pablojarocin 20.11.2013 04:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Witam.Jaki by był odpowiedni piec na paliwo stałe bez podajnika z nawiewem. Budynek 3 kondygnacje(piwnica użytkowa, parter, piętro). Na każdej kondygnacji w holu ogrzewanie podłogowe + 5 grzejników. Budynek sporawy 15x15m. Albo jakieś inne centralne ogrzewanie dla takiego budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 20.11.2013 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Moc kotła dobieramy do zapotrzebowania na ciepło, a Ty nic nie piszesz o ociepleniu budynku, o oknach, o ilości mieszkańców korzystających z CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 20.11.2013 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Budynek jest w stanie surowym zamkniętym, okna PCV 2 szybowe, Budynek nie ocieplony, najpierw chcę skończyć wszystko w środku. Użytkowane będą 2 kondygnacje, piwnica i piętro. W piwnicy będzie też kotłownia. Na początku miały mieszkać tam 2 rodziny ale mieszka jedna 6 osobowa(Ja z żoną i dziećmi), brat się wybudował gdzie indziej i dlatego ta 3 kondygnacja będzie wolna( chyba że się córka wyjdzie za mąż i będzie tam mieszkać.W budynku są 2 kominy początkowo myślałem o piecu i kominku z płaszczem wodnym. ale chyba nie.Napewno ocieplenie będzie ale nie teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 20.11.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Kociol 20kw miniumum, sas, defro, idt. jaki ci się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 20.11.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Ja mam defro ale w połączeniu z buforem i jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 20.11.2013 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 (edytowane) Na pewno w piwnicy i na parterze bym chciał zrobić podłogówkę na korytarzu i w łazience. Czy muszę stosować zbiornik wyrównawczy??? Ten piec nie będzie za mały jak budynek ma 15x15 to jest 225 metrów kwadratowych. I jeszcze 3 kondygnację?? to jest 675. Narazie bym chciał uruchomić tylko piwnicę i parter to będzie około 400 metrów kw. powierzchni użytkowej. A jak córka albo któryś z synów będzie chciał założyć rodzinę i zamieszkać na samej górze to znowu dojdzie około 200 metrów. I będę musiał piec zmieniać?? A mogę z kotła stałopalnego użyć rur typu PEX do grzejników??Od pieca kawałkiem miedzianej do zawora 4D a od zawora dać PEX?? Edytowane 20 Listopada 2013 przez pablojarocin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 20.11.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 A z czego to zbudowałeś i jakie grube masz mury? Jak standard - to bez ocieplenia na 10 do 15 ton rocznie kasę szykuj. Zacznij od ocieplenia, bo Cię ta chata wpierdzieli żywcem. Jak Ci brakuje kaski, zastanów się czy wszystko co zaplanowałeś w środku musisz absolutnie i na już zrobić. Na pewno znajdziesz coś z czego na rok - dwa da się zrezygnować. Choćby dychę styropianu na ściany, zaciągnąć klejem i dać siatkę, bez wyprawy może stać i kilka lat. Tak jak masz teraz - ze 35 KW kocioł ( na te dwie kondygnacje, bo na trzecią mało będzie ). Jak w nocy wygaśnie to i tak rankiem będziesz dupskiem z zimna trząsł. Mówię jak jest - 25 lat temu 2 zimy w 235 metrów chacie z zewnątrz nawet nie wytynkowanej przeżyłem. Po półtorej tony dobrej kostki z Kleofasa szło miesięcznie, czasem więcej a w domu zimno było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 20.11.2013 23:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 To ojciec wybudował ktory ma 3 dzieci( każde piętro na jedno dziecko). Tylko teraz ja zostałem sam z żoną i dziećmi 2 braci mieszka gdzie indziej.I teraz jest problem. Jak i dla mnie to ten budynek jest za wielki.Najlepiej to wyburzyć i postawić nowy mały spokojny domek. Dzieci niedługo będą dorosłe i też pójdą na swoje. i zostanę sam z taką dużą chatą to mi emerytury w PL zabraknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morsuk 03.04.2014 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Witam, mój stary kociół „samoróbka” jest w połowie drogi do złotych godów i obawiam się że do tej cudownej rocznicy ze sobą nie dotrwamy, bo spalił już prawie 4t węgla w tę zimę , a spaliny z niego nie dają spać mojej nastoletniej córze, która jest zagorzało ekolożką (tak się mówi?). Zmiana ustawień pompy dmuchawy nic nie daję, próbowałem też ze spalaniem dolnym, ale niewiele pomogło. Modernizowaliście kiedyś stare kotły? Czy lepiej się rozejrzeć za nowym?Myślałem o STAL MAX jak już bym musiał się starego pozbywać, ale nie jestem pewny. Też rozważam wersję z podajnikiem i bez, bo na starość się robię leniwy, a podejrzewam, że córa jedynaczka nawet ekogroszkiem nie będzie chciała palić i mi pomagać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.04.2014 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Witam, mój stary kociół „samoróbka” jest w połowie drogi do złotych godów i obawiam się że do tej cudownej rocznicy ze sobą nie dotrwamy, bo spalił już prawie 4t węgla w tę zimę , a spaliny z niego nie dają spać mojej nastoletniej córze, która jest zagorzało ekolożką (tak się mówi?). Zmiana ustawień pompy dmuchawy nic nie daję, próbowałem też ze spalaniem dolnym, ale niewiele pomogło. Modernizowaliście kiedyś stare kotły? Czy lepiej się rozejrzeć za nowym?Myślałem o STAL MAX jak już bym musiał się starego pozbywać, ale nie jestem pewny. Też rozważam wersję z podajnikiem i bez, bo na starość się robię leniwy, a podejrzewam, że córa jedynaczka nawet ekogroszkiem nie będzie chciała palić i mi pomagać Tu masz wątek o właściwym paleniu i przeróbkach kopciuszków http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekster70 09.04.2014 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 morsuk raczej daj staremu odejść na emeryturę i nie męcz go już operacjami plastycznymi. Inwestycja może Ci bokiem wyjść. Stalmax nie jest taki drogi, skoro się już na niego zdecydowałeś. Podajnik tłokowy jest o tyle dobry że mniej awaryjny niż ślimakowy w tym drugim często się zrywa zabezpieczenie i trzeba go wymieniać. Średnica opalu to 4cm, pali prawie wszystko. Mój zasłużony Max 11 pali całkiem sprawnie od 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.04.2014 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) Stalmax nie jest taki drogi, skoro się już na niego zdecydowałeś. Podajnik tłokowy jest o tyle dobry że mniej awaryjny niż ślimakowy w tym drugim często się zrywa zabezpieczenie i trzeba go wymieniać. Średnica opalu to 4cm, pali prawie wszystko. Bzdury waść piszesz. Dla mnie tłok to prawie taki sam kopciuch jak zwykły "śmieciuch" zasypowy. Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez karoka65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bombelwnd 29.04.2014 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Witam Jestem zielony na temat piecy a również stoję przed wyborem pieca na paliwo stałe. Projekt domu to dom w borówkach o powierzchni użytkowej 69m2. Natomiast w podłogach jest ok 90m2, strop drewniany.Dom będę ocieplał styropianem o grubości 15cm na podłogę idzie styropian 12cm na poddasze wełna 25cm o przenikalności 0.035. na dole wszędzie ogrzewanie podłogowe a na górze 3 grzejniki. Chciałbym typowego śmieciucha ale jak go zasypie węglem, żeby trzymał ciepło ok 10-12godz. hydraulik polecił piec 12kw. Znalazłem na Allegro jakiś z alarmem, nadmuchem i innymi"bajerami" tylko zupełnie nie mam pojęcia po co to wszystko, nadmuch ok uważam, że musi być po to by utrzymać stałą temperaturę spalania ale reszta? Jaki piec byście polecili Sławex, Defro, Plecewice? Coś innego Na piec chciałbym przeznaczyć 2000-2500zł i żeby był w miarę możliwości bezobsługowy. Dzięki za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 30.04.2014 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 zapomnieć o węglu w tak małym domkuszukać bezobsługowych źródeł ciepłana górze również dać podłogówkę i zapomnieć o bieganiu z węglem w tak malutkiej komnacienajmniejszy kocioł z podajnikiem robiony na zamówienie ma 7KW czyli o 30% za dużo do Twoich potrzeb, śmieciuchy też chyba gdzieś od 8KW się zaczynają - węgiel w takim domku odradzambędzie to oznaczać marnowanie w nim opału i tym samym ciężko zarobionej kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djhiq 30.04.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Witam Jestem zielony na temat piecy a również stoję przed wyborem pieca na paliwo stałe. Projekt domu to dom w borówkach o powierzchni użytkowej 69m2. Natomiast w podłogach jest ok 90m2, strop drewniany. Dom będę ocieplał styropianem o grubości 15cm na podłogę idzie styropian 12cm na poddasze wełna 25cm o przenikalności 0.035. na dole wszędzie ogrzewanie podłogowe a na górze 3 grzejniki. Chciałbym typowego śmieciucha ale jak go zasypie węglem, żeby trzymał ciepło ok 10-12godz. hydraulik polecił piec 12kw. Znalazłem na Allegro jakiś z alarmem, nadmuchem i innymi"bajerami" tylko zupełnie nie mam pojęcia po co to wszystko, nadmuch ok uważam, że musi być po to by utrzymać stałą temperaturę spalania ale reszta? Jaki piec byście polecili Sławex, Defro, Plecewice? Coś innego Na piec chciałbym przeznaczyć 2000-2500zł i żeby był w miarę możliwości bezobsługowy. Dzięki za porady Nie istnieją piece na paliwo stałe do takich małych domków. Dla takiego domku to pompa ciepła woda-powietrze, gaz lub inne prądowe cuda. Nie pchaj się w węgiel bo zrobisz sobie wielkie AUUUUAAAAAA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts