie na ciepło dla swojego domu?

witam

Junkers też ma 5 lat gwarancji

pozdrawiam

popieram powyższe co kolega pisze.

BTW

nie napisałem że masz sito-dom, tylko że tak go z hydraulikiem traktujecie, bo domek na bank taki zły nie jest, ale hydraulik ci OZC nie policzy. Jakbyś miał instalatora to inna sprawa - żaden szanujący się instalator nie zrobi domu "na oko"

Instalator również ozc nie policzy, a jesli juz to dokładnośc jak i szczególowosc tych obliczen jest co najmniej problematyczna. A propo zapotrzebowanie na ciepło w temacie doboru jest mało istotne a nawet nieistotne. Najwazniejsze jest projektowe obciązenie cieplne.

Instalator również ozc nie policzy, ...

policzy, policzy. Nie każdy, ale wielu na pewno tak.

...A propo zapotrzebowanie na ciepło w temacie doboru jest mało istotne a nawet nieistotne. Najwazniejsze jest projektowe obciązenie cieplne.

co jest "oczywistą oczywistością" jak mawia klasyk i dam głowę , że kolega nie poda z głowy projektowego obciążenia cieplnego dla tego domu bez stosownych policzanek, pomimo wiedzy fachowej :)

policzy, policzy. Nie każdy, ale wielu na pewno tak.

co jest "oczywistą oczywistością" jak mawia klasyk i dam głowę , że kolega nie poda z głowy projektowego obciążenia cieplnego dla tego domu bez stosownych policzanek, pomimo wiedzy fachowej :)

Co do tych obliczen mam inne doswiadczenia.

Jezeli chodzi o oszacowanie obciązenia cieplnego to margines błedu jest uzalezniony od szczegołowosci opisu budynku. Im lepszy opis tym dokładniej szacuję i podaję to z głowy. Stosowne policzanki to własnie ozc.

Co do tych obliczen mam inne doswiadczenia.

Jezeli chodzi o oszacowanie obciązenia cieplnego to margines błedu jest uzalezniony od szczegołowosci opisu budynku. Im lepszy opis tym dokładniej szacuję i podaję to z głowy. Stosowne policzanki to własnie ozc.

Chylę czoła - nie mam tak wielkiego doświadczenia i jak szacuję to z dokładnością do 20% ( na ogół za wysoko - sprawdzałem), dlatego już nie szacuję, wolę policzyć sobie - jeszcze mnie to nie nudzi

• 4 weeks później...
Jak według Was powinienem rozwiązać sprawę połączenia pieca gazowego z zasobnikiem 140l oraz kominka z PW aby te instalacje się uzupełniały. Jeśli zastosuję moduł wielostrefowy do pieca gazowego ( sterowanie oddzielnie podłogówką i grzejnikami) to aby móc sterować oddzielnie podłogówką i grzejnikami z kominka to muszę dać oddzielne 2 pompki??