Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,posiadam ten sam piec,używam bez wiekszych problemów ,jak masz jakies pytania moze bede mogl ci pomóc

Witaj Piotrze.

Chętnie będziemy wdzięczni tu na forum jak opiszesz po krótce co masz za osprzęt przy piecu, z jakich korzystasz ustawień - PiD czy dwu stanowy, jak ci teraz spalanie wychodziło w te kilka dni mrozów, i najważniejsze jak to się ma w odniesieniu do kubatur budynku i m2. Napisz ile kaloryferów i podłogówki.

Pozdrawiam.;)

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,zaczne od poczatku,wiec domek 130m2 parter + poddasze caly parter ogrzewany tylko podlogowka 66m2 450mb przewodow,na poddaszu 4 grzejniki + podlogowka z powrotu w lazience,domek nowy docieplony 15tka sciany 20cm welna dach,piecyk wyposażony w dwie pompki,zawor czterodrozny do podlogowki jutro maja byc zamontowane silowniki i sterownik pokojowy,temp 22-23 st,spalanie srednio 25kg na dobe groszek pieklorz 29tkcal,pale na pid turbo ze srednia moca,paliwo na -20%,nadmuch +10 generalnie kociolem mial straszny problem ze zlapaniem temp zadanej gdyz jak sadze podlogowka dawala mu w kość,ale jak już wystartowal to daje rade pozdrawiam

Witam wszystkich

Postanowiłem napisać na forum, gdyż do łaskawej pomocy technicznej producenta nie sposób się dodzwonić.

Mam kocioł Sas Slim 14kW + ster Multifun

Podłączony czujnik żaru, spalin

Zastanawiam się, teoretycznie, jeżeli sterownik posiada informację nt temp żaru i spalin to powinien sam ustawiać poziom podawania węgla do retorty oraz ilości powietrza.

Piec jest nowy, palę od ok 2 m-cy i ciągle się go uczę i ciąglę kombinuję z korektami paliwa i powietrza, gdyż jak był ustawiony fabrycznie, to żar schodził za nisko i nie wiem jak się mają mieć do tego wszystkiego informację z czujnika żaru, na chłopski rozum jeżeli sterownik "widzi" za niską temp to powinien dorzucić węgla i ustawić odpowiedni nadmuch, tak mi się wydaje, ale teraz już sam nie wiem, jak to działa. Prośba do Was jak ktoś ma podobny piec i sterownik, to proszę o podpowiedź.

Węgiel kupiłem na pobliskim składzie, Pieklorz, testowałem kilka innych rodzajów, ale ten wydaje się na razie najlepszy, z tym że tydzień temu dokupiłem kilka worków teoretycznie tego samego i zaczęły się robić spieki przy tych samych ustawieniach.

Jeszcze jedno pytanie, w sterowniku multifun korekty paliwa i nadmuchu wyrażone są w procentach, skala od -50% do +50%, jeżeli ustawię np. korektę paliwa na +25% to czy to oznacza zwiększenie dawki paliwa o 25%, czy zwiększenie przerwy podawania paliwa o +25%.

z góry dziękuje za odpowiedzi,

pozdrawiam

Krzysztof

Witam,musisz sprawdzic jaka moc pid masz ustawiona u mnie tak sie dzialo przy pid standard,teraz mam turbo moc średnia i jest ok,korekty o ktore pytasz to tylko czas w ktorym bedzie podawwny wegiel,albo czesciej jezeli ustawisz na plus,lub przerwa bedzie dluzsza jezeli na minus,proponuje zebys wlaczyl moc maksymalna az kopczyk sie ladny ulozy a pozniej przełącz na srednia i obserwuj u mnie jest na minus 20 i żar utrzymuje sie na powierzchni retory

PID mam ustawiony na Turbo i moc średnia.

Korekta paliwa na 25%

Korekta powietrza na -25%

Wczoraj ustawiłem takie parametry i żar się podniósł, tylko dalej te spieki się robią.

Czytałem gdzieś że spieki robią się gdy za dużo powietrza dostaje, zmniejszyłem powietrze do -25% i spieki dalej powstają ale też zauważyłem więcej sadzy.

Jeżeli zmniejszę korektę paliwa to zauważyłem że żar się obniża, więc podawanie węgla zostawię na podanym poziomie, spróbuje zwiększyć ten nadmuch, jutro zobaczę co się dzieje.

Węgiel faktycznie nie był całkiem suchy, otwierałem worki przed wsypaniem żeby trochę przeschło.

Ja też myślalem żeby wyłączyć PID, ale na razie walczę z nim. Wczoraj zasypałem innym węglem, kupiłem parę worków z piasta i dziś widzę, że piec zupełnie inaczej się zachowuje. Ustawienia zostawiłem stare, gdzie na węglu Pieklorz żar nie mógł podejść do góry, a na Piaście kopiec się taki usypał z żaru że musiałem korektę paliwa zmniejszyć, także myślę że odpowiedni węgiel to raczej podstawa. Tylko weź tu traf na dobry węgiel...

PiotrGorski jakim Ty palisz węglem?

Michałsta

1T w miesiąc to musisz mieć coś skopane, ja mam piec taki sam też 14kW i też z multifun, ale mimo że też się jeszcze nad nim doktoryzuję to od początku października spaliłem ok 700kg, dom też mam nowy i jaszcze grzeje wodę z pieca.

PID mam włączony cały czas, na Turbo, moc średnia

korekty paliwa i powietrza musisz dobrać "organoleptycznie", odnośnie jakości i pochodzenia węgla, ja mam teraz powietrze na 0% i paliwo +30% ale jeszcze testuje różne rodzaje węgla, teraz palę pieklorzem.

Zastanawiam się nad wyłączeniem PID bo po korektach które wprowadziłem i tak zasobnik starcza na max 4 dni a popiołu i sadzy jest mnóstwo.

Aktualnie mam

Włączone PID

Moc średnia

Temp zadana 60

Czas poddawania -35

Powietrze na -15

Kocił osiąga zadana bez problemu nawet czasem łapie 65-67 stopni a nie przechodzi w podtrzymanie

Robią się mniejsze spieki niz poprzednio ale i tak ich nie wyeliminowałem.

Opał mam suchy bo ze znajomego składu na ul. Rosvelta w Piotrkowie Tryb.

Najgorsze jest to ze w domu jest 19 stopni:eek:

Napiszcie proszę jakie ustawienia macie BEZ PID. Ile powinien taki kocioł palić (14kw sas slim)

Witam,spalanie u mnie na poczatku wynosilo okolo 25 kg na dobe,teraz jest to okolo 20kg po wylaczeniu pid,mam takie ustawienia.

Czasz podawania 8s

Przerwa 55s

Korekta paliwa 20%

Korekta nadmuchu 10%

Ale zaznaczam że musisz obserwowac co sie dzieje po okolo pol godziny bedzie wiadomo czy wydluzyc czy skrocic czas podwania,pozdro i czekam na efekty

A i pale piklorzem ktory ma ponoc 29kcal ale cos nie chce mi sie wierzyc

Sprawdź jeszcze jak masz ustawione programy tygodniowe C.O. i C.W.U (menu-zaawansowane-obeieg c.o1 i obieg c.w.u) może masz ustawione na grzanie całą dobę i dlatego się nie przełącza na podtrzymanie.

Masz zamontowany zawór cztero lub trzy-drogowy?

Ja u siebie podłączyłem czujniki temp zew i wewnętrznej, miałem je w komplecie razem z piecem, wtedy temperaturę wybierasz jaką chcesz mieć w pomieszczeniach, a temperatura pieca ustawiana jest automatycznie odnośnie temperatury na zewnątrz i odnośnie ustawionej charakterystyki pogodowej.

Mam zawór 4 drogowy ale bez siłownika

Aktualnie jest ustawiony na 5 przy zadanej 60 na piecu na grzejniki idzie 45*

Podłogowa ma swój obieg i swoją pompę ze sterownikiem z skrzynce, tam zadana jest 31*

Czujnik zew. Mam zamontowany, nie mam założonego wewnętrznego bo jeszcze jestem przed gladziami.

Sprawdzę ustawienia i dam znać.

Ps. Dodzwoniliscie się kiedyś do serwisu SAS ? Ja już próbowałem kilka razy i nik nie odebrał.

musisz raczej podłączyć oba czujniki zew i wew, po podłączeniu obu musisz je aktywować w menu:

serwis kod dostępu 28100 -> obieg c.o.1 -> sterowanie obiegiem -> wybierz czuj. pokojowy i czuj. zew

po tych ustawieniach w menu zaawansowane pojawi się charakterystyka pogodowa, dla obiegu na grzejniki ustaw sobie np charakterystykę nr6 a dla podłogówki np nr 3

tylko jeżeli masz podłogówkę podłączoną pod obieg c.o. 2 to w menu serwis też musisz wybrać odpowiednie sterowanie obiegiem

sprawdź od razu czy masz w sterowniku ustawioną dobrą moc kotła, menu serwis -> kocioł -> moc kotła, jeżeli masz 14kW to tam musi być też 14kW

do pomocy technicznej sas-a ciężko się dodzwonić, udało mi się kiedyś raz, ale ogólnie to ciężki temat niestety

• 2 weeks później...

Panowie wielkie dzięki !!!

Szczególnie dla xixo, po wprowadzeniu zmian takich jak napisałeś, pec działa jak marzenie :)

Nie ma jeszcze czujnika wewnętrznego, ale ustawiłem zewnętrzny i czujnik pieca.

Spalanie spadło do około 15-17 kg na dzień, czyli zasobnik starcża na około 6-7 dni.

W domu około 20-21 stopni.