mar1973 23.11.2013 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Kocioł będzie a paliwo stałe (węgiel, drzewo), to na C.W.U dać 3D http://img850.imageshack.us/img850/2220/2w5i.jpg witaj nie kombinuj, zrób tak jak na wcześniejszym schemacie przecież kocioł będzie miał jakieś sterowanie - może i ma stterowanie zarówno pompą c.o. jak i pompą c.w.u. we współpracy z czujnikiem zasobnika tak, że w zasobniku będziesz grzał wodę do temperatury jaką nastawisz jeżeli sterowanie kotła nie obejmuje sterowania pompą c.w.u. - to dokupisz odpowiedni sterownik - koszt koło stu klikudziesięciu złotych pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 23.11.2013 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 (edytowane) jakby każdy grzejnik miał swój zawór to może tak? a jak grzejniki bez zaworu to obieg tak samo jak dla podłogówki tylko wtedy chyba 3 pompa dla cwu co do mojego rysunku to sie zastanawiam czy te 2 pompy nie beda sobie przeszkadzac jeszcze można dać zasilanie na kocioł i dopiero za kotłem rozdzielić na obiegi grzewcze, wtedy w pierwszej kolejności będzie sie grzała woda użytkowa a tak jak narysowałem to wszystko będzie szło rownolegle http://www.budujemydom.pl/ogrzewanie-podlogowe-i-grzejniki/10519-grzejniki-i-ogrzewanie-podlogowe-w-jednej-instalacji kilka ciekawych schematów Edytowane 23 Listopada 2013 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 23.11.2013 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 (edytowane) teraz chyba bedzie ciekawiej temp min. kotła ok 60 stopni i taka idzie na cwu. jak cwu się wygrzeje to dopiero wtedy temp idzie na grzejniki, rozdzielaczem można ustawić ominiecie grzejników. podłogówka klasycznie. zawór 3dr raz jako rozdzielacz a raz jako mieszacz. ps można dać osobno cwu a nie w szeregu ale i tak kociol musi trzymac temp. wiec chyba nie ma sensu dawać kolejnej pompki, bo co do wczesniejszego rysunku nie jestem pewien. oczywiscie na rys brakuje paru zaworow ale tyle to sie domyslisz Edytowane 23 Listopada 2013 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 25.11.2013 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 A gdzie zamontować pompę cyrkulacyjną do C.W.U.??? wiem że jest potrzebna kolejna rura do obiegu??? I Podobno tą pompę montuje się do najdalszego kranu który będzie pobierał wodę. Tylko ją się montuje do rurze zasilającej czy na tej gdzie woda będzie schodziła z powrotem do bojlera. a nie można dać takiej pompy przy bojlerze??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 25.11.2013 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 (edytowane) jakby pompa nie miala wbudowanego zaworu zwrotnego to bym go dal za nią pompa przy bojlerze montuj PS jeszcze dobrze by było dać zawór zwrotny przed(wcześniej ) zaworem bezpieczeństawa ale wtedy raczej będzie trzeba dać zbiornik przeponowy, bo może zawór bezpieczeństwa puszczać PS2 w sumie to zawory bezpieczeństwa do bojlera maja wbudowany zawór zwrotny więc probowałbym bez zbiornika przepomowego Edytowane 25 Listopada 2013 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts