Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Modernizuje/ remontuję dom - około 110 m2 parter i 90 m2 poddasze

Przewiduję montaż centrali DOSPEL OPTIMAL 400 BY-PASS (lub inna z by- pasem i silnikami energooszczędnymi z sterowaniem w granicy 5000 PLN - jeśli doradzicie).

Centrala będzie założona nad stropem poddasza (dach stromy ocieplony wielospadowy) z czerpnią od zachodu (przeważający kierunek wiatru) i wyrzutnią przez stary komin.

Rozprowadzenie wentylacji na poddasze przez strop poddasza - będzie robiony na bazie istniejących belek (22 cm wysokości) w GK i wełny min. w środku) oraz w podłodze poddasza dla rozprowadzenia wentylacji dla parteru (mam 11 cm na warstwę ocieplenia)

Dom - parter - stała ilość mieszkańców - 2

Poddasze pod wynajem - od 3 do 5

Pytania:

1.Jakie zastosować przewody na zasilenie i wyrzutnie?

2. Przewiduję zastosować na całość system Pe-flex (niestety ograniczone zasoby gotówki) - ile szt. rur 65mm liczyć na pomieszczenia (przewidywałem, że wystarczą mi 2 skrzynki rozdzielcze po 10 przyłączy.

3 Z uwagi, że termokontrol robi skrzynki też na zamówienie czy mam rozdzielić obiegi i 2 skrzynki mniejsze dać w stropie poddadzą i 2 w podłodze?

4. Ogólnie jestem gotowy na wszelakie sugestie pomagające zrealizować wentylację - z jedną uwagą - ekipa remontująca wywierci mi otwory tam gdzie chcę i poprowadzi elektrykę i umieści na podłodze, suficie przewody wentylacyjne w cenie wyliczonego już remontu więc nie za bardzo chcę robić przez firmę zewnętrzną tym bardziej że mam nadzieję zmieścić się w całości w kosztach do 9000 PLN ( wyceny otrzymałem na poziomie 15000 w oparciu o Renowent excelent) - pytanie czy warto dołożyć 6000 i zrezygnować z darmowego wykonania?

Decyzję muszę podjąć w ciągu 2-3 tygodni - wtedy Panowie zaczną remont.

Z góry dziękuję za wszelakie sugestie.

https://forum.murator.pl/topic/184975-samemu-czy-przez-firm%C4%99/

1. wyliczenia wg. ilosci powietrza do wymiany a srednicy rury, by uzyskac odp. wolny przeplyw (=cisze)

niezly przyklad na http://www.klimatysatory.pl/wentylacja/jak-obliczyc-srednice-rury-wentylacyjnej

2. rozrysuj sobie na rzucie pomieszczen potrzebna ilosc punktow (gdzie wyciag, gdzie nawiew) a ilosc kanalow na punkt dobierasz do ilosci przeplywu powietrza, policz ile wyciagnie jeden taki kanal przy predkosci 1-3m/s (albo 1-5, ale za szybko = halas) i bedizesz wiedziec czy potrzeba 1, czy 2 czy 3 do danego anemostatu

3. zalezy od ukladu pomieszczen i wyliczenia, co sie bardziej oplaci - isc w 4 skrzynki (po 2 na kondygnacje, a miedzy centrala a skrzynkami np. flexem czy spiro)

czy isc w tylko 2 skrzynki, ale wtedy wszystkie odleglosci do anemostatow juz na pe-flex. jak szukas oszczednosci, zobacz co korzystniejsze - uklad pomieszczen bedzie decydowac

4. nie rozumiem pytania, jesli szukasz oszczednosci, to wariant 6000 taniej jest oczywisty... jesli mniej wiecej rozliczysz/zaprojektujesz wymiany pow/ilosc kanalow/przebieg kanalow i przypilnujesz ekipe, by nie pokrecila czegos, to naprawde pe-flex jest prostym systemem do montazu

ale czy zmiescicsz sie w 9000 to zalezy wlasnie od ilosci przewodow/komplikacji... przy cenie 5000 za reku zostaje 4000 na zabawki... moze wyjsc troche wiecej wg. mnie

https://forum.murator.pl/topic/184975-samemu-czy-przez-firm%C4%99/#findComment-6200016