Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dym z kominka po zamknieciu przepustnic

kolo20

Recommended Posts

witam,

jestem calkiem nowy na forum i niedawno zainstalowano mi moj pierwszy kominek., wlsciwie wklad kominkowy,jeszcze bez obudowy.

Jest to model Maja z plaszczem wodnym firmy kratki.pl wersja EkoAqua.

Wersja EkoAqua bo poniewaz mieszkam w Niemczech, kominek musi spelniac tutejsze normy.

Instalator ktory mi podlaczal kominek raczej ma spore doswiadczenie i chyba jest wszystko podlaczone jak trzeba.

Problem mam taki, ze podobno kominek ma kurtyne powietrzna. Po (dobrym) rozpaleniu kominka przymykam dwie przepustnice nad paleniskiem i wkrotce po tym, przez

szpare miedzy szyba a ramka drzwi zaczyna wydobywac sie dosyc intensywnie dym. Po jakims czasie przestaje, przynajmniej w tej ilosci, w mniejszych ilosciach wydobywa sie nadal sporadycznie.

Kominek jest podlaczony do murowanego komina okolo 9m wysokosci.Rura podlaczeniowa jest okolo 1,5m dlugosci i dosc gruba (nie pamietam dokladnie ile).

Kominek sterowany jest sterownikiem ktory m.in. wlacza i wylacza przepustnice elektroniczna.

Pale suchym drewnem lub brykietami, palenisko czyszcze przed kazdym paleniem.

Skontaktowalem sie z firma kratki.pl, z moim sprzedawca, ktory wyjasnil mi,ze to jest zamierzona konstrukcja, zeby kominek zasysal powietrze przez ta szczeline, bo to wlsnie jest kurtyna powietrzna.

Zapytalem sie go dlaczego w takim razie, poniewaz zaciaganie powietrza jest tak zamierzone, kominek przez ta szpare WYPUSZCZA dym?

lakoniczna odpowiedz brzmiala: to jest tylko i wylacznie wina ciagu.

Moim zdaniem ciag jest calkiem w porzadku, poprzednio do tego komina byl podlaczony piec olejowy.

No i tak pozostalem sam na sam z moim kominkiem, w tej chwili pale z otwarta gorna przepustnica, plomien jest duzy i ladny ale ciepla zamiast

isc w wode idzie w atmosfere.

czy macie panstwo jakies pomysly??

nakrecilem i wstawilem na youtube mini filmik, ktory pokazuje wydostawanie sie dymu:

dziekuje i pozdrawiam

Piotr

Witam.

Zamykając górny szyber prawie całkowicie zamykasz też drogę spalinom, które nie mając gdzie się wydostawać robią to tędy, którędy im bliżej. Szyber górny użytkowany być powinien jedynie przy zbyt wysokim ciśnieniu w kominie. Twój komin najwyraźniej nie osiąga takich parametrów jak np. równe,gładkie i wysokie kominy systemowe,w których potrafi być kilkadziesiąt (30-70) Pa i palenisko spokojnie i całkiem dobrze funkcjonuje jak widać bez używania szybra górnego. Przestań go używać (zamykać) po prostu.

Tak na marginesie ... Twój instalator był jednak do dupy mówiąc krótko, skoro nie potrafił poświęcić Ci godziny czasu żeby samemu rozpalić, uruchomić i wyjaśnić jak działa urządzenie, które właśnie zamontował ... najwyraźniej sam niestety nie wiedział ...

Pozdrawiam.

Witam.

Zamykając górny szyber prawie całkowicie zamykasz też drogę spalinom, które nie mając gdzie się wydostawać robią to tędy, którędy im bliżej. Szyber górny użytkowany być powinien jedynie przy zbyt wysokim ciśnieniu w kominie. Twój komin najwyraźniej nie osiąga takich parametrów jak np. równe,gładkie i wysokie kominy systemowe,w których potrafi być kilkadziesiąt (30-70) Pa i palenisko spokojnie i całkiem dobrze funkcjonuje jak widać bez używania szybra górnego. Przestań go używać (zamykać) po prostu.

Tak na marginesie ... Twój instalator był jednak do dupy mówiąc krótko, skoro nie potrafił poświęcić Ci godziny czasu żeby samemu rozpalić, uruchomić i wyjaśnić jak działa urządzenie, które właśnie zamontował ... najwyraźniej sam niestety nie wiedział ...

Pozdrawiam.

Bolt i Forest-Natura,

dziekuje za porady. Myslalem,ze oba szybery gorne po rozpaleniu mozna (powinno sie ) zamknac.

Z otwartym gornym pali sie bardzo dobrze, powiedzialbym jako poczatkujacy, ze za dobrze...

rozumiem, ze moge po rozpaleniu poeksperymentowac jeszcze z dolnymi szyberami regulujace powietrze pierwotne i wtorne.

W tej chwili one obydwa sa zawsze na lewej stronie. Czy moglby mi ktos przystepnie wyjasnic jaki jest wplyw ustawienia tych szyberow na proces spalania??

W miedzyczasie zajrzalem jeszcze raz do instrukcji obslugi, niestety przy moim kominku nie bylo zadnej.

W instrukcji jest napisane, ze po rozpaleniu powinno sie zamykac gorny szyber, no tak- u mnie to nie bardzo funkcjonuje ;-)

Zobacze jutro jak (przy otwartym gornym szyberze) wplywaja na spalanie szybery powietrza wtornego i pierwotnego.

Troche jestem rozczarowany firma, ze moj sprzedawca nie wysilil sie, zeby chociaz napisac trzy zdania, co powinienem sprawdzic.

Pozdrawiam!