Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMOCY, prosze o rady walczących z grzybem!

Camilack

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Mam dom do remontu budowany w latach 80-tych, parter, piętro i poddasze, ściany nie ocieplone ani nie otynkowane, dach także nie ocieplony, eternit, kominy zaciekają po uderzeniu pioruna,ściana zewnątrz pustak, kanał i pustak, pleśń i grzyb wychodzi na wszystkich czterech ścianach zewnętrznych a także na środku domu na suficie od pięciu lat co roku w czasie zimy. Znalazłem już rozwiązanie, kucie i czyszczenie chemią, jednak moje pytanie to czy ktoś już się z tym zmierzył i oczyszczał ściany z grzyba, to jest ro zrobienia jednak zastanawiam się czy nie lepiej zburzyć ściany i pomurować nowe. Nie mogę narazić dzieci na mieszkanie w grzybie, a siebie i rodzinę na remont za 100 tys zł który nic nie da, wiem że można to zwalczyć tylko czy nie wróci po ociepleniu domu jak dostanie tylko trochę wilgoci. Proszę o ratunek muszę podjąć decyzje co zrobić do końca roku. Darujcie sobie teorie, proszę o odpowiedź ludzi którzy byli w podobnej sytuacji do mnie.

Witam,

murowanie ścian od nowa to ostateczne rozwiązanie, lepiej skupić się na przywróceniu budynku do użytku w obecnej formie. Na początku należy zlokalizować źródło wilgoci. W tym celu:

- trzeba uszczelnić dach, każdy przeciek koło komina zniszczy nowe tynki, dobrze byłoby go również docieplić.

- sprawdzić hydroizolację fundamentów (ponieważ grzyb pojawił się na ścianach zew.).

- należy również docieplić elewację ponieważ wygląda na to, że punkt rosy jest teraz w domu, stąd tak znaczne zawilgocenie powodujące pleśń i grzyba.

- proszę sprawdzić także wentylację, by wilgoć miała jak się wydostać z domu.

Bez wykonania tych prac, grzyb będzie się pojawiał bez względu na to czy ściany będą nowe czy stare.

Jeżeli mieszka Pan na Śląsku mogę polecić Panu fachowca, który mógłby podjechać z urządzeniem do pomiaru zawilgocenia ścian. Zrobi to bezpłatnie, pomoże także dobrać odpowiednią chemię do odgrzybienia ścian. W razie gdyby był Pan zainteresowany proszę o kontakt poprzez wiadomość prywatną.