Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy dom parterowy z podpiwniczeniem może byc energooszczędny? projekt wybrany

Recommended Posts

Mateuszu,każdy dom można wybudować jako energooszczędny czy pasywny,tylko mniejszym lub większym kosztem,są pewne ogólne parametry,dzięki którym da się to zrobić łatwiej i taniej -prosta i zwarta bryła,dom na bazie prostokąta,bez wykusza,balkonu,dwuspadowy dach,bez załamań i zakamarków,no i oczywiście odpowiednie ustawienie względem stron świata,okna północne to pomieszczenia typu łazienka czy kotłownia.Wszystko może działać jak należy- to kwestia materiałów,technologii,jakości wykonania i oczywiście pieniędzy.

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam lazienke od polnocy, niej fix 120x60 jest ciemno! dziś wstawiłbym 60x150 w pionie sam pakiet szybowy 0,5 lub lepszy
cenna uwaga i do przemyślenia bo planowałem całkowicie zlikwidować tamto okienko w sumie. W łazience okno do szczęścia raczej nie jest potrzebne, ale przemyśli się. R&K dziękuje bardzo za zaangażowanie w temat.
Mateuszu,każdy dom można wybudować jako energooszczędny czy pasywny,tylko mniejszym lub większym kosztem,są pewne ogólne parametry,dzięki którym da się to zrobić łatwiej i taniej -prosta i zwarta bryła,dom na bazie prostokąta,bez wykusza,balkonu,dwuspadowy dach,bez załamań i zakamarków,no i oczywiście odpowiednie ustawienie względem stron świata,okna północne to pomieszczenia typu łazienka czy kotłownia.Wszystko może działać jak należy- to kwestia materiałów,technologii,jakości wykonania i oczywiście pieniędzy.
No tak. Dlatego właśnie podałem w temacie projekt jaki mnie interesuje i położenie działki względem stron świata aby wysłuchać Waszych rozwiązań i jak się za to wszystko zabrać. Z poprzednich wypowiedzi i trochę poczytałem i wnioskuje, że usadowanie działki względem stron świata jest sprzyjająca. Co do bryły budynku to użytkownik R&K zaproponował pozbycie się wnęk bardzo dobry pomysł. Chciałbym aby jeszcze się ktoś wypowiedział co można byłoby zrobić i co myśli o tym projekcie itp...

wątek trochę stary ale dopiszę się dla potomnych, mam prawie to samo wraz z piwnicą, tyle że mój domek jest skierowany na południe a nie na wschód, dodanie piwnicy minimalnie wpływa na OZC ale o 100% zwiększa powierzchnię użytkową, czyli statystycznie bardzo obniża współczynnik kWh/m2
Wątek nie jest stary, wręcz przeciwnie - świeżutki, bardzo świeżutki. Możesz napisać jakie rozwiązania zastosowałeś? a może jest gdzieś Twój dziennik ? w opisie widze, że budujesz dom 3 litrowy, czyli to kolejny po tym o którym tutaj napisałeś? czy to jest właśnie ten ? Edytowane przez MateuszMateusz

• 4 weeks później...
Panowie, a jak ugryźć temat piwnicy? bo ogólnie będzie wszystko jak wiadome stało na ławie fundamentowej bo jak ma być energooszczędny to raczej tylko taka opcja wchodzi w grę? ale czy piwnica nie przysporzy dużych problemów i jak to wykonać żeby dom nie stracił wartości energooszczędnych? I jak wówczas wykonać system ogrzewania bo piwnica z pewnością też będzie musiała być ogrzewana ponieważ planuje tam umieścić: pokój rozrywkowy, jakiś barek, sale kinową, sauna ... Edytowane przez MateuszMateusz

Wg liczb z OZC piwnica może i jest energooszczędna, ale jej wybudowanie oraz późniejsze grzanie na pewno nie jest oszczędne dla twojej kieszeni. Tym bardziej, że nie będą tam żadne pomieszczenia mieszkalne tylko "rozrywkowe" użytkowane doraźnie. Ale kto bogatemu zabroni, można i pasywną piwnicę zrobić ;)

Barth3z, bogaty to by się raczej tutaj nie silił i nie główkował jak można zrobić aby domek był oszczędny i żyło się lżej płacąc mniejsze rachunki i mniej martwić się o jutro.

To może zmniejszając koszty ogrzewania piwnicy poprzez zmniejszenie pomieszczeń, czyli podpiwniczyć częściowo. Ewentualnie w piwnice wrzucić garaż dwustanowiskowy który nie będzie ogrzewany, a reszta piwnicy byłaby ogrzewana. No i czy mając piwnice trzeba utrzymywać temperature taką jak w mieszkalnych pomieszczeniach domu? tzn. czy nie wystarczy np. 15-18 stopni w piwnicy?

Odniosłem się do hasła energooszczędna piwnica, co wg mnie jest pojęciem względnym.

Jeśli jednak decydujesz się na piwnicę to myślę, że warto z tych pomieszczeń - pokój rozrywkowy, barek, sale kinową zrobić jako jedno pomieszczenie i grzać powietrzną pompą ciepła tylko wtedy kiedy potrzebujesz.

Odniosłem się do hasła energooszczędna piwnica, co wg mnie jest pojęciem względnym.

Jeśli jednak decydujesz się na piwnicę to myślę, że warto z tych pomieszczeń - pokój rozrywkowy, barek, sale kinową zrobić jako jedno pomieszczenie i grzać powietrzną pompą ciepła tylko wtedy kiedy potrzebujesz.

To nie takie proste ze względu na akumulację, żeby nie było że trzeba grzać wiele godzin i wiele godzin będzie stygło. Więc jeśli, to z ociepleniem od wewnątrz. Coś a la podłoga na gruncie. Jakby nie było, nie będzie to jakieś super eleganckie.

To nie takie proste ze względu na akumulację, żeby nie było że trzeba grzać wiele godzin i wiele godzin będzie stygło. Więc jeśli, to z ociepleniem od wewnątrz. Coś a la podłoga na gruncie. Jakby nie było, nie będzie to jakieś super eleganckie.

Uwierzyliście Panu Brzęczykowskiemu. Widać owoce prania mózgu.

Jeśli piwnica będzie otulona styropianem, to nie będzie miało znaczenia,

Witam. Nie wiem jak powinno być ale opiszę ci jak mam u siebie i co dziś bym zmienił. Zaznaczam od razu że jeszcze nie mieszkam.

Po pierwsze jeśli jakakolwiek kotłownia w piwnicy to wejście oddzielne z zewnątrz do niej(u siebie zrobiłem od razu bo pomyślałem że tak wygodniej tym bardziej że jeden znajomy po kilku latach mieszkania kopał ,kół i dorabiał wejście).

Po drugie zejście do piwnicy zewnętrzne jak również wejście do domu(oj miał majster mój kłopot ze zrozumieniem dlaczego) czyli schody oddzielone od domu i wybudowane jako oddzielna konstrukcja.

Po trzecie mam piwnicę z bloczka betonowego na zewnątrz otynkowaną , pomalowaną dysperbitem i oklejoną styropianem 15 cm Aqa coś, na to poszła siatka, klej, dysperbit i folia kubełkowa. Planowałem eliminację mostka termicznego poprzez danie jako pierwszej warstwy bloczka isomur ale jego koszt skutecznie mnie od tego odwiódł (nawet nie liczyłem kiedy ten koszt by się zwrócił). Tak więc powstał mostek długości ścian nośnych posadowionych na papie a ta na ławie fundamentowej. Dziś bym zrobił tak że ocieplenie ścian fundamentowych dałbym aż do posadowienia ław w ziemi a nie tylko do ław

będzie edit bo muszę spadać cdn

cdn.. Zaprojektował bym taką wysokość piwnicy by zmieściło się tam minimalnie 15 cm styropianu przeznaczonego na posadzki a jak cię stać to xps -a. Ja zakładałem 10 a teraz kombinuję jak dać 15 i nie przerabiać schodów. Zaprojektowana łazienka w piwnicy wymaga odprowadzenia ścieków. Jeśli da się grawitacyjnie(masz domek na wzniesieniu) to jesteś prezes. Ja musiałem założyć wypompowanie ścieków z piwnicy i w tym celu mam w piwnicznej łazience "dołek" 1mx 1m w którym umieszczę przepompownię(są takie montowane za wc i też można rozważyć ich zamontowanie. Generalnie to takie niby żadne zmiany w pierwotnych założeniach jednak nie da się teraz przerobić schodów , podnieść stropu i są to zmiany konstrukcyjne do zaplanowania co najpóźniej na etapie przed rozpoczęciem szalowania stropu piwnicy. Jak masz kasę daj isomur jako pierwszą warstwę. Jak masz kasę daj dobry hydro styr na posadzki w piwnicy i na ściany piwnicy. Pamiętaj że grunt pod domkiem ma zawsze 7-8 stopni C i ziemi nie nagrzejesz a ta temperatura jest zbawienna jak ktoś robi garaż zewnętrzny nie zespolony z bryłą budynku. Nie trzeba ocieplać posadzki tylko ściany i nawet w największe mrozy masz w garażu na plusie. Jeśli planujesz garaż to od dylatuj go od budynku lub wybuduj go jako oddzielny budynek tyle że przylegający. Dziś bym tak zrobił. Jaki kolwiek balkon zaprojektuj tak by można było go w koło czyli góra dół i boki ocieplić taką samą grubością izolacji jak ściany tego budynku. Co to znaczy. Płytę balkonu musisz wylać albo na 4 słupach jako oddzielna budowa przylegająca do budynku lub wylać ją o grubość ocieplenia niżej niż docelowa posadzka z której będziesz na ten balkon wchodzić. Nie ocieplenie tarsu z każdej strony powoduje taki mostek termiczny jak łyżeczka zanurzona w herbacie gorącej w termosie : za termos ręką weźmiesz ale łyżki już nie.

• 2 weeks później...

Wielkie dzięki za bardzo cenne uwagi! Dziękuję. Mam kilka pytań, domyślam się jakie są odpowiedzi, ale wole dopytać.

Po pierwsze jeśli jakakolwiek kotłownia w piwnicy to wejście oddzielne z zewnątrz do niej
dlaczego tak ?

zejście do piwnicy zewnętrzne jak również wejście do domu
dlaczego?

• 1 month później...
Widzę, że z piwnicą trzeba odpuścić bo nawet nie wiadomo jak się za to zabrać, zbyt wiele niewiadomych... Lepszym i łatwiejszym rozwiązaniem będzie chyba wykonać po prostu poddasze użytkowe - mniej skomplikowane, a szkoda bo nie chciałem schodów do góry. Edytowane przez MateuszMateusz

Z powodu wielkich niewiadomych z piwnicą... nikt niestety nie zna recepty albo niezbyt chce podać na porządne podpiwniczenie tego domku to trochę zmieniłem podejście i mimo, że nie chciałem schodów i mam dobry grunt pod piwnicę (nie jest podmokły - było wiercone) to rozmyślam bardzo poważnie nad wersją tego domu z poddaszem -> http://z500.pl/projekt/751/Z273_Ph_PLUS_st,wariant-z-poddaszem-uzytkowym-podniesiona-scianka-kolankowa-i-stropem-teriva.html czy ucierpi na czymś energooszczędność w takiej wersji ? z pewnością minusem będą okna w dachu, ale czy coś jeszcze? Edytowane przez MateuszMateusz

A może coś od podstaw nastawione na pasywność ? Tak aby właśnie uniknąć okien w dachu, czy jakiś innych problemów.

Ten projekt co masz nie jest typowo przewidziany do pasywności. Jego adaptacja pod to wyglądała by jak projektowanie od nowa. Jestem zwolennikiem piwnic, ponieważ jak jest możliwość, bardzo dużo odpada przestrzeni na budynki gospodarcze, gdzieś trzeba trzymać trochę tych sprzętów. Sam będę miał piwnicę w wersji ultra pasiv.

Poddasze i 4 spadowy dach to nie jest najlepsza opcja, właśnie na te okna dachowe.

Bardzo dobre okna kosztują masę kasy. Która nigdy się nie przełoży na wymierne korzyści.

Edytowane przez מרכבה

• 3 weeks później...

Przepraszam za brak odpowiedzi z mojej strony, ale sporo obowiązków ostatnio... Papierki itp. do pozwolenia na budowę skompletowane...

Sam będę miał piwnicę w wersji ultra pasiv.
Czy możesz dać namiar gdzie opisałeś jak tą piwnice dokładnie wykonasz? albo możesz opisać w tym wątku? Z jakich materiałów, jak będziesz ogrzewać, jaką izolacje zastosujesz i jakie pomieszczenia tam przewidujesz?

Poddasze i 4 spadowy dach to nie jest najlepsza opcja, właśnie na te okna dachowe.

Bardzo dobre okna kosztują masę kasy. Która nigdy się nie przełoży na wymierne korzyści.

Tak wiem, ale to poddasze było podyktowane tym, że nie wiem jak się zabrać do piwnicy. Więc w rozpaczy wziąłem ten sam projekt (ten o którym piszemy od początku w tym temacie) z opcją poddasza użytkowego.

Więc albo pójdę w piwnicę albo w poddasze. Pierwotny zamiar było pójście w piwnicę, ale trudno to wszystko ugryźć... Jeżeli dostałbym zarys jak się zabrać za tą piwnicę aby było energooszczędnie to jak najbardziej jestem za...

Edytowane przez MateuszMateusz

Też miałem problem jak podejść.

Powiem to tak u mnie piwnica w projekcie powstała z uwagi na duże prawdopodobieństwo głębokich wykopów. Z tego tytułu została zaprojektowana piwnica. Ja od samego początku nie zakładałem tam pomieszczeń użytkowanych całorocznie. Może jakiś kącik do majsterkowania. Trochę miejsca na przetwory i inne duperele. I kotłownia.

Piwnicę traktuję jako nieogrzewaną od domu odciąłem się warstwą isomura. Strop nad piwnicą ocieplę tak więc mam ciągłość izolacji. Już na etapie projektowym zastanawiałem się czy aby nie zastąpić isomura bloczkiem z betonu komórkowego lub ceramiką zasypaną perlitem ale zrezygnowałem z tego pomysłu ponieważ poziom terenu będzie 20cm powyżej tego bloczka tak więc jest on narażony na zawilgocenia oraz niskie temperatury a tego wcześniej wymienione materiały nie lubią. Jeżeli miałbym te elementy 20 cm na poziomem terenu to zastosowałbym właśnie takie rozwiązanie.

Zewnętrzne zejście do piwnicy uroku nie daje a brak wejścia od wewnątrz jest utrudnieniem. Ja zdecydowałem się na wewnętrzną klatkę nie wiedząc jakie niesie to za sobą konsekwencje. Przy moim rozwiązaniu mam mostek cieplny na styku ścian klatki schodowej oraz schodów ponieważ piwnica ma być nieogrzewana. Żeby go zminimalizować wybuduję ściany klatki schodowej z BK400 i docieplę 5 cm styropianu bo na więcej nie ma miejsca. Biegi schodów też docieplę i tutaj mam miejsce więc zastosuję 12cm.

Teraz założenia do samej izolacji ścian piwnic. W moim przypadku docieplę je grubością 12cm na wysokość 1,5 poniżej poziomu terenu oraz zejdę izolacją ścian poniżej samego bloczka isomuru. Mam nadzieję, że temperatura w piwnicy nie spadnie poniżej 6-8 st. C

Czołgista za pewne poda Ci opłacalną grubość izolacji ścian jak i podłogi w ogrzewanej piwnicy. Nie wiem ile to będzie ale wiem jedno xps jest drogim materiałem.

Edytowane przez APZ