KrzysztoFFZ 20.11.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Witam wszystkich; czeka mnie poważny zakup okienny i chciałbym prosić o radę. Znalazłem okna energooszczędne Abakus Energy http://www.abakus-okna.com.pl/produkty/abakus-energy i zastanawiam sie, czy to dobry wybór. Interesują mnie okna z profilem Salamander; chodzi o duże okna balkonowe (230x180cm dwudrzwiowe) w ilości sztuk 5. Do tego okna podwójne i zwykłe pojedyncze. Czy warto? A jeśli nie, to co jest lepszego w podobnej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgred83 14.06.2016 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 Odgrzebię temat. Dostałem ofertę na okna pasywne firmy Abakus bluEnergy. http://www.abakus-okna.com.pl/pl/produkty/abakus-bluenergy Parametr na każdym oknie trochę lepszy niż w MS V82, Oknoplast Winergetic i Drutex Iglo Energy Classic. Cena porównywalna. Do tego wykonają okna większe, gdzie w innych firmach musiałem dzielić okno na dwie części. Czy ktoś miał do czynienia z firmą Abakus? Proszę o opinie użytkowników jak równiez osoby znające temat o wypowiedź na temat firmy Abakus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 14.06.2016 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 Dostałem ofertę na okna pasywne firmy Abakus bluEnergy Nie ma "okien pasywnych". Można jedynie mówić o oknach do budynków pasywnych. To akurat do nich się nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgred83 15.06.2016 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Nie ma "okien pasywnych". Można jedynie mówić o oknach do budynków pasywnych. To akurat do nich się nie nadaje. https://pl.wikipedia.org/wiki/Okno_pasywne Możliwe, że to tylko nazwa marketingowa ale wiele firm używa tego zwrotu "okna pasywne". Może ta nazwa weszła do użycia i na okna spełniajace warunki można powiedzieć okna pasywne. Mniejsza o większość. Nie o to mi chodziło. Czy miałeś może do czynienia z firmą Abakus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.06.2016 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Tak, określenie "okna pasywne" to twór marketingowy. Łatwiej byłoby się poruszać w temacie podając zakładane wartości parametrów. ... Do tego wykonają okna większe, gdzie w innych firmach musiałem dzielić okno na dwie części... To zdanie przy którym mi zapala się czerwona lampka. Jeśli uważasz, że wykonują większe, bo mają np.lepszą technologię to możesz się przeliczyć. Pod tym kątem ofertę warto sprawdzić dokładniej, bo szybciej zakładam naginanie norm i zaleceń niż stosowanie rozwiązań podnoszących statykę okna. Obym się mylił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgred83 19.06.2016 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 Tak, określenie "okna pasywne" to twór marketingowy. Łatwiej byłoby się poruszać w temacie podając zakładane wartości parametrów. To zdanie przy którym mi zapala się czerwona lampka. Jeśli uważasz, że wykonują większe, bo mają np.lepszą technologię to możesz się przeliczyć. Pod tym kątem ofertę warto sprawdzić dokładniej, bo szybciej zakładam naginanie norm i zaleceń niż stosowanie rozwiązań podnoszących statykę okna. Obym się mylił. Moze przesadzilem, ze zrobia wieksze okna, ale podobno sa,sztywniejsze od drtuexu. Chyba w ms okna dzielili mi te okna gdzie inni dawali cale ekrzydls. Ale co sadzicie o tej firmie i jakosci wykonanych przez nich okien. Tak jak wspomnialem maja lepszy wspolczynnik Uw niz inni znani producenci. Czy moze on byc lekko naciagniety aby byc konkurencyjnym dla bardziej znanych firm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 19.06.2016 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 Tak jak wspomnialem maja lepszy wspolczynnik Uw niz inni znani producenci. A jakiś dowód? Bo na stronie nie widzę świadectwa z badań okna tego producenta tylko "podpieranie" się raportem z badań zleconym prze Brugmanna! W dodatku nie jest to absolutnie dokument uprawniający do zastosowanie tych okien w budynku pasywnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 20.06.2016 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Ja mam okna od Abakusa, ale na profilu brugman, 3 szybowe. są ok. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgred83 20.06.2016 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 (edytowane) Ja mam okna od Abakusa, ale na profilu brugman, 3 szybowe. są ok. pzdr Brugman chyba nalezy do salamandra. Jak dlugo uzytkujesz te okna? Nic sie z nimi nir dzieje? Czy jak przyjechaly do Ciebie na budowe, to wszystkie byly sprawne, proste i nieporysowame? Dzis bylem jeszcze raz je obejrzec. Wygladaja i dzialaja jak nalezy. Chyba na plus, to ze laczenia uszczelek sa zgrzewane, a szerokosc cieplej ramki w standardzie, to 18mm gdzie u innych to 14 lub 16. A jakiś dowód? Bo na stronie nie widzę świadectwa z badań okna tego producenta tylko "podpieranie" się raportem z badań zleconym prze Brugmanna! W dodatku nie jest to absolutnie dokument uprawniający do zastosowanie tych okien w budynku pasywnym. A czy ten dokument jest wystarczający? http://www.abakus-okna.com.pl/images/dokumenty/certyfikatyatesty/CE2015-Br82-PL.pdf Edytowane 20 Czerwca 2016 przez zgred83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 22.06.2016 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Brugman chyba nalezy do salamandra. Jak dlugo uzytkujesz te okna? Nic sie z nimi nir dzieje? Czy jak przyjechaly do Ciebie na budowe, to wszystkie byly sprawne, proste i nieporysowame? Dzis bylem jeszcze raz je obejrzec. Wygladaja i dzialaja jak nalezy. Chyba na plus, to ze laczenia uszczelek sa zgrzewane, a szerokosc cieplej ramki w standardzie, to 18mm gdzie u innych to 14 lub 16. Ja mam te okna od lutego 2012. Nie było porysowań czy reklamacji. wybierałem między oknoplastem a abakusem, wtedy abakus miał lepsze szklenie (ja mam 44 mm szerokość pakietu szybowego, a w oknoplaście było wtedy chyba 40mm albo nawet mniej, ale nie pamietam dokładnie). Użytkuje się normalnie, jak okna, tak jak bym tego oczekiwał. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgred83 29.06.2016 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Dzieki za informqcje. Raczej sie na nie zdecyduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kimoh 15.12.2017 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Czy ktoś z Forumowiczów ma okna Abakus, profil salamander i mógłby wyrazić o nich swoją opinię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 15.12.2017 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Mam okna Pagen na tym profilu, a w składzie, w którym je zakupiłem mieli i Abakusy. Wycena była ciut lepsza na Pagen, do tego okucia Winkhausa. Jakby cena była lepsza dla Abakusa to bym wziął Abakusa, bo to są te same okna - park technologiczny obie firmy mają podobno identyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 15.12.2017 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 ..bo to są te same okna - park technologiczny obie firmy mają podobno identyczny. Nawet jeśli podobno to nadal niewiele znaczy. Profil jest ważny, maszyny są ważne, ludzie są istotni. Ale też każdy jeden szczegół może mieć istotne znaczenie dla końcowego produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 15.12.2017 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 do tego okucia Winkhausa.. A to argument na plus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 15.12.2017 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 bo to są te same okna Dla większości osób pochodzących z USA potencjalna wizyta w Niemczech i Rumuni to to samo. Przecież jadą do Europy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts