Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt indywidualny - wersja hardcore

Recommended Posts

Pora zabierać się za wnętrze. To już w następnych (nie takich prędkich) odcinkach :)

No jeszcze przed wnętrzem ocieplenie chyba:rolleyes: Na prawdę szacun - jak na amatora to aż się nie chce wierzyć, że to "tymi rencami":):)

Napisz jeszcze jeśli to nie tajemnica ile do tej pory kaski na to poszło, bo to byłaby też fajna informacja dla kolejnych zapaleńców;) Pozdrawiam i powodzenia w dalszych pracach.

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No z ociepleniem nie zdążę przed pogodą :( Ocieplanie przy 0 stopni, to jednak trochę ryzyko. Nie chcę na wiosnę łapać styropianu spadającego ze ścian :)

Kasiora... Muszę podliczyć, bo to niestety w sprawach biurokratycznych jestem raczej kiepskim zawodnikiem. Na początku próbowałem prowadzić jakiś "dziennik księgowego", ale szybko mi przeszło :)

Postaram się jednak podliczyć i zapodać kwotę

A garaż? Będzie? Czy wiata?

Świetnie ci idzie budowa :-) Nie wiem, z czego chcesz zrobić nadproża nad drzwiami w działówkach, ale widziałem gdzieś, że ludzie robią z beleczek od terrivy przyciętych po 5-10cm więcej niż szerokość drzwi i z odciętymi drutami. Może ci się ta informacja przyda, chyba że masz lepszy pomysł :-)

Ja jestem na podobnym etapie - czekam na okna. Patrząc na ten dziennik, chyba sam zrobię działówki, ale na piankę, klej mnie wkurza, 'paćka' się. Pianką kleiłem już jedną ścianę - bez porównania szybciej i czyściej.

Ani garażu ani wiaty. Jakoś nie jestem aż tak związany emocjonalnie z samochodem, żeby mu dom budować :)

O widzisz maciejzi ! Właśnie się zastanawiałem co zrobić z tymi nadprożami, a tu gotowy pomysł mi podsunąłeś - dziękuję :)

No a piankę muszę spróbować chociaż nie narzekam na klej.

Dafi Pe - z tym odparowaniem murów, to różnie mówią, ale chcę czy nie chcę będą parować :)

Chyba masz nawet ładniej zrobione niż u mnie - ekipa, której zapłaciłem xx.xxx zł zostawiła szpary między sipreksem... Muszę sam zaklejać.

Nie wiem, jak planujesz tynki? Ja w sumie zrezygnowałem. Może jedynie w salonie dam zrobić tynk (jeszcze nie zdecydowałem, może płyty K+G przykleję do ścian), w reszcie domu jedynie co najwyżej przejadę klejem i na to gładź. Nie widzę powodu, by robić tynki, bo spory koszt, a na ścianie tego nie widać, czy warstwa ma 4mm (klej+gładź), czy 7mm (tynk+gładź)...

Eeeee no tak dobrze to nie ma. Parę szparek też musiałem zakleić. Inna sprawa, że wkurzałem się najwyżej na siebie, a nie na firmę zewnętrzną.

Miałem tak naprawdę do czynienia z dwoma podwykonawcami. Szambo i okna. Okna o czym pisałem wcześniej przywiezione i zamontowane z miesięcznym opóźnieniem. Jakbym miał ekipy które mi sie tak spóźniają na budowę, to bym osiwiał. Jeszcze bardziej :) Szambo, to też kicha. Przywieźli zamontowali, ale doszczelnić oczywiście musiałem sam jak się okazało.

Tynki... W części pomieszczeń planuję płyty architektoniczne własnego wyrobu. Co do reszty, to nie wiem. Chciałbym wykańczać przez zimę, a wiem, że tynki tego nie lubią więc jeszcze rozważam co i jak. A co do wersji klej+gładź, to jaki klej chcesz użyć ? Ten do bloczków ?

W sumie tak, do bloczków, albo tynk ręczny cienki. Na to gładź i równanie - może kupię zacieraczkę (typu 'żyrafę') - przyda się do równania styropianu na elewacji.

Tak chyba najrówniej wyjdzie, bo pod światło łączenia karton-gipsów chyba zawsze będą widoczne.

Też mam wiązary kratowe. Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem, żeby ocieplić sufit styropianem - wklejanym na piankę między wiązary. Do tego od spodu siatka i klej. Zamiast rusztu i płyt K+G, bo jak widzę na forach, to sporo zachodu z poziomowaniem, docinaniem rusztu itp.

Edytowane przez maciejzi

maciejzi - ja na sufit kładę dechy, żeby nie wyglądało jak boazeria, to chcę je przelecieć bejcą postarzającą albo poszarzającą. Trochę cienko z takimi kolorami, ale zdaje się, że Sopur ma takie dostępne.

Tomasz - no patrząc na Twoją dokładność na budowie, to faktycznie mój wygląda najwyżej "przyzwoicie" :) Ja niestety mam bałagan tu i ówdzie i tylko olbrzymia siła woli powoduje, że jaki taki porządek jest :)

eh... chłopaki... chłopaki..

płyty KG .... łączenia... gładzie...

zawsze można ( jak się robi na kleju ) tak dobić płyty żeby łączeń nie było widać... po gładziach (nawet pod halogenem )

można... można wszystko, tylko pytanie:

jak te wszystkie "poziomy" wpływają na jakość życia w DOMU ?

Tomasz - tak, widziałem po kodzie poczt. Nie ma to jak bliskość WPNu i te wycieczki rowerowe :)

netbet - widzisz, to wszystko zależy od egzemplarza. Mnie np. nie będą takie rzeczy przeszkadzały (chyba), a dla niektórych takie niedoskonałości wpłyną na komfort życia, bo po prostu będą wiercić dziurę w oku za każdym razem jak spojrzysz.

netbet - widzisz, to wszystko zależy od egzemplarza. Mnie np. nie będą takie rzeczy przeszkadzały (chyba), a dla niektórych takie niedoskonałości wpłyną na komfort życia, bo po prostu będą wiercić dziurę w oku za każdym razem jak spojrzysz.

zgaduje: masz na mysli zone? swoja i generalnie kazda inna zone? :D

Miloszenko - ten typ dachu jest faktycznie dość prosty tym bardziej dla człowieka (czyli mnie :) ), który dachy widuje tylko przejeżdżając obok nich :) Samo układanie brytów, to bajka. Najgorzej było z rynnami i obróbkami blacharskimi na kalenicy, bo trochę strach siedzieć okrakiem na 7 m jak pod stopami śliska powierzchnia :) Poza tym ta blacha (wersja Economy) nie należy do najsztywniejszych i niestety trochę to widać przy każdym jej nacinaniu. Warto mocno przyłożyć się też do wyrównania łat, wtedy ładniej wygląda.

Co do kosztów, to podliczę, ale sam dach

- wiązary - 5000-5500 zł.

- dźwig 1100 zł.

- pokrycie z obróbkami i rynnami (ok 150 m2) Ruukki Classic Economy - ok. 11 tys.

Tomasz - hmmmm.... Żona to zwykle z definicji stworzeni marudzące i zwracające na takie rzeczy uwagę. Najgorzej jak sam wykonawca jest taki, to wtedy roboty więcej, bo trzeba zrobić megadokładnie :)

• 4 weeks później...

Pora roku a w zasadzie pogoda o tej porze roku okazała się BAAAARDZO łaskawa więc postanowiłem jednak ocieplić dom przed mrozami (jeśli takowe nadejdą :) Ponieważ mimo wszystko temperatura utrzymywała się w granicach 0-10 stopni odpuściłem mocowanie styropianu na klej mokry. Postanowiłem spróbować pianki do klejenia Tytana. Okazało się to rewelacją. Szybko, bezproblemowo, skutecznie (jak na razie). Jedynym warunkiem są w miarę równe ściany - wtedy klei się najlepiej. Ponieważ starałem się przy ścianach więc zaowocowało to łatwym klejeniem ocieplenia. Ciężko się też klei na wietrze. Nie ze względu na dmuchanie w styropian tylko ze względu na to, że zdmuchuje piankę. Teraz pora wracać do wnętrza i kontynuować przerwane prace wykończeniowe :)

http://imageshack.com/a/img545/7738/v9nr.jpg

http://imageshack.com/a/img202/7559/r347.jpg

http://imageshack.com/a/img541/3764/wdv5.jpg

http://imageshack.com/a/img834/1963/i0jq.jpg

http://imageshack.com/a/img835/3308/z7j8.jpg

http://imageshack.com/a/img690/7243/yq8f.jpg

Fragment przy drzwiach jest niedokończony ponieważ nie zrobiłem jeszcze drzwi. Znaczy zrobiłem, ale ta wersja ze zdjęcia mi nie odpowiada :)