Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aluminiowa rura zasilania wody ze studni

goblinos

Recommended Posts

Witam

Mam własne ujęcie wody pitnej ze studni z kręgów betonowych, około 80m od domu. Do domu wchodzi rura stalowa dn40 która jest już w kiepskim stanie, od poprzednich właścicieli dowiedziałem się, że stalowy jest tylko odcinek około 10m, a później do studni jest już rura z tworzywa, ponieważ coś tam kiedyś trzeba było zmienić . Trochę mnie to zdziwiło bo w czasach kiedy była ta rura "modernizowana" (lata 70-80-te) chyba jeszcze nie było takiej technologii u nas, albo trudno było dostać.

W każdym razie zarzekali się, że na pewno jest PCV.

W zeszłym tygodniu dokopałem się do miejsca łączenia tych rur, żeby wymienić brakujący fragment i okazało się, że rura nie jest z tworzywa tylko z aluminium, a przynajmniej z zewnątrz jest powłoka aluminiowa, wewnątrz jeszcze nie wiem, bo nie rozkręciłem mufy łączącej oba fragmenty rur.

Mam pytanie - czy w tamtych latach stosowało się rury aluminiowe do instalacji wodnych i czy jest to bezpieczne dla zdrowia? Nie mogę nić na ten temat znaleźć, poza tym, że aluminium jest szkodliwe dla zdrowia, ale czy rury aluminiowe są bezpieczne - tego nie wiem.

Średnio widzi mi się wymiana całego rurociągu, choćby z tego powodu, że studnia nie leży na mojej posesji.

pzdr

goblinos

Witaj samo aluminium raczej nie jest niezdrowe, piję z niego piwko- jest Ok,ale jak sam powiedziałeś - w środku nie wiadomo co,masz dwa wyjścia - wymienić wszystko i wiedzieć co masz, albo do pici kupować wodę butelkowaną niewiadomego pochodzenia ;),przebadaj wodę po dłuższym staniu w tym rurociągu, w porządnym albo dwóch laboratoriach będziesz miał odp.

"Ogólnie czyste aluminium nie jest zbyt dobre dla spożywki.... "

KTO to powiedział?

KIEDY?

GDZIE?

(ogólnie - prawda częściowa, jak się w garkuchni pracuje!)

Artur-69

Sprawdziłeś?

Co wyszło?

Jak ja bym chciał, żeby ludziska nie bredzili jak na mękach...

Wystarczy poczytać CO TO JEST to aluminium, JAKIE ma właściwości i będzie jasne - jak zachowa się w kontakcie z tą wodą.

Sugeruję użycie Wikipedii...

Adam M.

"Ogólnie czyste aluminium nie jest zbyt dobre dla spożywki.... "

KTO to powiedział?

KIEDY?

GDZIE?

(ogólnie - prawda częściowa, jak się w garkuchni pracuje!)

Artur-69

Sprawdziłeś?

Co wyszło?

......

Ja nie sprawdzam, tylko dalej pije piwko z aluminiowej puch, a gościowi radzę sprawdzić czy woda jest Ok w laboratorium bo nie wiadomo co tam za rura jest???