map78 03.12.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Pora zabierać się za wnętrze. To już w następnych (nie takich prędkich) odcinkach No jeszcze przed wnętrzem ocieplenie chyba:rolleyes: Na prawdę szacun - jak na amatora to aż się nie chce wierzyć, że to "tymi rencami":) Napisz jeszcze jeśli to nie tajemnica ile do tej pory kaski na to poszło, bo to byłaby też fajna informacja dla kolejnych zapaleńców;) Pozdrawiam i powodzenia w dalszych pracach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek99 03.12.2013 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 No z ociepleniem nie zdążę przed pogodą Ocieplanie przy 0 stopni, to jednak trochę ryzyko. Nie chcę na wiosnę łapać styropianu spadającego ze ścian Kasiora... Muszę podliczyć, bo to niestety w sprawach biurokratycznych jestem raczej kiepskim zawodnikiem. Na początku próbowałem prowadzić jakiś "dziennik księgowego", ale szybko mi przeszło Postaram się jednak podliczyć i zapodać kwotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 05.12.2013 03:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 A garaż? Będzie? Czy wiata? Świetnie ci idzie budowa Nie wiem, z czego chcesz zrobić nadproża nad drzwiami w działówkach, ale widziałem gdzieś, że ludzie robią z beleczek od terrivy przyciętych po 5-10cm więcej niż szerokość drzwi i z odciętymi drutami. Może ci się ta informacja przyda, chyba że masz lepszy pomysł Ja jestem na podobnym etapie - czekam na okna. Patrząc na ten dziennik, chyba sam zrobię działówki, ale na piankę, klej mnie wkurza, 'paćka' się. Pianką kleiłem już jedną ścianę - bez porównania szybciej i czyściej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dafi Pe 05.12.2013 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Moim zdaniem lepiej, że na zimę nie będzie ocieplone, bo przynajmniej mury odparują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek99 05.12.2013 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Ani garażu ani wiaty. Jakoś nie jestem aż tak związany emocjonalnie z samochodem, żeby mu dom budować O widzisz maciejzi ! Właśnie się zastanawiałem co zrobić z tymi nadprożami, a tu gotowy pomysł mi podsunąłeś - dziękuję No a piankę muszę spróbować chociaż nie narzekam na klej. Dafi Pe - z tym odparowaniem murów, to różnie mówią, ale chcę czy nie chcę będą parować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 05.12.2013 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Chyba masz nawet ładniej zrobione niż u mnie - ekipa, której zapłaciłem xx.xxx zł zostawiła szpary między sipreksem... Muszę sam zaklejać. Nie wiem, jak planujesz tynki? Ja w sumie zrezygnowałem. Może jedynie w salonie dam zrobić tynk (jeszcze nie zdecydowałem, może płyty K+G przykleję do ścian), w reszcie domu jedynie co najwyżej przejadę klejem i na to gładź. Nie widzę powodu, by robić tynki, bo spory koszt, a na ścianie tego nie widać, czy warstwa ma 4mm (klej+gładź), czy 7mm (tynk+gładź)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek99 05.12.2013 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Eeeee no tak dobrze to nie ma. Parę szparek też musiałem zakleić. Inna sprawa, że wkurzałem się najwyżej na siebie, a nie na firmę zewnętrzną. Miałem tak naprawdę do czynienia z dwoma podwykonawcami. Szambo i okna. Okna o czym pisałem wcześniej przywiezione i zamontowane z miesięcznym opóźnieniem. Jakbym miał ekipy które mi sie tak spóźniają na budowę, to bym osiwiał. Jeszcze bardziej Szambo, to też kicha. Przywieźli zamontowali, ale doszczelnić oczywiście musiałem sam jak się okazało. Tynki... W części pomieszczeń planuję płyty architektoniczne własnego wyrobu. Co do reszty, to nie wiem. Chciałbym wykańczać przez zimę, a wiem, że tynki tego nie lubią więc jeszcze rozważam co i jak. A co do wersji klej+gładź, to jaki klej chcesz użyć ? Ten do bloczków ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 05.12.2013 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 (edytowane) W sumie tak, do bloczków, albo tynk ręczny cienki. Na to gładź i równanie - może kupię zacieraczkę (typu 'żyrafę') - przyda się do równania styropianu na elewacji. Tak chyba najrówniej wyjdzie, bo pod światło łączenia karton-gipsów chyba zawsze będą widoczne. Też mam wiązary kratowe. Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem, żeby ocieplić sufit styropianem - wklejanym na piankę między wiązary. Do tego od spodu siatka i klej. Zamiast rusztu i płyt K+G, bo jak widzę na forach, to sporo zachodu z poziomowaniem, docinaniem rusztu itp. Edytowane 5 Grudnia 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 05.12.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Wyglada to przyzwoicie. Nie bede pisal ze "super" zebys nie osiadl na laurach Poznaniaku Po za tym co ja sie tam niby znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek99 06.12.2013 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 maciejzi - ja na sufit kładę dechy, żeby nie wyglądało jak boazeria, to chcę je przelecieć bejcą postarzającą albo poszarzającą. Trochę cienko z takimi kolorami, ale zdaje się, że Sopur ma takie dostępne. Tomasz - no patrząc na Twoją dokładność na budowie, to faktycznie mój wygląda najwyżej "przyzwoicie" Ja niestety mam bałagan tu i ówdzie i tylko olbrzymia siła woli powoduje, że jaki taki porządek jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 07.12.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Gdzie budujesz przyjacielu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek99 08.12.2013 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Niedaleko Stęszewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 08.12.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 To niedaleko. My w Luboniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 08.12.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 eh... chłopaki... chłopaki..płyty KG .... łączenia... gładzie... zawsze można ( jak się robi na kleju ) tak dobić płyty żeby łączeń nie było widać... po gładziach (nawet pod halogenem ) można... można wszystko, tylko pytanie:jak te wszystkie "poziomy" wpływają na jakość życia w DOMU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek99 10.12.2013 01:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Tomasz - tak, widziałem po kodzie poczt. Nie ma to jak bliskość WPNu i te wycieczki rowerowe netbet - widzisz, to wszystko zależy od egzemplarza. Mnie np. nie będą takie rzeczy przeszkadzały (chyba), a dla niektórych takie niedoskonałości wpłyną na komfort życia, bo po prostu będą wiercić dziurę w oku za każdym razem jak spojrzysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 10.12.2013 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Gratuluje budowy:) Po Twoim dzienniku coraz bardziej sie zastanawiam czy nie robic dachu samemu na ta blache na rabek, bo idzie bardzo szybko, a i na dachu nie mam ani jednej dziury do obrabiania. Koniecznie wrzuc jakiesz koszty budowy, wszystkim sie przyda... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 11.12.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 netbet - widzisz, to wszystko zależy od egzemplarza. Mnie np. nie będą takie rzeczy przeszkadzały (chyba), a dla niektórych takie niedoskonałości wpłyną na komfort życia, bo po prostu będą wiercić dziurę w oku za każdym razem jak spojrzysz. zgaduje: masz na mysli zone? swoja i generalnie kazda inna zone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek99 12.12.2013 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Miloszenko - ten typ dachu jest faktycznie dość prosty tym bardziej dla człowieka (czyli mnie ), który dachy widuje tylko przejeżdżając obok nich Samo układanie brytów, to bajka. Najgorzej było z rynnami i obróbkami blacharskimi na kalenicy, bo trochę strach siedzieć okrakiem na 7 m jak pod stopami śliska powierzchnia Poza tym ta blacha (wersja Economy) nie należy do najsztywniejszych i niestety trochę to widać przy każdym jej nacinaniu. Warto mocno przyłożyć się też do wyrównania łat, wtedy ładniej wygląda. Co do kosztów, to podliczę, ale sam dach - wiązary - 5000-5500 zł. - dźwig 1100 zł. - pokrycie z obróbkami i rynnami (ok 150 m2) Ruukki Classic Economy - ok. 11 tys. Tomasz - hmmmm.... Żona to zwykle z definicji stworzeni marudzące i zwracające na takie rzeczy uwagę. Najgorzej jak sam wykonawca jest taki, to wtedy roboty więcej, bo trzeba zrobić megadokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek99 07.01.2014 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Pora roku a w zasadzie pogoda o tej porze roku okazała się BAAAARDZO łaskawa więc postanowiłem jednak ocieplić dom przed mrozami (jeśli takowe nadejdą Ponieważ mimo wszystko temperatura utrzymywała się w granicach 0-10 stopni odpuściłem mocowanie styropianu na klej mokry. Postanowiłem spróbować pianki do klejenia Tytana. Okazało się to rewelacją. Szybko, bezproblemowo, skutecznie (jak na razie). Jedynym warunkiem są w miarę równe ściany - wtedy klei się najlepiej. Ponieważ starałem się przy ścianach więc zaowocowało to łatwym klejeniem ocieplenia. Ciężko się też klei na wietrze. Nie ze względu na dmuchanie w styropian tylko ze względu na to, że zdmuchuje piankę. Teraz pora wracać do wnętrza i kontynuować przerwane prace wykończeniowe http://imageshack.com/a/img545/7738/v9nr.jpg http://imageshack.com/a/img202/7559/r347.jpg http://imageshack.com/a/img541/3764/wdv5.jpg http://imageshack.com/a/img834/1963/i0jq.jpg http://imageshack.com/a/img835/3308/z7j8.jpg http://imageshack.com/a/img690/7243/yq8f.jpg Fragment przy drzwiach jest niedokończony ponieważ nie zrobiłem jeszcze drzwi. Znaczy zrobiłem, ale ta wersja ze zdjęcia mi nie odpowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 07.01.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 I tak dokładnie chce mieć u siebie białą elewacje i ruukki na dach, wygląda extra:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts