KaliMi 21.11.2013 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 (edytowane) WitamMam problem z regulacją zaworu 4D. Jest to zawór Afriso 1,5cal. Z lewej strony jest zasilanie z kotła wraz z zaworem różnicowym, od góry wyjście na grzejniki z pompą,z prawej strony powrót z grzejników zaś od dołu powrót do kotła. Gdy na kotle (kocioł Witkowski KMB-RP Plus 19 kW) otrzymuję temperaturę 50 deg to przy ustawieniu na zaworze 4D na 10 cała woda idzie na grzejniki, gdy jest ustawione 0 to cała woda wraca do kotła. Jeżeli na zaworze 4D ustawię wartość od 1 do 5 to na grzejniki idzie temperatura od 28 do 28 deg, przy ustawieniu 6 około 30.Pomiędzy 6,5 a 7 temperatura wach się od 32 do około 42. Potem w górę temperatura stopniowo rośnie.Jeżeli chcę ustawić temp. 35 deg to muszę bardzo precyzyjnie kręcić pokrętłem pomiędzy 6,5 a 7 i bardzo ciężko jest to ustawić bo temperatura waha się w przedziale 10 deg. Dlaczego tak się dzieje.Dodam że przed zaworem 4D mam zamontowany zawór zwrotny ze sprężyną. Zasilanie podłogówki i cwu jest z oddzielnych pomp z przed zaworu 4D. Myślałem że te pompy coś zakłócają pracę zaworu 4D ale je wyłączałem i sytuacja jest bez zmian.Co może być przyczyną takiej pracy zaworu. Edytowane 21 Listopada 2013 przez KaliMi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 21.11.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Witam Mam problem z regulacją zaworu 4D. Jest to zawór Afriso 1,5cal. Z lewej strony jest zasilanie z kotła wraz z zaworem różnicowym, od góry wyjście na grzejniki z pompą, z prawej strony powrót z grzejników zaś od dołu powrót do kotła. Gdy na kotle (kocioł Witkowski KMB-RP Plus 19 kW) otrzymuję temperaturę 50 deg to przy ustawieniu na zaworze 4D na 10 cała woda idzie na grzejniki, gdy jest ustawione 0 to cała woda wraca do kotła. Jeżeli na zaworze 4D ustawię wartość od 1 do 5 to na grzejniki idzie temperatura od 28 do 28 deg, przy ustawieniu 6 około 30. Pomiędzy 6,5 a 7 temperatura wach się od 32 do około 42. Potem w górę temperatura stopniowo rośnie. Jeżeli chcę ustawić temp. 35 deg to muszę bardzo precyzyjnie kręcić pokrętłem pomiędzy 6,5 a 7 i bardzo ciężko jest to ustawić bo temperatura waha się w przedziale 10 deg. Dlaczego tak się dzieje. Dodam że przed zaworem 4D mam zamontowany zawór zwrotny ze sprężyną. Zasilanie podłogówki i cwu jest z oddzielnych pomp z przed zaworu 4D. Myślałem że te pompy coś zakłócają pracę zaworu 4D ale je wyłączałem i sytuacja jest bez zmian. Co może być przyczyną takiej pracy zaworu. Przyczyną tego jest właśnie zawór zwrotny ze sprężyną który ma się znajdować za pompą a nie przed 4 drogowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.11.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Przyczyną tego jest właśnie zawór zwrotny ze sprężyną który ma się znajdować za pompą a nie przed 4 drogowym Tego zaworu nie doczytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 21.11.2013 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Poniżej załączam zdjęcia A nie można zamiast tego zaworu ze sprężyną zastosować zawór zwrotny klapkowy. Mam taki na bay-pasie do grawitacji CWU i działa dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gmaj22 21.11.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 (edytowane) Poniżej załączam zdjęcia [ATTACH=CONFIG]225878[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]225880[/ATTACH] A nie można zamiast tego zaworu ze sprężyną zastosować zawór zwrotny klapkowy. Mam taki na bay-pasie do grawitacji CWU i działa dobrze. 1) Zawor zwrotny za pompa a nie przed zaworem 4D. Ale to juz bylo... 2) Podlaczenia zaworu 4D masz generalnie dobrze, tylko ze wskazania bedziesz mial odwrotnie. Czyli przy ustawieniu na "1" masz pelny przeplyw na instalacje, zas na "6' - pelny na powrot. (Czy tam "6" jest najwieksza?) Mimo powiekszenia zdjecia, trudno odczytac cyfry na pokretle. Rozumiem, ze rosna od lewej do prawej. Przy takim polozeniu pokretla jak teraz, przegroda w zaworze ustawiona jest mniej wiecej w polozeniu 12.30-6.30. (polowa zakresu na pokretle odpowiada pionowemu ustawieniu przegrody w srodku). Jesli wyobrazisz sobie przekroj tego zaworu i miejsce, w jakim jest przegroda, bedzie Ci latwiej ustawic. Przy pelnym przeplywie na instalacje c.o. przegrode masz ustawiona wzdluz otworow na sruby "8-2", zas przy zamknietym jest wzdluz "10-4". 3) Przydaloy sie choc kilka srubunkow wiecej. teraz przerabiac cokolwiek w instalacji to koszmar!! Edytowane 21 Listopada 2013 przez gmaj22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 21.11.2013 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 1) Zawor zwrotny za pompa a nie przed zaworem 4D. Ale to juz bylo... 2) Podlaczenia zaworu 4D masz generalnie dobrze, tylko ze wskazania bedziesz mial odwrotnie. Czyli przy ustawieniu na "1" masz pelny przeplyw na instalacje, zas na "6' - pelny na powrot. (Czy tam "6" jest najwieksza?) Mimo powiekszenia zdjecia, trudno odczytac cyfry na pokretle. Rozumiem, ze rosna od lewej do prawej. Przy takim polozeniu pokretla jak teraz, przegroda w zaworze ustawiona jest mniej wiecej w polozeniu 12.30-6.30. (polowa zakresu na pokretle odpowiada pionowemu ustawieniu przegrody w srodku). Jesli wyobrazisz sobie przekroj tego zaworu i miejsce, w jakim jest przegroda, bedzie Ci latwiej ustawic. Przy pelnym przeplywie na instalacje c.o. przegrode masz ustawiona wzdluz otworow na sruby "8-2", zas przy zamknietym jest wzdluz "10-4". Podziałka jest dobrze bo skala rośnie od prawej do lewej (w komplecie zaworu są dwie podziałki w zależności czy dopływ jest z lewej czy z prawej strony). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 21.11.2013 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 1) Zawor zwrotny za pompa a nie przed zaworem 4D. Ale to juz bylo... Jak dam zawór za pompą to przy wyłączonej pompie CO nie będzie mi pompa od podłogówki lub CWU zaciągać wody z powrotu kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gmaj22 21.11.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Czyli to co napisalem w p.2 na temat podzialki i odwrotnego odczytu to pusc mimo uszu (oczu) Jak wspomnialem, bardzo niewyrazne zdjecie mimo powiekszenia. Ale wskazowki na temat dzialania zaworu i ustawienia przegrody sa jak najbardziej na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gmaj22 21.11.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Jak dam zawór za pompą to przy wyłączonej pompie CO nie będzie mi pompa od podłogówki lub CWU zaciągać wody z powrotu kotła? Za kolanem nyplowym na wyjsciu z kotla jest trojnik i rozdzielenie na pompy c.o. i podlogowke oraz c.w.u.?? Sadzilem, ze tam jest drugie kolano, zawor odcinajacy, znow kolano i ten zawor zwrotny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 21.11.2013 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Jak dam zawór za pompą to przy wyłączonej pompie CO nie będzie mi pompa od podłogówki lub CWU zaciągać wody z powrotu kotła? A nie można tego zaworu ze sprężyną zastąpić zaworem klapowym. Byłoby mniej przeróbek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gmaj22 21.11.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 (edytowane) Klapowy ma zdecydowanie mniejsze opory przeplywu. Dlatego taki wlasnie zawor jest na grawitacji c.w.u. A czy czasem zawor 4D nie "wariuje" (tzn. temperatura za nim) w momencie jak chodza pompy c.w.u. albo podlogowki? Bywa tak, ze sprezyna sie zawiesza, albo cos sie dostaje pod "grzybek" i faktycznie moze zaciagac lekko z powrotu c.o. Zwroc uwage, ze te filtry przed pompami c.w.u. i podlogowki na pionowej rurze niczego nie zatrzymaja. Wszystko spadnie do kolana, a jak sie pompa c.o. zalaczy, pociagnie wszystko przez ten zawor zwrotny. Filtr przed pompa c.o. zatrzyma czesc, a jak pompa w postoju, to wszystko i tak splynie do 4D...!! Wykrec te filtry i zobacz...ide o zaklad, ze beda czyste. Edytowane 21 Listopada 2013 przez gmaj22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 21.11.2013 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Klapowy ma zdecydowanie mniejsze opory przeplywu. Dlatego taki wlasnie zawor jest na grawitacji c.w.u. A czy czasem zawor 4D nie "wariuje" (tzn. temperatura za nim) w momencie jak chodza pompy c.w.u. albo podlogowki? Bywa tak, ze sprezyna sie zawiesza, albo cos sie dostaje pod "grzybek" i faktycznie moze zaciagac lekko z powrotu c.o. Zwroc uwage, ze te filtry przed pompami c.w.u. i podlogowki na pionowej rurze niczego nie zatrzymaja. Wszystko spadnie do kolana, a jak sie pompa c.o. zalaczy, pociagnie wszystko przez ten zawor zwrotny. Filtr przed pompa c.o. zatrzyma czesc, a jak pompa w postoju, to wszystko i tak splynie do 4D...!! Wykrec te filtry i zobacz...ide o zaklad, ze beda czyste. Włączanie i wyłaczanie pomp CWU i podłogówki nie wpływa na temperaturę za zaworem 4D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gmaj22 21.11.2013 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 (edytowane) Czyli wniosek, ze ten newralgiczny zawor zwrotny sprezynowy powinien byc "szczelny".Ja prawde mowiac, przeprowadzalem kiedys rowniez takie pomiary temperatury za zaworem 4D przy roznych ustawieniach pokretla, ale u mnie pompa c.o jest zamontowana przed zaworem 4D , a nie za nim. Dlatego zawor mam otwarty na full, czyli jakby go w ogole nie bylo. Sam jestem ciekaw, czy regulacja reczna zaworu 4D jest tak precyzyjna, tzn. wymaga az tak malych i precyzyjnych ruchow. Edytowane 21 Listopada 2013 przez gmaj22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 22.11.2013 01:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Na pewno wymaga. Silownik na 4d pracuje u mnie z dużą częstotliwością, a ruchy nim są na prawdę niewielkie, ale tez nie ma na to reguły bo czasem zrobi większy obrót. Fajne jest to, że trzyma stałą temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts