miloszenko 07.01.2014 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Obrobki ścian szczytowych kupuję się z ruukki gotowe? Styropian na ścianie szczytowej będzie zlicowany z tą obróbka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek99 07.01.2014 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Ja chciałbym otrzymać coś mniej więcej takiegohttp://imageshack.com/a/img577/8739/s35g.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek99 07.01.2014 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Obróbki (wiatrownice) kupuje się gotowe tylko trzeba dokładnie zrobić mocowanie ich. W razie czego mogę służyć pomocą zdjęciową Obróbki są prawie zlicowane, bo same wiatrownice są fabrycznie lekko odgięte od ściany. Najgorsza sprawa to docinanie i gięcie dużych płacht blachy. Mi niestety wyszło tak sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 07.01.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Ja chciałbym otrzymać coś mniej więcej takiego http://imageshack.com/a/img577/8739/s35g.jpg Gratuluje Domek ładny prosta konstrukcja i wiem że można zrobić na budowie „prawie wszystko sam” tak samo jak ty kolego. I tak ja ty nie mam do pomocy brata, teścia, ojca, szwagrów a do rzeczy niemożliwych zawsze trzeba podnająć pomoc. Z konstrukcji domu na szczęście nie miałeś stropu monolitycznego bo u mnie to trwało 7 tygodni z szalowaniem i pracą na drutach. Pozdrawiam Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 10.01.2014 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 A ja głupi dałem sobie &*(^%* zrobić wiązary na miteku, nosz ^%$#@, że zabrakło mi ikry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek99 13.01.2014 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 No zobaczymy jak te moje "miteki" będą się sprawować, ale na razie wytrzymały Ksawerego i inne huragany więc może nie będzie tak źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrorl 13.01.2014 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 No to rzeczywiście hardcore. Samemu zbudować dom to już coś. Będziesz miał się czym chwalić i dzieciom opowiadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek99 15.01.2014 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Niby hardcore, ale jak czasami muszę załatwić coś z firmami zewnętrznymi, to mnie szlag trafia. Samemu nawet jeżeli wolniej i czasem popełni się błędy, to pretensje tylko do siebie i bez oczekiwania na rezultaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 18.01.2014 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Też będę miał studio, też nie cierpię biurokracji (mam na szczęście żonę) i też jestem wygodnym leniwcem. Do mojego szkieletu mam dwóch szwagrów cieśli, zresztą trudno samemu dźwigać całą ścianę. Resztę będę rzeźbił w samotności albo z Tatą do towarzystwa. Bardzo dobrze, że tu wszedłem, wlałeś mi nowe pokłady zapału i optymizmu w serce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek99 20.01.2014 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Szkielet, to naprawdę fajna technologia - szybka, tańsza niż murowanie, wygodna. Strasznie u nas niedoceniana, a przecież i w krajach anglosaskich i skandynawskich sprawdzona i stosowana od lat. Jak rozmawiam z ludźmi, to zwykle słyszę "Z drewna? Panie ! To przecież domek letniskowy, a nie prawdziwy dom". U nas niestety dom kojarzy się tylko i wyłącznie z techniką murową.A co do zapału i optymizmu, to jest niezbędny nawet przed siłą i pieniędzmi. Ile razy spotykałem się z wątpiącymi "Sam budujesz ? Nie dasz rady." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filip80 03.03.2014 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Witam, pozdrawiam Poznaniaka prawdopodobnie też zacznę w tym roku budować samemu czy jesteś w stanie zrobić kosztorys ? dziękuję pozdrawiam Filip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 04.03.2014 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Szkielet, to naprawdę fajna technologia - szybka, tańsza niż murowanie, wygodna. Strasznie u nas niedoceniana, a przecież i w krajach anglosaskich i skandynawskich sprawdzona i stosowana od lat. Jak rozmawiam z ludźmi, to zwykle słyszę "Z drewna? Panie ! To przecież domek letniskowy, a nie prawdziwy dom". U nas niestety dom kojarzy się tylko i wyłącznie z techniką murową. A co do zapału i optymizmu, to jest niezbędny nawet przed siłą i pieniędzmi. Ile razy spotykałem się z wątpiącymi "Sam budujesz ? Nie dasz rady." tak, ale zależy też od preferencji inwestora - sam się bardzo mocno zastanawiałem nad szkieletem - ale odstraszyły mnie 3 rzeczy - po pierwsze info, że taka konstrukcja szybko się nagrzewa ale też i szybko wychładza, po drugie - ze akustyka w domu a własciwie ochrona akustyczna takiej konstrukcji jest gorsza niż w murowanym i na koniec - cena takich domów na rynku wtórnym - sporo niższa niż murowanych - ale to już właśnie wina braku przekonania polaków do tego typu budynków. Rozważałem szkielet własnie ze względu na koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 04.03.2014 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Mój szkielet to będzie 35 cm wełny w ścianie - czyli trudniejsza ucieczka ciepła zimą a latem dzieki długiemu GWC powinno być chłodniej wewnątrz. Co do akustyki - czytałem różne opinie, generalnie mi to zwisa, ale jakośnie wierzę, że przy 20cm wełny w stropie, płycie OSB i fermacell na podłodze poddasza będzie słychać jakieś straszne kroki. W tej chwili mieszkam w starym domu z laną żelbetową płytą i też akustycznie to nie jest cudo. Zwłaszcza jak dziatwa nad gabinetem zaczyna harce. O cenie się nie wypowiem, buduję dom dla siebie i kolejnych pokoleń. Musieliby być mocno zdesperowani żeby sprzedać taką chateczkę pod samym lasem Zresztą u nas na wsi domy mają słuzyć raczej pokoleniom. Gdybym musiał brać firmę, to pewnie bym murował albo nie budował wcale. Wg moich obliczeń bardzo zgrubnych na razie, taki dom nie powinien byc droższy w wybudowaniu ale firm budujących mało to si e i cenią a ekip murarskich w samej tylko wiosce mam kilka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 04.03.2014 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Co do akustyki - czytałem różne opinie, generalnie mi to zwisa, ale jakośnie wierzę, że przy 20cm wełny w stropie, płycie OSB i fermacell na podłodze poddasza będzie słychać jakieś straszne kroki. W tej chwili mieszkam w starym domu z laną żelbetową płytą i też akustycznie to nie jest cudo. Zwłaszcza jak dziatwa nad gabinetem zaczyna harce. O cenie się nie wypowiem, buduję dom dla siebie i kolejnych pokoleń. Musieliby być mocno zdesperowani żeby sprzedać taką chateczkę pod samym lasem Zresztą u nas na wsi domy mają słuzyć raczej pokoleniom. Gdybym musiał brać firmę, to pewnie bym murował albo nie budował wcale. Wg moich obliczeń bardzo zgrubnych na razie, taki dom nie powinien byc droższy w wybudowaniu ale firm budujących mało to si e i cenią a ekip murarskich w samej tylko wiosce mam kilka. o hałasie - miałem tu na myśli wyłapywanie hałasów z zewnątrz - bo o tym słyszałem jeśłi chodzi o desperacje - może u Ciebie nie ale są ludzie którzy po jakimś czasie z różnych przyczyn zostają ZMUSZENI przez los do sprzedaży a wtedy? firm doświadczonych jest mało, ja wybrałem murowany bo na szkielet miałem wycene podobną do kosztorysu murowanego metodą gospodarczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 04.03.2014 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 U mnie dwóch szwagów buduje domy w Norwegii więc była dodatkowa motywacja. Do tego mam awersję do robót murarskich no i w szkielecie mam łatwość wszelkich przeróbek. Co do hałasu z zewnątrz to pierwsze słyszę. Przy takiej grubości izolacji raczej śmiem wątpić w przenikanie hałasu z zewnątrz. Dla samorobów moim zdaniem szkielet jest bardziej wdzięczny do roboty. Zwłaszcza kładzenie wszelkich instalacji. Tylko nie wybacza błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 05.03.2014 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Myślę, że bardzo się mylisz - szkielet powinna robić wykwalifikowana firma z doświadczeniem - mało ich na polskim rynku - właśnie z powodu który podałeś - to konstrukcja kóra nie wybacza błedów. Łatwość instalacji? a niby dlaczego na drewnie łatwiej położyc instalacje niż np jak u mnie w ytongu? a kładzenie wody czym się różni - tu nawet łatwiej bo kładę na chudziaku a potem wylewka a w szkielecie trzeba ukrywać, kanaliza jak u mnie ułożona pod płytą - zero przegród - luz przy robocie. A tak przy okazji - np podłogówka w szkielecie to gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 07.03.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Podłogówkę robią w płycie fundamentowej. U mnie nie ma z rozmysłem. Moi szwagrowie to taka firma, tylko budują w Norwegii. Jeden jest szefem drugi jednym z pracowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 09.03.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Podłogówkę robią w płycie fundamentowej. U mnie nie ma z rozmysłem. . a na poddaszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 09.03.2014 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Nie wiem. Nie interesuje mnie to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 10.03.2014 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Dla samorobów moim zdaniem szkielet jest bardziej wdzięczny do roboty. Zwłaszcza kładzenie wszelkich instalacji. Tylko nie wybacza błędów. A wypowiadasz się ogólnie o wszystkich. Twoja ocena nie jest więc obiektywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts