Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wytrzymałe okna z drewna

Recommended Posts

Tak, ma rację. Sosna nie jest najlepszym materiałem i trzeba ostrożniej się z nim obchodzić. Spadający śrubokręt ptrafi uszkodzić powierzchnię.

Na dębowe okno może spaść młotek i zwykle nic się nie stanie.

Jesteśmy na etapie wyboru okien do domu. Podobają się nam drewniane sosnowe. Poza tym są one w miarę przystępne cenowo. Znajomy jednak powiedział, że sosna ma miękkie drewno, więc może ulec uszkodzeniu. Czy ma rację?

hej - to prawda -za niewielka doplata mozna kupic okna z drewna meranti. cena kilka% wyzsza a twardosc znacznie wyzsza. Debowe okna to juz ok 40% drozej niz sosna. ja sie na poczatku zastanawialem nad debina ale ostatecznie wybralismy meranti. okna juz wstawione (tez w jg) cenowo dobrze jakosciowo poki co tez b. fajnie.

pozdrawiam

Jesteśmy na etapie wyboru okien do domu. Podobają się nam drewniane sosnowe. Poza tym są one w miarę przystępne cenowo. Znajomy jednak powiedział, że sosna ma miękkie drewno, więc może ulec uszkodzeniu. Czy ma rację?

Powierzchnia okien sosnowych chroniona jest przed wpływem warunków zewnętrznych i przed uszkodzeniem mechanicznym powłokami lakierniczymi - tak więc przy odpowiedniej pielęgnacji takie okno może służyć przez wiele lat.

Ale oczywiście okna dębowe są bardziej wytrzymałe - a jedna z firm oferuje okna dębowe w cenie sosnowych - patrz http://www.sokolka.com.pl/ .

...

Ale oczywiście okna dębowe są bardziej wytrzymałe - a jedna z firm oferuje okna dębowe w cenie sosnowych - patrz http://www.sokolka.com.pl/ .

Wybaczcie mi złośliwość: to okna sosonowe są w tej firmie są strasznie drogie :D

Odnośnie wytrzymałości lakierów - chyba ta teoria dla opisanego przypadku jest jednak nadużyciem.

Wybaczcie mi złośliwość: to okna sosonowe są w tej firmie są strasznie drogie :D

Odnośnie wytrzymałości lakierów - chyba ta teoria dla opisanego przypadku jest jednak nadużyciem.

Okna z renomowanej firmy, która daje 10-letnią gwarancję muszą mieć odpowiednią cenę.

Oczywiście można kupić tańsze okna drewniane u stolarza zza płotu.

Tanie są też okna plastikowe w firmie, która produkuje je w garażu z pękającymi narożami czy też, która oszczędza na wzmicnieniach stalowych.

Odpowiednia jakość zawsze ma swoją cenę, a opowieści że Mercedes może kosztować tyle co Syrenka - można włożyć między bajki.

Muszą? Mam na ten temat inne zdanie.

To może rozwiń temat 10 letniej gwarancji i powiedz jakie są warunki jej obowiązywania. By samo hasło nie pozostało tylko i wyłącznie marketingiem.

Witam

poniżej szczegółowo podaję warunki gwarancji udzielanej na wyroby Sokółka Okna i Drzwi S.A.:

W przypadku okien drewnianych gwarancja na konstrukcję wyrobu, okucia i szyby wynosi 2 lata w przypadku montażu przez ekipy nie posiadające autoryzacji, 5 lat w przypadku montażu wyrobów przez autoryzowane ekipy montażowe oraz 7 lat w przypadku montażu wyrobów przez autoryzowane ekipy montażowe, oraz dokonaniu 2 okresowych przeglądów stolarki, po okresie 3 oraz 5 lat użytkowania. Gwarancja na powłoki malarskie drewna wynosi 3 lata na powłoki nieprzezroczyste, oraz 2 lata na powłoki z widocznym rysunkiem drewna (lakiery lazur).

W przypadku okien drewniano - aluminiowych gwarancja na konstrukcję wyrobu, okucia i szyby, wynosi 2 lata w przypadku montażu przez ekipy nie posiadające autoryzacji, 5 lat w przypadku montażu wyrobów przez autoryzowane ekipy montażowe oraz 10 lat !!! w przypadku montażu wyrobów przez autoryzowane ekipy montażowe, oraz dokonaniu 2 okresowych przeglądów stolarki, po okresie 5 oraz 8 lat użytkowania. Gwarancja na powłoki malarskie drewna wynosi 5 lat – bez względu na rodzaj powłoki lakierniczej.

Co do kosztów okresowego przeglądu stolarki są one ustalane indywidualnie, zapewniam jednak, że nie są to wygórowane kwoty – opłata za taki przegląd służy pokryciu kosztów zużytych materiałów oraz dojazdu serwisanta.

Pozdrawiam forumowiczów

Więc jednak może się okazać że klienta będzie dotyczyło 2 lata gwarancji (na lakier lazur) - czyli coś, co chyba statystycznie może się zdarzyć najczęściej, a tylko dla niewielkiego promila klientów będzie na 10 lat. Trochę inaczej można było odczytać wypowiedź zygara123 i dlatego pozwoliłem sobie na to sprostowanie.

Idąc do sedna: okresowe / i płatne/ przeglądy to bardzo słuszna inicjatywa, do tego w tych dwóch okresach też jest trafiona, bo osobiście też uważam, że obowiązkowy przegląd coroczny ma głównie uzasadnienie finansowe.. Szkoda tylko że nie podajecie chośby szacunowych kosztów..

Więc jednak może się okazać że klienta będzie dotyczyło 2 lata gwarancji (na lakier lazur) - czyli coś, co chyba statystycznie może się zdarzyć najczęściej, a tylko dla niewielkiego promila klientów będzie na 10 lat. Trochę inaczej można było odczytać wypowiedź zygara123 i dlatego pozwoliłem sobie na to sprostowanie.

Idąc do sedna: okresowe / i płatne/ przeglądy to bardzo słuszna inicjatywa, do tego w tych dwóch okresach też jest trafiona, bo osobiście też uważam, że obowiązkowy przegląd coroczny ma głównie uzasadnienie finansowe.. Szkoda tylko że nie podajecie chośby szacunowych kosztów..

Witaj Finlandia

dwie sprawy:

1. Właśnie dlatego zdecydowaliśmy się na sprzedaż wyłącznie przez nasze punkty żeby 100% montaży było dokonywanych przez autoryzowane ekipy – więc to gwarancja 2 lata dotyczy znikomej ilości transakcji.

2. Co do kosztów przeglądu - przykładowe koszty takiego przeglądu w Warszawie to 20 pln/szkrzydło, oraz ok 40 pln/szkrzydło w przypadku gdy będą konieczne prace lakiernicze. Zaznaczam, że jest to szacunkowa kalkulacja dla Warszawy, co oznacza, że w innych regionach Polski kwoty te z pewnością będą niższe.

W zakres przeglądu wchodzą: ocena stanu powłoki lakierniczej, szyb i uszczelek, regulacja i smarowanie okuć, odświeżenie uszczelek.

Pozdrawiam Forumowiczów

Tak, ma rację. Sosna nie jest najlepszym materiałem i trzeba ostrożniej się z nim obchodzić. Spadający śrubokręt ptrafi uszkodzić powierzchnię.

Na dębowe okno może spaść młotek i zwykle nic się nie stanie.

A dlaczego miałby spadać na ramę młotek lub śrubokręt? i jak spadać? Wbrew grawitacji? :D

A dlaczego miałby spadać na ramę młotek lub śrubokręt? i jak spadać? Wbrew grawitacji? :D

Grawitacja nie oznacza, że wszystko spada bezpośrednio w dół. W grę wchodzą jeszcze inne prawa fizyki. Jak ktoś jest pechowcem, to zawsze mu się uda narobić strat.

.... Gwarancja na powłoki malarskie drewna wynosi 3 lata na powłoki nieprzezroczyste, oraz 2 lata na powłoki z widocznym rysunkiem drewna (lakiery lazur).

...

Nawiązywałem do tego fragmentu - to na jego podstawie odniosłem wrażenie, że przedłużanie gwarancji nie obejmuje lakieru.

Witam

Witaj Finlandia

dwie sprawy:

1. Właśnie dlatego zdecydowaliśmy się na sprzedaż wyłącznie przez nasze punkty żeby 100% montaży było dokonywanych przez autoryzowane ekipy – więc to gwarancja 2 lata dotyczy znikomej ilości transakcji.

2. Co do kosztów przeglądu - przykładowe koszty takiego przeglądu w Warszawie to 20 pln/szkrzydło, oraz ok 40 pln/szkrzydło w przypadku gdy będą konieczne prace lakiernicze. Zaznaczam, że jest to szacunkowa kalkulacja dla Warszawy, co oznacza, że w innych regionach Polski kwoty te z pewnością będą niższe.

W zakres przeglądu wchodzą: ocena stanu powłoki lakierniczej, szyb i uszczelek, regulacja i smarowanie okuć, odświeżenie uszczelek.

Pozdrawiam Forumowiczów

Inicjatywa bardzo słuszna ale dlaczego ta dyskryminacja ? to ekipy w Warszawie mają zarabiać więcej ? a to niby dlaczego ?

przy sprzedaży swoich produktów również rozgraniczacie ceny dla klientów zależnie od miejsca zamieszkania ?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Witam

Inicjatywa bardzo słuszna ale dlaczego ta dyskryminacja ? to ekipy w Warszawie mają zarabiać więcej ? a to niby dlaczego ?

przy sprzedaży swoich produktów również rozgraniczacie ceny dla klientów zależnie od miejsca zamieszkania ?

Pozdrawiam

Witam

Taka jest specyfika rynku warszawskiego, że ceny usług są znacznie wyższe niż w innych regionach. Niestety, stolica rządzi się swoimi prawami (ekipy wykonawcze wszelkiej specjalizacji niestety też), a my jako producent musimy się do tego dostosować i nie mamy ostatecznego wpływu na ceny usług świadczonych przez ekipy montażowe, czy serwisantów

Edytowane przez Doradca Sokółka

• 4 weeks później...
Co do okien sosnowych, zależy jakiego drewna użyje się do produkcji w/w stolarki. Jeśli najniższej klasy podstawowej to takie kwiatki potem wychodzą. Wystarczy, że producent dba o odpowiednią jakość m.in. drewna i raczej w normalnym użytkowaniu nie powinno drewno sosnowe przysparzać problemu. Owszem, przy dużych gabarytach warto pomyśleć o nieco innym gatunku drewna (gęstość) ale osobiście nie mogę powiedzieć, że sosna jest problematyczna. Meranti jest optymalnym wyborem. Dąb jest szlachetnym drewnem ale z nim wcale nie jest tak kolorowo. Zapytajcie ile kosztuje renowacja okien sosnowych\meranti a ile policzą za renowację/naprawę okien dębowych ;) coś na ten temat wiem stąd moja opinia.Pozdrawiam.

Taka jest specyfika rynku warszawskiego, że ceny usług są znacznie wyższe niż w innych regionach. Niestety, stolica rządzi się swoimi prawami (ekipy wykonawcze wszelkiej specjalizacji niestety też), a my jako producent musimy się do tego dostosować i nie mamy ostatecznego wpływu na ceny usług świadczonych przez ekipy montażowe, czy serwisantów
Zauważyłem inną prawidłowość, zapewne z racji największej konkurencji na rynku oferty z Warszawy okazywały się najtańsze.

Więc jak to z tym jest?

Nastał 2014 i zmiany co do wymagań cieplnych budynków. Moje wizja bierze w łeb. Chyba nastał kres dużego udziału okien w powierzchni domu by spełnić wymagania stawiane przez Państwo.

Jak to właściwie będzie, może ktoś coś o tym czytał ?

Edytowane przez domowy cieć

Jak coś wiesz to powiedz, a nie jakieś insynuacje tworzysz. Nie bądz taki samolubny i oszczędź innym czasu.

Ojjj, proszę najpierw żebyś trochę wyluzował, bo nikt tutaj żadnych insynuacji nie tworzy. Po prostu sugeruję zwracać uwagę na pewne szczegóły bez sugerowania komukolwiek, że "to jest lepsze niż tamto" bo wiesz, że zaraz rozpocznie się niepotrzebna dyskusja.

Generalnie to wiesz doskonale, że im wyższa klasa jakościowa (sosny jest co najmniej kilka) tym lepiej, to samo z lakierami - ile powłok jest? jaka marka lakierów? etc. nie oszukujmy się, albo kupuje się "cenę" albo kupuje się okna.

Co do wyboru drewna, tak jak mówiłem - sosny nie trzeba się bać, o ile jest to dobre drewno. Meranti na pewno jest optymalnym wyborem choć i tu trzeba patrzeć co to za materiał. Dąb, piękny i szlachetny choć trudny w konserwacji.

Ja chętnie odpowiem na różne pytania, zrobię wyceny, zaproszę do biura ale zainteresowanych zapraszam do kontaktu na priv, nie będziemy tutaj śmiecić :) Pozdrawiam, Maciej.