goblinos 22.11.2013 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 WitamMam własne ujęcie wody pitnej ze studni z kręgów betonowych, około 80m od domu. Do domu wchodzi rura stalowa dn40 która jest już w kiepskim stanie, od poprzednich właścicieli dowiedziałem się, że stalowy jest tylko odcinek około 10m, a później do studni jest już rura z tworzywa, ponieważ coś tam kiedyś trzeba było zmienić . Trochę mnie to zdziwiło bo w czasach kiedy była ta rura "modernizowana" (lata 70-80-te) chyba jeszcze nie było takiej technologii u nas, albo trudno było dostać.W każdym razie zarzekali się, że na pewno jest PCV.W zeszłym tygodniu dokopałem się do miejsca łączenia tych rur, żeby wymienić brakujący fragment i okazało się, że rura nie jest z tworzywa tylko z aluminium, a przynajmniej z zewnątrz jest powłoka aluminiowa, wewnątrz jeszcze nie wiem, bo nie rozkręciłem mufy łączącej oba fragmenty rur.Mam pytanie - czy w tamtych latach stosowało się rury aluminiowe do instalacji wodnych i czy jest to bezpieczne dla zdrowia? Nie mogę nić na ten temat znaleźć, poza tym, że aluminium jest szkodliwe dla zdrowia, ale czy rury aluminiowe są bezpieczne - tego nie wiem.Średnio widzi mi się wymiana całego rurociągu, choćby z tego powodu, że studnia nie leży na mojej posesji. pzdrgoblinos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 22.11.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Witaj samo aluminium raczej nie jest niezdrowe, piję z niego piwko- jest Ok,ale jak sam powiedziałeś - w środku nie wiadomo co,masz dwa wyjścia - wymienić wszystko i wiedzieć co masz, albo do pici kupować wodę butelkowaną niewiadomego pochodzenia ,przebadaj wodę po dłuższym staniu w tym rurociągu, w porządnym albo dwóch laboratoriach będziesz miał odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 22.11.2013 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Ps. aluminium ze stalą po styku w atmosferze-powietrzu wchodzi w niekorzystną reakcję, nie wiem czy to może przez wodę. ale jakieś "jony" mogą wpływać niekorzystnie na instalację- to tylko domysł, sugestia do sprawdzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goblinos 23.11.2013 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Rura nie ma kontaktu z powietrzem, bo jest zasypana ziemią, więc nie powinna zachodzić reakcja o której piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 23.11.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Rura nie ma kontaktu z powietrzem, bo jest zasypana ziemią, więc nie powinna zachodzić reakcja o której piszesz. tu się rozchodzi o wewnątrz rury. Ogólnie czyste aluminium nie jest zbyt dobre dla spożywki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.11.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 "Ogólnie czyste aluminium nie jest zbyt dobre dla spożywki.... "KTO to powiedział?KIEDY?GDZIE? (ogólnie - prawda częściowa, jak się w garkuchni pracuje!) Artur-69Sprawdziłeś?Co wyszło? Jak ja bym chciał, żeby ludziska nie bredzili jak na mękach...Wystarczy poczytać CO TO JEST to aluminium, JAKIE ma właściwości i będzie jasne - jak zachowa się w kontakcie z tą wodą.Sugeruję użycie Wikipedii... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.11.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 "Nie mogę nić na ten temat znaleźć, poza tym, że aluminium jest szkodliwe dla zdrowia," ŻYCIE - śmiertelna przypadłość roznoszona drogą płciową!Przewlekła... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 25.11.2013 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 "Ogólnie czyste aluminium nie jest zbyt dobre dla spożywki.... " KTO to powiedział? KIEDY? GDZIE? (ogólnie - prawda częściowa, jak się w garkuchni pracuje!) Artur-69 Sprawdziłeś? Co wyszło? ...... Ja nie sprawdzam, tylko dalej pije piwko z aluminiowej puch, a gościowi radzę sprawdzić czy woda jest Ok w laboratorium bo nie wiadomo co tam za rura jest??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts