Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam ponownie,zmieniam groszek na wesola,choc teraz przy takiej temp spalanie okolo 25 kg na trzy dni przy zamontowanych silownikach,zastrzeglem w.firmie ze groszek ma byc suchy,musialem troche czekac,ale zapewniaja ze teraz suchy 100%,jezeli teraz takie efekty to musze czujnik zew zamontowac,moze bedzie jeszcze lepiej bede na bierzaco na forum informowal,jak sie sprawdzi to podam firme u ktorej kupuje groszek

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A jeszcze informacja dla korzystajacych z ogrzewania podlogowego,temp komfortowa jest na podlogowce o dwa st nizsza niz na grzejnikach,tak wiec jezeli bedzie temp zadana 20st przy podlogowce to odczuwalna bedzie 22,wiec spokojnie mozna o dwa stopnie obnizyc dla oszczednosci,przy dobrym komforcie,u mnie jest tem obiebu podlogowki omolo 26 st wiec podloga nie jest goraca i temp nie skacze jak szalona

Ja u siebie jeszcze z węglem nie mogę trafić, mam pieklorza jeszcze ale straszne spieki mi się robią i nie sposób tego zniwelować, plusem jest to że znikome ilości popiołu z niego powstają, raz na dwa tygodnie wyrzucam, jak go spalę to muszę coś innego poszukać bo ogólnie nie jestem zadowolony

Trafiłem ostatnio na stronę:

http://kuppanwyngiel.pl/index.html

macie jakieś doświadczenia z tą firmą?

dość konkretnie piszą, myślę żeby od nich coś zamówić

Ja kupiłem na próbę" czarny diament" z Wesołej za 800 zł za tonę z dostawą w sumie jestem zadowolony bo o wiele mniej sadzy i mam wrażenie ze szybciej łapie temperaturę zadaną, nie mniej jednak są małe spieki i sporo popiołu.

Teraz wyszło, ze zasobnik 100 kg starcza na 6-6,5 dnia ( przy tych temperaturach) popiołu w tym czasie wyciągam 2 szuflady wiec sporo.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Cześć,

Posiadam SASa Slim 14 kw sterownik Multifun (nigdy nie paliłem węglem).

Ogrzewa mi 130m2 parter (poddasze nieużytkowe), z porothermu 24cm, ocieplony 15cm dalmatyńczykiem Termo Organika, strop 15cm, okna 3-szybwe wszystkie duże tarasowe z każdego pokoju. dom oddany tego roku w marcu. zastanawiam się czy piec nie jest za mały pomimo tego że już kupiony. Dodam iż ogrzewanie podłogowe w całym domu plus 3 grzejniki w łazienkach. Obecnie bawię się ustawieniami zmieniając nadmuch (-10) i paliwo (-30) co 5% co 12 godz i obserwuje temperaturę i popiół. obecnie mam temp co1 60st, co2 50st, CWU 50 bojler 200l., temp na podłodze 30st na powrocie 28st około. Lubię ciepło chodzę w krótkich spodenkach i koszulce ale panele nie są gorące tak jak i płytki. chyba 23st w domu jest. Piec łapie temp 60st C idzie w podtrzymanie spada w 50-55 i znów ogrzewa. spalanie i dziwi bo zasobnik wystarcza na około 3 doby, 3,5 około. spiekać nie spieka, czasem powstanie kalafior ale rzadko, popiół jak na zdjęciu. Czy spalanie dla takiego pieca/domu jest ok w normie? popiołu po 24h jest około popielnika. Sadza omiatam raz na tydzień około popielnika staram się korygować nadmuchem aby nie kopcił w komorze spalania. Czy wg kolegów idę w dobrą stronę z ustawieniami po analizie postu, fotosów z załączników. Nie bawiłem się ustawieniami serwisowymi (i chyba nie chcę nie znam się), hydraulik co robił instalacje i montował piec odradza mi zewnętrzny czujnik w przyszłym roku zamontuje siłowniki na podłogówkę i czujniki temp w pomieszczeniach. Ponawiam pytanie czy idę w dobrym kierunku z ustawieniami tego pieca bo im więcej czytam tym mniej wiem wbrew logice.

111.jpg

333.jpg

222.jpg

Edytowane przez Marcin_TKI

• 2 weeks później...
Witam,widze ze palisz na pidzie,domyslam sie ze turbo na max mocy,widac nie dopalony groszek,zasobik na 3 dni to za dużo,nie mamy srogiej zimy,zmien na srednia moc,silowniki zainstaluj jak najszybciej spora oszczędność w gorszku,masz metraz i wykonanie domu bardzo zblizone do mojego,u mnie spala 25 kg na dwa dni przed montażem siłowników tyle na dobe starczyło,pid wylaczylem bo pracowal ciągle bez podtrzymania,teraz lapie 65 st i rzadko spada ponizej 60 tyle ma zadane

• 2 weeks później...
Witam,widze ze palisz na pidzie,domyslam sie ze turbo na max mocy,widac nie dopalony groszek,zasobik na 3 dni to za dużo,nie mamy srogiej zimy,zmien na srednia moc,silowniki zainstaluj jak najszybciej spora oszczędność w gorszku,masz metraz i wykonanie domu bardzo zblizone do mojego,u mnie spala 25 kg na dwa dni przed montażem siłowników tyle na dobe starczyło,pid wylaczylem bo pracowal ciągle bez podtrzymania,teraz lapie 65 st i rzadko spada ponizej 60 tyle ma zadane

Cześć,

Jak pisałem dopiero zaczynam "domyslam sie ze turbo na max mocy" - mam korektę paliwa (-30%), nadmuchu (-7%), obecnie podtrzymanie nadmuch +20%), paliwo (0,0%), Palę na PiD (mi palił w cyklach z podtrzymaniem) ponieważ z ustawieniami własnymi nie czuję się na siłach aby się bawić (w ustawieniach serwisowych byłem), zima się skończyła i pewnie przejdę już na ustawienia LATO i tylko CWU będę grzał i zmów zabawa z ustawieniami mnie czeka (próbnie 1 tydz 1 worek mi pobrał). Dasz kolego namiar do siebie celem dopytania odnośnie ustawień?

• 3 months później...
  • 2 months później...
Powitac,jestem ciekaw jak tam spalanie w lecie,u mnie wychodzi okolo 40kg tydz,bojler 120l 3osoby

Cześć,

Przepraszam za odpowiedź z opóźnieniem zalatany byłem, w lecie po wyłączeniu obiegów i przejścia na lato piec spalił mi 4 worki na miesiąc 3os i z 200 L bojler kąpiele co dziennie naczynia czasem (zmywarka).

teraz zacząłem palić i mam kilka pytań do Ciebie wiec pewnie coś na priv napisze.

• 1 month później...
Witam, mam kociołek sas slim 14kw, moje ustawienia, czas podawania 10 s, przerwa podawania 55s, zadana temp na co to 55, cwu nie mam podłączonego. Ekogroszek spala sie dobrze, czas pracy do fazy podtrzymania to ok 10 min, natomiast faza podtrzymania trwa ok 5 min w której nie włącza się ani nadmuch, ani podajnik. Dlaczego faza podtrzymania trwa tylko 5 min gdzie czytając forum dla fazy podtrzymania dają 5 min przerwy podajnika i nadmuch. Co jest nie tak?

• 5 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam

Mam problem z piecem 17 Kw. Tworzą się spieki a niby podawanie i przerwę w podawaniu wyregulowałem. W tej chwili mam parametry kotła: czas podawania: 18s, czas przerwy to 45 s. Już regulowałem przerwą na więcej/mniej i to jest największa przerwa jaką mogę zrobić tak aby piec miał moc żeby wejść na zadaną temperaturę 62 stopnie. Eko groszek jest z firmy Agroplon wesoła, kaloryczność wg. Agroplonu ok.30 MJ. Jeśli chodzi o płomień to jes strałem się ustawić tak aby ogień nie był szarpany ale nie był zbyt słaby. Dodam że komin i piec jest czyszczony regularnie i są jak najbardziej drożne.

• 3 weeks później...