Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry!

Kolejny raz muszę się podeprzeć Waszą dobrą radą.

Aktualnie walczy u mnie firma ocieplająca poddasze użytkowe wełną. Zbliżają się ku końcowi i tu pojawia się moja niewiadoma. Budynek jest nieogrzewany (piec na wiosnę), po tynkach, wylewkach, okna są, drzwi "zastępcze" - końcowe drzwi na wiosnę. Pierwotny zamysł był taki, żeby po ociepleniu zamknęli całość regipsami jednak dziś firma powiedziała mi żebyśmy się wstrzymali z regipsami na wiosnę. Tłumaczą to wilgocią na płytach, nasiąkaniem wodą itd. Czyli po wełnie i folii robilibyśmy pauzę do wiosny. Czy to faktycznie tak jest i lepiej z montażem płyt się wstrzymać do wiosny?

Będę wdzięczny za podpowiedzi i pomoc.

Pozdrawiam serdecznie!!!

https://forum.murator.pl/topic/184940-ocieplenie-poddasza-regipsy-vs-zima/

Dzień dobry!

Kolejny raz muszę się podeprzeć Waszą dobrą radą.

Aktualnie walczy u mnie firma ocieplająca poddasze użytkowe wełną. Zbliżają się ku końcowi i tu pojawia się moja niewiadoma. Budynek jest nieogrzewany (piec na wiosnę), po tynkach, wylewkach, okna są, drzwi "zastępcze" - końcowe drzwi na wiosnę. Pierwotny zamysł był taki, żeby po ociepleniu zamknęli całość regipsami jednak dziś firma powiedziała mi żebyśmy się wstrzymali z regipsami na wiosnę. Tłumaczą to wilgocią na płytach, nasiąkaniem wodą itd. Czyli po wełnie i folii robilibyśmy pauzę do wiosny. Czy to faktycznie tak jest i lepiej z montażem płyt się wstrzymać do wiosny?

Będę wdzięczny za podpowiedzi i pomoc.

Pozdrawiam serdecznie!!!

Program prac trochę niezgody z moim ale żyć z czegoś każdy musi . . . Jak się trafiła robota trza robić. . .

Dobrze, że jeszcze na ogarniętą ekipę trafiłeś :) Można nakładać paroizolację i montować płyty ale absolutnie ich nie spoinować.

Chociaż najlepszym rozwiązaniem w Twoim przypadku to: zostawienie paroizolacji do wiosny, a zakrycie wełny/profili jakąś tanią folią.

Później tynki wylewki schnięcie i czekasz na montaż paroizolacji i płyt . . .

https://forum.murator.pl/topic/184940-ocieplenie-poddasza-regipsy-vs-zima/#findComment-6198118