Blondas 21.11.2013 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Witam.Mieszkam w starym budownictwie i "ogrzewam" mieszkanie piecem węglowym stojącym w kuchni.Problemem jest niestety słaba (a właściwie jej brak) cyrkulacja powietrza. Pozwoliłem sobie wyPaintować ogólny zarys mieszkania:http://img22.imageshack.us/img22/9172/i3g8.jpg Biała strzałka to drzwi wejściowe. Czerwony kwadrat to piec stojący w kuchni, zaraz z prawej jest łazienka i przedpokój - nimi się nie przejmujmy - a dwa pokoje w górnej części obrazka to sypialnia i salon. Okna na niebiesko (nowe, szczelne). Problem jest następujący (opiszę szczegółowo w krokach): 1. Rozpalam w piecu, w kuchni robi się nieprzyjemnie ciepło (ok 26 stopni)2. Jeśli drzwi do pokoju po lewej stronie są otwarte to ciepło powoli się tam przenosi.3. Jeśli drzwi do pokoju po lewej są zamknięte to ciepło kumuluje się w kuchni, nie idąc do pomieszczenia z prawej strony (sypialnia), a pokój po lewej jest skrajnie chłodny (14-15 stopni)Moje pytanie brzmi: czy jeśli w miejsce zielonej strzałki (na obrazku) wstawię wywietrznik z elektrycznym wentylatorem między dwoma pokojami, to wymuszę cyrkulację powietrza Kuchnia > Pokój po prawej > Pokój po lewej > Kuchnia ?Jeśli nic mi to nie da, to co musiałbym zrobić aby taki ruch powietrza w mieszkaniu wymusić ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 22.11.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Skąd czerpane jest powietrze do spalania w piecu? Drzwi wejściowe są szczelne? Pewnie ruch zimnego powietrza jest od nich w stronę pieca i dlatego ciepłe powietrze nie wchodzi na przedpokój. Nie wiem, czy wentylatory coś dadzą, ale jeśli się na nie zdecydujesz, to ja bym cyrkulację raczej odwrócił. Kuchnia > lewy pokój > prawy pokój > przedpokój > kuchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blondas 22.11.2013 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Skąd czerpane jest powietrze do spalania w piecu? Drzwi wejściowe są szczelne? Pewnie ruch zimnego powietrza jest od nich w stronę pieca i dlatego ciepłe powietrze nie wchodzi na przedpokój. Nie wiem, czy wentylatory coś dadzą, ale jeśli się na nie zdecydujesz, to ja bym cyrkulację raczej odwrócił. Kuchnia > lewy pokój > prawy pokój > przedpokój > kuchnia. Sprawdzałem drzwi i są szczelne. Zapomniałem zaznaczyć, że w drugim końcu kuchni, u góry znajduje się kratka wentylacyjna przez, którą wpada powietrze, i jest ona połączona również z łazienką (powietrze z dworu wpada do łazienki i kuchni). Jeśli wentylatory są wątpliwym rozwiązaniem, to czy istnieje jakieś rozwiązanie tego problemu, które jest bardziej prawdopodobne? (oprócz montażu nowego kominka z DGP ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finf 15.02.2014 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 hmm... ale te kratki w kuchni i łazience powinny wyciągać powietrze... co do cyrkulacji... zainteresuj się DGP: http://muratordom.pl/instalacje/kominki-i-piece-wolno-stojace/kominki-z-systemem-DGP-jak-to-dziala-w-praktyce,35_3998.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts