Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cicha pompa w garażu - jaka?

fuxszyk

Recommended Posts

Witam

powoli zaczynam sprzątanie po budowie i muszę zakupić docelową pompę do wody, którą muszę mieć w garażu. Nie chcę by nas po nocy budziła jak ktoś skorzysta z łazienki. Pompa ma mieć wydajność min. 3m3/h oraz ma być cicha.

Co możecie polecić?

Konkretnego modelu Ci nie doradze. Ale jesli jeszce tego nie zrobiles, to sugeruje zbadac wode. Jesli woda bedzie wymagala uzdatnienia to moze to miec wplyw na dobor pompy (wydajnosc) i rodzaju zbiornika (z workiem/bez worka). Unikniesz pozniej klopotu jak sie okaze ze to co kupiles nie pasuje do metody uzdatniania wody ktora potrzebujesz/chcialbys zastosowac.

marcin

Witam

bede badal wode w przyszlym tygodniu. Juz wiem, ze wszyscy w naszej okolicy maja przekroczona norme na zelazo i mangan (kilka, kilkanascie razy). Odkupilem za grosze od znajomego prawie nowy odzelaziacz Econet Fgr13. Potrzebuje pompy do tego filtra i z tego co sie orientuje to wydajnosc ma miec min 3m3/h. Co do hydroforu to nie mam jeszcze zadnych informacji.

pozdrawiam

Witam

bede badal wode w przyszlym tygodniu. Juz wiem, ze wszyscy w naszej okolicy maja przekroczona norme na zelazo i mangan (kilka, kilkanascie razy). Odkupilem za grosze od znajomego prawie nowy odzelaziacz Econet Fgr13. Potrzebuje pompy do tego filtra i z tego co sie orientuje to wydajnosc ma miec min 3m3/h. Co do hydroforu to nie mam jeszcze zadnych informacji.

pozdrawiam

Do wyplukania 13" greensanda potrzebujesz 2,1-2,5m3/h wody. Hydrofor dowolny przed tym zlozem woda nie musi byc napowietrzna. Choc jesli zelaza by bylo jakos masakrycznie duzo, to pewnie lepsza by byla wersja z napowietrzaniem, czyli hydroforem ocynkowanym. Jesli nie masz przymusu zaczekalbym na wyniki badan na wszelki wypadek.

Pamietaj ze to ma byc faktyczna wydajnosc przy docelowym cisnieniu. Producenci czesto pisza na pompie max wydajnosc, to jest wydajnosc przy brakow oporow - np jakby z pompy lał wode do otwartego zbiornika a nie pompowal zbiornik hydrofory ktory stawia opor. Zawsze patrz na wykres wydajnosci pompy. Bo pompa o max wydajnosci 3m3 przy 4 atm moze miec juz tylko 1m3 i wtedy kupa. A ty potrzebujesz te 2.5m3 miec przy cisnieniu tak chocby ze 3atm.

Dodatkowo, poszukujesz pompy ssacej. Jej wydajnosc bardzo mocno bedzie zalezala od tego z jakiej glebokosci woda musi byc zassana. Jesli ta glebokosc zbliza sie do magicznych 8-9m to wydajnosc pompy ssacej bedzie zauwazalnie malec. Chodzi o poziom lustra wody w studni, nie gleboksc studni

Zbadac zawsze warto. Przy mojej ulicy przekroczenie zelaza waha is od 20x do jednego szczesliwca ktory zelaza nie ma wcale :-)

pozdrawiam,

marcin

• 2 weeks później...

Witam,

wyniki badania mojej wody:

1. barwa - nieakceptowalna

2. mętność NTU 65

3. zapach - akceptowalny

4. smak - nb

5. odczyn pH - 7,4

6. mangan (Mn) μg/l 400 (norma 50)

7. żelazo (Fe) μg/l 4910 (norma 200)

8. twardość ogólna mgCaCO3/l 220

9. azotany (N-NO3) mg/l

10. azotyny (N-NO2) mg/l < 0,02

11. NO3/50+NO2/0,5 mg/l < 1,0

12. jon amonowy (amoniak, N-NH4+) mg/l 0,33

13. przewodność μS/cm 408

14. chlorki (Cl-) mg/l < 100

1. Planujemy zastosować odżelaziacz Econet FGr 13. Czy warto instalować dodatkowe urządzenia:

- do zmiekczania wody

- lampę UV

???

2. Czy na podstawie tych wyników możecie pomóc dobrać odpowiednią pompę wraz z hydroforem.

Z góry dziękuję

Witam,

wyniki badania mojej wody:

1. barwa - nieakceptowalna

2. mętność NTU 65

3. zapach - akceptowalny

4. smak - nb

5. odczyn pH - 7,4

6. mangan (Mn) μg/l 400 (norma 50)

7. żelazo (Fe) μg/l 4910 (norma 200)

8. twardość ogólna mgCaCO3/l 220

9. azotany (N-NO3) mg/l

10. azotyny (N-NO2) mg/l < 0,02

11. NO3/50+NO2/0,5 mg/l < 1,0

12. jon amonowy (amoniak, N-NH4+) mg/l 0,33

13. przewodność μS/cm 408

14. chlorki (Cl-) mg/l < 100

1. Planujemy zastosować odżelaziacz Econet FGr 13. Czy warto instalować dodatkowe urządzenia:

- do zmiekczania wody

- lampę UV

???

2. Czy na podstawie tych wyników możecie pomóc dobrać odpowiednią pompę wraz z hydroforem.

Z góry dziękuję

Zostaw miejsce na zmiekczacz. Jesli bedziesz niezadowolony z tej twardosci, to go dostawisz pozniej za odzelaziaczem.

Greensand, katalogowo powinien byc plukany strumieniem 25-29m/h co przy 13" zbiorniku daje 2.1-2,5m3/h

Taka wydajnosc musi miec pompa przy tych kilku (powiedzmy 4) atm cisnienia.Czyli jak kupisz pompe ktora daje 3m3/h to powinno byc OK.

Powinno, bo niestety w przypadku pompy ssacej mocno i nieprzewidywalnie zalezy to od poziomu lustra wody.

marcin

Dziękuję za odpowiedź,

zakupię zbiornik hydroforowy ocynk tak ze 200-300l. Miejsce na zmiękczacz też zostawię za odżelaziaczem.

Obecnie pozostały jeszcze 2 problemy do rozwiązania:

1. Czy mam zastosować dodatkowo lampę UV? Jaką?

2. Jakiego producenta / model pompy możecie polecić bo jest tego trochę,?

Co myślicie o pompach PEDROLLO np: PLURIJET 5/90 silnik 1,1 kW/ 1x230V

wydajność - do 90 l/min

http://allegro.pl/pompa-plurijet-5-90-230v-90l-7-5-bar-pedrolo-hd-i3735186702.html

Edytowane przez fuxszyk