Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zestaw kominowy przez ścianę- kto kontroluje moc do 21kW

grzesiek8630

Recommended Posts

Witam. Chciałbym zapytać kto, w którym momencie kontroluje to czy dany piec nie przekracza mocą 21kW gdy komin wyprowadzony jest przez ścianę. Mam wątpliwości czy kupić trochę mocniejszy np 24kW i to przejdzie. Mam tez na oku piec który ma moc 21,2 kW. Nie mam możliwości wpuszczenia rury w komin. Co z tym fantem zrobić??

bo powyżej 21 kW nie można dać przez ścianę

witam

w przypadku jakiegoś "nieszczęścia" ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania

a poza tym - jak będziesz miał tak zamontowany kocioł przez "instalatora" to będziesz miał do niego regres o doprowadzenie instalacji do stanu zgodnego z prawem, bo ty nie musisz się na wszystkim znać, znam taki przypadek, który zakończył się sprawą w sądzie i ugodą, zgodnie z którą instalator musiał przerobić instalację - tzn. na własny koszt zamontował komin wzdłuż ściany zewnętrznej

dodatkowo nie chciałbym byc na miejscu "instalatora", gdyby doszło do jakiegoś "nieszczęścia związanego z instalacją kotła

pozdrawiam

Mam zamiar zainstalować piec jednofunkcyjny z zasobnikiem 120 lub 150l. Dom mam ok 165m2 powierzchni użytkowej + garaż i kotłownia ok 40m2 (grzane będzie do 12-14 stopni). Dom ocieplony styropianem grafitowym grubość 15cm. Piec chciałbym w granicy 19-21kW a ten ktory chciałbym wybrać czyli Vaillant VC 206/5-5 ma moc 21,2kW. Nie chcę instalować kotła 16kW

Mam zamiar zainstalować piec jednofunkcyjny z zasobnikiem 120 lub 150l. Dom mam ok 165m2 powierzchni użytkowej + garaż i kotłownia ok 40m2 (grzane będzie do 12-14 stopni). Dom ocieplony styropianem grafitowym grubość 15cm. Piec chciałbym w granicy 19-21kW a ten ktory chciałbym wybrać czyli Vaillant VC 206/5-5 ma moc 21,2kW. Nie chcę instalować kotła 16kW

witam

zrób OZC - napewno kocioł o mocy 16kW? będzie wystarczający - będzie jeszcze zapas

Vaillant ma VC 16/5-5 o mocy na c.o. w przedziale 3,3 - 14,9kW - ten też wystarczy

a moduluje od niższej wartości i kosztuje niecały tysiąc mniej:yes:

pozdrawiam