Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czas pod 15 s

Przerwa pod 100 s

Siła nadmuchowe 25

Praca podtrzymania 17 s

Przerwa podtrzymuje 15 min

Wentylator podtrzymania 100 s / przeważnie 10 min

na ten moment mam takie ustawienia ale i tak to nie jest jak powinno być bo według mnie po ociepleniu domu powinno mi spaść jeszcze około o 3-4 kg mniej

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Temat stary jak rzka lecz ciągle aktualny :

Ogrzewam 185 m 2 w tym (70 metrów poddasza)

Mój sas solid spala 37-38 kg doba. Ekogroszku.

Ustawienia 17 podawanie , przerwa 60 s. Histeryza 3 stopnie .

Dom nie ocieplony .

Myśle ,że to dużo a, jeszcze jedno kotłownia poza budynkiem - do budynku prowadzi kanał cieplny około 5 mtrów długości.

CO wy na to.

Nie mam również w domu kominka

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
Hej, podłącze się pod temat, pytanie mam czy może mi ktoś podać oryginalne ustawienia w trybie serwisowym PID dla granulacji paliwa grubej i drobnej - pozmieniałem sobie a ustawienia fabryczne nie przywracają ustawień serwisowych. Przy wałczonym trybie PID trzeba wejść w tryb serwisowy (kod5162) następnie w granulacja paliwa/ gruba lub drobna. Sas slim 14kw St-450 zpid.

• 2 weeks później...
  • 6 months później...
  • 2 weeks później...

witajcie

w tym roku założyłem piec sas slim z podajnikiem 14kW.

na początku kupiłem kilak rodzajów węgla, aby zweryfikować jak się pali. Najlepiej wyszedł adamex strong. Palił się super, szybko osiągał temperaturę, mało popiołu. Tak wiec kupiłem 3 tony i uwaga... problem jak diabli. Węgiel twardy- nie mogłem rozpalić- teraz już wiem jak. Pali dużo- tak z 40-45kg na dobę przy pogodzie jak teraz. Dzisiaj od 10 nie mogę osiągnąć temperatury zadanej an piecu- 60 st. Udało mi się osiągnąć 57/58 st.Cały czas kombinuję z ustawieniami, obecnie mam:

czas podawani -8s

przerwa 48s

nadmuch- 21%

jak dam większy nadmuch to mam spieki jak diabli, nawet przy nadmuchu 16% i tak mimo wszystko powstają spieki, dużo popiołu- po 8h miałem tak ok 40% pojemnika.

W załączniku kilka zdjęć- zdjęcie ilości popiołu- po ok 2,5h palenia.

zastanawiam się o co chodzi, ogrzewam ok 160 m kw. domu- dom nieocieplony, grubość ścian zewnętrznych ok 50 cm- stare budownictwo.

Może jest za duza kaloryczność węgla, ja mam pow 28MJ

Jakieś rady? PID wyłączony

.1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg6.jpg

Edytowane przez stanley1983