jurek021 22.11.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 (edytowane) Witam. Jestem na etapie w którym mogę narzucić projektantowi mojego domu "dowolne" pokrycie dachowe. Nie jest to mały domek, ani też nie chcę budować rezydencji. Jeśli chodzi o powierzchnię to planuje gdzieś koło 300m^2 (może trochę więcej, może trochę mniej) . Pieniądze to kwestia Banku.... Dlatego chciałbym poprosić Was o pomoc w wyborze. Chciałbym dowiedzieć się :1. Na co zwracać uwagę przy wyborze "najlepszego według Was" pokrycia ( cechy, właściwości itp.)? 2. Jakie są Wasze kryteria wyboru pokrycia dachowego?3. Które kryterium uważacie za najważniejsze ?4. Jakie pokrycie polecacie ( wiem że zależy to od pochylenia dachu, ale na etapie projektu mogę skakać między płaskim a stromym dachem)5. Ile kosztowało Wasze pokrycie dachowe? Pewnie wiele osób "walczyło" z podobnym problemem.... Będę bardzo wdzięczny za szczere i "fachowe" odpowiedzi.Ten temat jest dla mnie bardzo ważny dlatego ,z góry dziękuję za zaangażowanie w temacie. Edytowane 22 Listopada 2013 przez jurek021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 22.11.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 W/g mnie najlepiej zrobić dach żelbetowy z ociepleniem w środku , spadek ok 25 %. Pokrycie 2 x papa termo z SBS-em na poliestrze , rynny cynkowe (ew. miedż) i zapominamy o dachu na 30 lat. A cha , + dobry fachowiec. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.11.2013 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Trudno profesjonalnie doradzić nie widząc nawet koncepcji domu. Charakter budynku (noiwoczesny, tradycyjny czy dworek) jest nierozerwalnie związany z charakterm pokrycia. Jak nowoczesny płaski (dach praktycznie niewidoczny) to papa lub zielony dach. Jak nowoczesny skośny to łupek, płytka włóknocementowa czy blacha panelowa na rąbek. Jak tradycyjny to dachówka lub materiały dachówkopodobne. Jak dworek to wiór osikowy lub strzecha w osteczności karpiówka. Jak w stylu góralskim to gont drewniany. Jak nieobyczajny to może łupek. Najlepsza jakość do ceny to dachówka cementowa. Trudny wybór. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts