Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop drewniany - projekt

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie odnośnie stropu drewnianego, a dokładnie kolejności warstw.

Strop ten znajduje się nad pomieszczeniem nieogrzewanym.

Czy byłby ktoś tak uprzejmy i napisałby mi jak dokładnie powinny wyglądać warstwy w tym stropie? chodzi mi głównie o ich kolejność

z uwzględnieniem folii paroizolacyjnej, niekoniecznie grubości każdej z warstw.

Niestety w internecie nie znalazłam nigdzie podobnego przykładu. Będę wdzięczna za każdą pomocną odpowiedź ;D

• 1 month później...

Witam.

Widzę, że jeszcze nikt na ten temat nie odpowiedział. Ja się podpinam do pytania. Mam podobny problem.

Również mam poddasze nieużytkowe i chciałbym dobrze ocieplić strop drewniany oddzielający pomieszczenia ogrzewane od nieogrzewanych.

Ja planuję zrobić to w ten sposób (idąc warstwami od pomieszczenia ogrzewanego:

1. Płyta Karton-Gips 12,5mm

2. Warstwa listewek 20x50 (w celu wypoziomowania sufitu)

3. Warstwa listewek 20x50 (w celu wypoziomowania sufitu)

4. Folia paroizolacyjna PE żółta

5. Deski 25x100 (przykręcane do legarów)

6. Legary, a miedzy nimi wełna mineralna 150

7. Łaty prostopadle do legarów, a między nimi wełna mineralna 100 (prostopadle dlatego, żeby wyeliminować do minimum mostki termiczne)

8. Folia paroizolacyjna PE żółta lub zwykła folia budowlana ??????

9. Deski lub płyty OSB lub innego typu materiał po którym można chodzić.

Mam tylko wątpliwość co do pkt. 8. Szukając informacji w necie nie spotkałem się, żeby ta warstwa była użyta. Ale myślę, że można by tę warstwę foli dać, żeby ewentualna wilgoć na poddaszu nie dostawała się do wełny.

Załączam obrazek, który może troszkę lepiej odzwierciedla strukturę stropu.

Strop_Drewniany.jpg

Kolego CienkiLolek widziałem strop drewniany który był zamknięty od dołu i od góry folią paroizolacyjna(tak jak Ty sugerujesz).

Mieliśmy zlecenie rozebrania części sufitu z GK z powodu "nieprzyjemnych" zapachów w domu.

Okazało się ze na większej części stropu wełna była zawilgocona a belki drewniane zagrzybione.

Od budowy domu do remontu minęło około 7 lat.

Ja też buduje dom z drewnianym stropem i nieużytkowym poddaszem,

u mnie patrząc od dołu będzie:

1. 2xGK 12,5

2. folia paroizolacyjna.

3. ruszt z CD60/27

4. 20cm izolacja

5. Belki stropowe 20cm, pomiędzy belkami wełna

6. co 40-50cm w poprzek do belek listwy drewniane

7. płyta OSB.

pozdrawiam.

Legary powinny mieć przynajmniej 5–6 cm szerokości, zaś ich rozstaw jest uzależniony od przewidywanych obciążeń oraz grubości zastosowanych płyt drewnopochodnych. Rozstaw powinien być następujący: – 90 cm dla płyty 25 mm; 60 cm dla płyty 22 mm; 40 cm dla płyty 18 mm

Polecam poczytać trochę na ten temat: http://www.budujemydom.pl/budowa-krok-po-kroku/17094-podloga-na-legarach-krok-po-kroku

Tylko ten artykuł dotyczy legarów położonych na nośnym podłożu stropu i tutaj legary się nie uginają. A w moim przypadku legary są oparte na wiązarach co 1m, więc same w sobie muszą mieć wystarczającą sztywność. W artykule mówi się o szerokości legarów, a u mnie większe znaczenie ma wysokość legara, np. czy 2cm deski szerokiej na 10cm będzie za małe czy lepsza będzie łata 6x4cm... Wygląda na to, że łata będzie o wiele sztywniejsza i taką pewnie dam.