cobra441 28.11.2017 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 wiesz co ja też miałem na próbę bobrek twardy Węgiel i też nie mogłem dojść z ustawieniami ale pytanie czy palisz w trybie recznym dwustanowym czy pid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley1983 29.11.2017 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 pid wyłączony, wczoraj zmieniłem węgiel, przynajmniej mi już takich spieków nie robi, ale i tak poszło i przez 12h ok 23kg węgla. mam ustawienia teraz: praca 10sprzerwa 30snadmuch 20% praca podtrzymania 15sprzerwa 6 minnadmuch:praca 12sprzerwa 5 minut z tego co zauważyłem to problem tera chyba jest w fazie podtrzymania- średnio utrzymuje się ono ok 15 minut i tutaj raczej robią się wg mnie spieki ,ponieważ jak wczoraj zapaliłem to do czasu uzyskania temperatury zadanej popiół był ok. może Wy macie jakieś pomysły z tymi ustawieniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrGorski 01.12.2017 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Zmniejsz czas podawania na podtrzymaniu do 10s I wydluz przerwe do 12min,palenie 10s podawanie 55 przerwa,nadmuch obserwuj plomien ma byc jasny zolty,jak bedzie bardzo jasny to zmniejsz jak ciemny pomaraczowy do zwieksz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cobra441 23.01.2018 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Panowie pomocy zmieniłem Węgiel na dużo lepszy taki jaki używałem w tamtym roku i pali mi teraz 20 kg na dobę już głupi jestem co zmienić żeby palił mniej chałupa 135 m2 ocieplona pięć sas slim 14 kw ustawienia czas podawania 16 sPrzerwa podawania 47 sSiła nadmuchu 35praca podtrzymanie 36 sPrzerwa podtrzymania 16 minWentylator praca 100 s i przerwa 7 min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaziu102 29.01.2018 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Witam jestem nowym użytkownikiem i proszę o rady "starych palaczy" , wiec tak w sobote po raz pierwszy odpalilem kociol SAS SLIM 14 KW sterownik TECH ST-550 z PID. Zadana temp. to 60 stopni. Piec od soboty godziny ok 16 do niedzieli ok 17 spalil ok 75 kg groszku..... i najwyzsza temperatura to 53 stopnie (wiecej nie doszlo) Dom 120 m2 - ok 60 m podlogowki + 7 kaloryferów. Rano w niedziele zauwazylem za duzo podawania groszku co za tym idzie nie spalal sie i tez duzo wypchnal. Pracował na PID na recznie poki co nie ustawialem. Pytanie czemu nie chce dogrzac - czy jest to spowodowanie pierwszym odpaleniem nowego domu i za to ze mury sa bardzo zimne i jeszcze wychodzi ze stropu wilgoć ??? Mam H+H 25 cm dom ocieplony styropianem 15 cm szarym. Jakies podpowiedzi ? z góry dziękuje za rady bo jak czytam ze przy domach 130 m2 palicie ok 15-18 kg na dobe to ... OKLASKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cobra441 29.01.2018 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 na priv wyślę Ci ustawienia pieca ale bez pid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cobra441 29.01.2018 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Czas pod 15 sPrzerwa pod 100 sSiła nadmuchowe 25Praca podtrzymania 17 sPrzerwa podtrzymuje 15 min Wentylator podtrzymania 100 s / przeważnie 10 min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cobra441 30.01.2018 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 nowe ustawienia z powyższego wpisu i spalanie 15 kg na dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaziu102 05.02.2018 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Panowi co robie źle ...... mianowice:Po pierwsze ustawialem rozne parametry i sprawa wyglada tak. Piec max do 53-54 dochodzi stopni - na ta chwile wlaczone mam kaloryfery w calym domu plus 3 podlogowki (do zalaczenia jeszcze 3 podlogowki ) za zadne skarby nie moge dobic do 60 stopni jakbym nie ustawial - kreci sie wokol 53-55 stopni. Malo tego piec juz chodzi NON STOP ok 100 h i jeszcze ani razu nie byl w trybie podtrzymania ??? Co źle robie. POMOCY bo nie dosc ze spala ok 40 kg na dobe to jeszcze temperatura nie dochodzi.Ustawialem go porownywalnie jak kolega cobra441 pisal wyzej a takze jak mowili w serwisie SASA - podawanie 15 sekund przerwa 45 sek + - i dmuchawa 25 % i ni cholery temperatura ani drgnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caktus 06.02.2018 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Kolego Kaziu102. Zazwyczaj nie zabieram głosu na forach , ale po twoich wpisach rozumiem Twoje rozgoryczenie. Ja użytkuje taki sam kocioł drugą zimę dopiero wiec nie jestem ekspertem ale juz opanowałem w miarę jego obsługę wiec może będę pomocny. Pierwszy sezon miałem podobny do tego co ty masz teraz i doskonale cię rozumiem. W tym sezonie nie mam z nim żadnych problemów , a ustawiony jest tak:-czas podawania 4 sek-czas przerwy 30sek-nadmuch 29%Temp zad 51stTo oczywiście parametry pracy kotła , o podtrzymaniu nie bede pisal teraz bo i tak ci nie przechodzi w podtrzymanie. Mój kocioł przy tych ustawieniach spala 100kg na 7 dni, a teraz kiedy noce są mroźne to na 6 dni. Ustawień nie zmieniam , temperaturę w domu reguluję zaworem 4-drogowym. W PID nie palę bo zużywa więcej groszku. Dom ma 135mkw z czego ogrzewanej jest 105m kw ( 6grzejników i w łazience grzejnik-suszarka) Mam 3 małe podłogówki ale są na minimum bo bez nich w domu jest 23st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaziu102 07.02.2018 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Bardzo ładne spalanie masz z czego Ci gratuluje caktus w poniedzialek troszke nad nim popracowałem i doszedł mi do 60 stopni i nawet chodzil na podtrzymaniu jakies 5-6 minut to juz sukces. Nastawy jakie aktualnie mam to: Zadana temperatura na piecu 60 stopni Czas podawania 13 sekund Czas przerwy 53 sekundy nadmuch 30 % Nie jest źle musze przyznac robia sie spieki troche ale nie ma tragedii (moze dmuchawe zmniejszyc na okolo 28% ???) no i przede wszystkim w miare dociaga temperature. A jak masz kolego otwarta ta klape na czopuchu i jaka temperature pokazuje Ci czujnik wlotu do komina ??? Zapisze sobie Twoje ustawienia aczkolwiek nie uwazam zeby na nich dobił mi do 60 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caktus 07.02.2018 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Przysłonę czopucha mam zawsze otwartą maximum. Temperatury spalin nie znam ,bo moj sterownik ( TECH 450) pokazuje ją tylko w opcji pracy PID. Spróbuj zmniejszyc mu temperaturę zadana do max 52 st. Moim zdaniem przy takim standardzie ocieplenia budynku jak ty masz tyle powinno wystarczyć , a wtedy czesciej bedzie przechodził w podtrzymanie. Domyślam sie że masz zawór 4-drogowy wiec nim ustawiasz temperaturę wyjscia na grzejniki. Podłącz sobie jedną z tych sond ,które są w komplecie z kotłem pod wyjście temperatury podłogówek i bedziesz znał aktualną temperature wody wysyłanej na grzejniki. W kwestii spieków to juz raczej sprawa jakości paliwa ale zmiejszyc nawiew tez możesz ,mniej ciepła wyślesz w komin wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cobra441 08.02.2018 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 jak chcesz mieć temperaturę spalin bez pid to tylko poprzez logowanie się na pc lub aplikacja na android tam cały czas pokazuje temp spalin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaziu102 19.02.2018 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Panowie pale juz 3 tyg i nie wiem co jest zle. . . Spalanie na dobę ok 40-50 kg masakra. Dom 120 m ocieplony. Ustawienia to podawanie 10 sekund przerwa 60 sekund dmuchawa 30%. Temp spalin ok 230 przy 57 stopniach na piecu. Dodam że podlogowka raz jest ciepła wchodzę za godzinę do.domu i chłodna co jest nie tak . . . . O spalaniu nawet nie mowie bo podobno powinien palić 20 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cobra441 17.04.2018 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 a ja mam inne pytania czy w trybie letnim można włączyć sama pompę podłogową i cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrGorski 01.12.2018 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Dawno nie zaglądałem i widzę te same problemy, trzeba obserwować płomień, ja uzytkuje ten kocioł już 3 sezon i nie mam żadnych problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-adam- 10.12.2018 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 witam wszystkich pytanko .sas slim 14 kw pale 3 rok na automacie czyli automatyczny sterownik czterodrogowy sam otwiera i zamyka zawór i steruje podawaniem paliwa oraz nadmuchem.przez 3 lata ok aż do tego sezonu ok piec nie trzyma ciepła szybko traci temperature przez co zamiast dłuższy okres czasu zamiast na podtrzymaniu jest w trybie palenia przy temperaturze na zewnątrz np.0 do 10st spala od15 do 20 kg jeśli ktoś może pomóc prosze z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 10.12.2018 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 A wyczyścił pod palnikiem popiół ? może kanały powietrzne zawalone ? a dlaczego jedziesz w dwustanie ? nie lepiej w automacie cały czas pykać ? ja w automacie jadę i spalam 8-10 kg na dobę 120m2 a czasem 160m2 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cobra441 12.12.2018 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 kryzys a jakie masz ustawienia pieca bo ja mam też dom o takich parametrach i mi teraz pali 18 kg na godzinę chociaż w tamtym roku udało mi się zejść tylko do 15 kg na dobę. palę teraz drugą zimę i pomimo że mam ten sam węgiel to co roku jazda z ustawieniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 12.12.2018 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Ja ma podawanie minimalne 2,4 sek 42 sek przerwy i nadmuch min 18 proc , podawanie maksymalne 12 sek przerwa 65 sek i nadmuch 26 procent , ale ja mam palnik pancerpol ten najmniejszy i nie wiem czy te moje ustawienia na coś ci się przydają . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts