Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplać dach czy poddasze? Domek letniskowo-całoroczny

martinpl

Recommended Posts

Witam

Sytuacja wygląda tak: stary dom drewniany na wsi (cześć drewniana lata 50te, 44m2, dyl 15cm + 10cm styropianu, cześć murowana lata 90te, 15m2, mur 20cm + 10cm styropianu) który wyremontowałem własnymi siłami i gigantycznym nakładem pracy, remont trwał 3 lata nocami i weekendami po pracy, obecnie użytkowany na weekendy/wypoczynkowo. Zrobiona instalacja wodna we wnętrzu plus jakieś podstawowe meble, centralne ogrzewanie wodne z pieco kuchni (piec ma ponad 20 lat, rury calowe, grzejniki starsze ode mnie). Centralne grzeje sprawnie, ale problem w tym że strasznie szybko się wychładza po wygaszeniu pieca, mając 24 stopnie wieczorem, rano mam 14-16 stopni. Podłoga (posadzka) ocieplona styro, fundamenty izolowane. Problem leży w górze... nad pokojami jest strych, nieocieplony i nie ogrzewany. Strych od pokoi dzieli patrząc od dołu płyta g/k, 5cm wełny, 5 cm wełny, 16mm płyty meblowej. Zaś dach na strychu to blacha leżąca bezpośrednio na łatach, żadnej foli ani ocieplenia. Na strychu temp praktycznie jak na zewnątrz.

I teraz pytanie, dostałem blisko 100m2 wełny mineralnej gr.15cm. Czy lepiej położyć ja na strop i ocieplić pokoje? Czy lepiej ocieplić dach układając tą wełnę pomiędzy krokwie? Szukam opinii praktycznych jak i teoretycznych, które rozwiązanie jest lepsze.

Płożyć na podłogę stryszku najlepiej w dwóch warstwach na przemian. Ocieplenie do szczytu to głupota bo to jest nieogrzewane i nieużytkowe.

Jaka to wełna bo to ma znaczenie , jaki ma opór cieplny.

Lepszym rozwiązaniem będzie położenie styropianu 2cm miedzy krokwie aż do kalenicy przy okazji docieplania podłogi stryszku dlatego, ze piszesz, że nie ma tam membrany i zapewne pod tą blacha wykrapla się woda w zimie jak grzejesz .Jak dasz styropian co będzie Cię kosztowało malutko to zabezpieczysz tą wełnę przed ewentualnym namakaniem bo kondensat spłynie sobie po styropianie.

Jest mały błąd bo nie ma paroizolacji. Gdyby udało się zdemontować istniejącą wełnę zamontować paroizolację i ponownie ją ułożyć dokladając planowaną grubość byłoby bardzo dobrze. Płytę podłogową (meblową) należy tak zamontować aby pomiędzy nią a wełną pozostałas pusta przestrzeń minimum 2~3 cm. Pozdrawiam.

Położenie ocieplenia na stropie jest łatwiejsze i skuteczniejsze. Łatwiej szczelnie ułożyć wełnę na stropie, jest ona ciągła bo kolejne odcinki wełny nie są dzielone elementami drewnianymi, które pogorszyłyby termicznie ocieplenie (jak krokwie na dachu).

Ocieplenie na stropie zmniejsza kubaturę ogrzewania w stosunku do ułożenia wełny na skosach.

Domy drewniane zawsze szybciej wychładzają się, bo mają mniejszą pojemność cieplną. Ale za to gdy są dobrze docieplone szybko nagrzewają się, co jest korzystne w budynkach użytkowanych sporadycznie.

Ja mam pytanie z troszkę innej beczki a mianowicie planuję poddasze użytkowe i o ile sprawa na skosach jest prosta czyli 15cm wełny między krokwie i 15 pod (krokwie 18cm) o tyle na suficie poddasza już troszkę problem. Jętki mam tak jak krokwie 18 cm i jak to rozwiązać doradźcie:

opcja 1

5cm pod jętki między jętki 15cm zostawić tam szczelinę (pustkę powietrzną) a na jętki płyta osb (czy płyta osb też może być traktowana jako pewien rodzaj ocieplenia????)

opcja 2

5cm pod jętki między jętki 18cm bez szczeliny a na jętki płyta osb

opcja 3

5cm pod jętki między jętki 15cm zostawić tam szczelinę a na jętki jeszcze 10cm wełny i potem płyta osb

opcja 4

5cm pod jętki, między jętki 18cm czyli bez szczeliny na górę jeszcze 10 cm wełny i płyta osb

greyzone - i tak chyba zrobię, ocieplę jednak podłogę strychu, ewentualnie tylko uszczelnię odrobinę strych żeby nie było tam takich przeciągów, bo czasami wręcz czapkę zrywa. Co do kondensacji wilgoci to nie występuje zupełnie, pewnie dzięki bardzo dobrej wentylacji.

Mis*n - a co ma dać położenie foli przepuszczalnej na wełnie?

Andrzej Wilhelmi - folia na płytę meblową a pod wełnę? Tak jest to możliwe, ale czy to nie spowoduje że wilgoć będzie skraplać sie na foli i spowoduje to puchnięcie płyty

Tomek W - cenna uwaga, kolejny głos za ociepleniem podłogi strychu a nie dachu

Dziękuje wszystkim za odpowiedz, pewnie za 2-3 tygodnie napiszę co zrobiłem i jaki przyniosło efekt. Niech tylko koledzy wyżej wypowiedzą się co z tą folią....