Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie 51mkw, brak pomysłu na aranżację wnętrza.

Gość marcusmm

Recommended Posts

Gość marcusmm

Ponieważ to mój pierwszy post na forum, dodatkowo pisany w pośpiechu, chciałbym się na początku przywitać:

Witam serdecznie wszystkich :)

Sprowadza mnie tu okazja do zakupu mieszkania 51mkw. Były wcześniej już jakieś plany, przemyślenia ale nic konkretnego z tego nie wynikało aż do dziś. Udało się zarezerwować mieszkanie do poniedziałku. Do tego czasu muszę podjąć decyzję, czy je kupuję. Oczywiście na tą decyzję wpłynie głównie możliwość użytecznej aranżacji wnętrza.

Aktualnie jest nas dwoje ale to się może za kilka lat zmienić (nie prędzej niż 4lata).

Na ten moment potrzebujemy jeden pokój z aneksem kuchennym, sypialnię i pokój "do pracy", który docelowo będzie przerobiony na pokój dla dziecka.

Aktualnie nie ma co się nad ostatnim pokojem skupiać, natomiast jest problem z sypialnią i pokojem dziennym z aneksem.

W załączniku znajduje się plan mieszkania.

Pokój 21m (366x576cm)- chcieli byśmy by był z aneksem kuchennym, przydał by się jakiś dodatkowy blat przy którym można było by zjeść śniadanie, ewentualnie stół z 4 krzesłami. Próbowałem go urządzić w programie, którego nazwy chyba wymienić nie mogę, niestety sofa narożna wyszła mi prawie na przeciwko lodówki. Nie chce tego nawet pokazywać ... PS. nie potrzebujemy z nim telewizora wraz z kinem domowym ale potrzeba trochę miejsca by usiąść i odpocząć po pracy.

Pokój 9m (270x318cm)(w oryginale tu miała być kuchnia) - miałby stać się sypialnią. Potrzebujemy upchnąć w nim łóżko 210x170cm i jak najwięcej szaf (wiecie jak to jest z kobietami... ciuchów pół tony ale nigdy nie ma co założyć). Tutaj kombinowałem z szafą obok oraz nad łóżkiem, ale też wolał bym tego nie pokazywać :)

Gdyby ktoś miał jakieś porady dla nas jak urządzić te dwa pomieszczenia, będę bardzo wdzięczny. Mamy mało czasu na podjęcie ostatecznej decyzji.

mieszk.jpg

Gość marcusmm

Dziękuję za plan, w nocy spać nie mogłem, trochę czytałem, trochę oglądałem i pojawiło się kilka kwestii:

Stół - wg propozycji kinki byłby 4 osobowy, czasem to będzie za mało. Co myślicie o stolikach kawowych rozkładanych do rozmiaru prawie normalnego stołu? Tak w razie nalotu kochanej rodzinki.. :)

W ramach kompresji sprzętu kuchennego znalazłem 3w1 czyli płyta grzewcza, piekarnik i zmywarka. Obawiam się o trwałość takiego rozwiązania więc szukałem dalej i znalazłem piekarnik z funkcją mikrofali do zabudowy (od wczoraj czuje się oświecony.. nie miałem pojęcia że coś takiego istnieje), pod nim była by zmywarka a nad jakaś szafeczka, stało by to obok lodówki jak na rysunku od kinki, czyli by wymusiło przesunięcie zlewu w lewo, mniejwięcej tak, że ociekacz by był na rogu.

Niestety w wyniku tego zabrakło mi blatu w "dolnej" części pomieszczenia, wygospodarowałem go przesuwając płytę grzejną w stronę stołu i tu kolejne pytanie.. czy nie będzie za blisko stołu? Może ktoś podpowie z własnego doświadczenia.

Załączam moja prawie w pełni profesjonalną wizualizację (proszę się nie śmiać :) kolory są narazie na szybko wybrane).

aneks1.JPG

Edytowane przez marcusmm