Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt indywidualny - wersja hardcore

Recommended Posts

Mieszkałem przez zimę w domku szkieletowym z pierwszej strony mojej relacji. Ściany ocieplone 10 cm styropianu, sufit niedbale ocieplony wełną. 25m2 (podłoga i antresola) plus magazynek. Nie zauważyłem specjalnych problemów z akustyką z zewnątrz. Wewnętrznie nie powiem, bo nie mam jak przy tak małym pomieszczeniu tego ocenić. Aczkolwiek muzykę głośno dobrze się słucha :)

Faktycznie jak jest zimno w środku, to bardzo szybko można było ogrzać pomieszczenie kozą. Z drugiej strony jeżeli w kozie nie paliło się jakimś paliwem długopalnym typu brykiet z węgla brunatnego, to rano było już chłodno (w zależności od temp. zewn.)

Instalacji praktycznie nie mam - jedynie kable elektryczne. Łatwo się chowa w ścianach, ale przy większych przekrojach trzeba bardzo uważać na wytrzymałość konstrukcji. Są wzory co, gdzie i jakie otwory można wiercić.

Zgadzam się co do wartości przy sprzedaży. Większość ma budownictwo szkieletowe w pogardzie w związku z tym potencjalni klienci będą kręcić nosem, że to "nie to Panie co dobra cegła"

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

szantosz - nie rozumiem Cię chłopie. Przecież skoro napisałem "moim zdaniem" to chyba logiczne, że nie silę się na obiektywizm?

Jak czytam wymagania enerooszczednościowe i w jakim kierunku to idzie, to wychodzi mi że za kilka lat i tak nie będzie uciczki od szkieletu. Bo ile styropianu można przypiąć do murowanej ściany aby to miało sens?

Co do podejścia ludzi - doskonale wiem jakie jest. Sam jak zacząlem w rodzinie mówić co chcę budować to patrzyli na mnie jak na idiotę, no i z politowaniem. "W końcu organistą jest to nie ma pojęcia i szybko mu przejdzie" - jakoś nie przeszło.

Czytaj ze zrozumieniem - nie wiem czy do mnie się zwracałeś czy nie ale odpowiem..... w związku z tym, że technologia szkieletowa jest mało znana w Polsce, osoby bez doświadczenia a w tym bardzo często samoroby szukają jakichkolwiek opinii na temat tej konstrukcji. Takie zdania jak Twoje są bardzo "opiniotwórcze" i sam jeszcze rok temu bardzo bym ją brał pod uwagę - kto wie czy bym się nie zdecydował zwłaszcza budować to sam - i o tym mówię - to że się ktoś zdecyduje na szkielet - jego wybór i prawo, ale to że pod wpływem takiej opinii spróbuje sam go postawić - to może narazić na dodatkowe koszty i inne nieprzyjemności. I na to WE MNIE zgody nie ma.

A nie jest tak, że należy myśleć po prostu jak się wybiera technologię?

Ciągle na forum czytam posty ludzi, którzy tak strasznie martwią się o innych, że musza każdemu zwrócić uwagę, bo Jego wybór może być zły dla innych. Wiesz, jestem z ludzi, którzy myślą i dodatkowo biorą odpowiedzialność za swoje czyny. Jeśli ktoś nie myśli a potem jeszcze szuka innych odpowiedzialnych za Jego czyny to taki człowiek dla mnie jest idiotę i nie warto się nim zajmować.

Witam po pierwsze wielki Szacun za ten hardcore ja jestem na samym początku i będe robił tak samo jak ty no prawie, powiedz mi krótko jaka płyta pod ten mały domek szkieletowy mały opis jakie materiały grubość itp. Ja jestem przekonany do szkieletu dom zasadniczy też szkielet

A nie jest tak, że należy myśleć po prostu jak się wybiera technologię?

Ciągle na forum czytam posty ludzi, którzy tak strasznie martwią się o innych, że musza każdemu zwrócić uwagę, bo Jego wybór może być zły dla innych. Wiesz, jestem z ludzi, którzy myślą i dodatkowo biorą odpowiedzialność za swoje czyny. Jeśli ktoś nie myśli a potem jeszcze szuka innych odpowiedzialnych za Jego czyny to taki człowiek dla mnie jest idiotę i nie warto się nim zajmować.

I po to jest forum - aby pomóc podjąć pewne decyzje, aby można było zmienić zdanie, aby zasięgnąć opinii, aby pozyskać wiedzę itd....jeśli do mnie pijesz z tym zwracaniem uwagi to nie ten adres. Ja też zrobiłem płytę po swojemu, wiele osób zwracało mi uwagę że źle, w innym wątku ktoś nazwał to partactwem - dopiero jak Henok się wypowiedział i stwierdził, że jest ok tylko folia pod epsem dana niepotrzebnie to się zdania zmieniły i nawet ten co nazwał mnie "partaczem" już się zastanawia czy nie zrobić w drugim domu takiej płyty. Daleko mi do tego aby się mądrzyć - ale dyskusja to nic złego - bo na forum warto poznać różne zdania a nie tylko 3 prawdy: moja prawda, Twoja prawda i gówno prawda.....a decyzję i tak każdy podejmie sam i co najlepsze - sam ponosi za to odpowiedzialność

Płyta ma rozmiar ok 6x4 m. Grubość 15 cm, nieizolowana, tylko folia budowlana pod, żeby bardzo nie przemakała. Wzmocniona prostym gotowym zbrojeniem, które można dostać w każdym LM czy Casto. Wokół fundament objechany Dysperbitem

Większość domku jest zbudowana z belek 4x10 cm. Strugane czterostronnie, sosnowe. Niektóre elementy, zwłaszcza podłoga antresoli oczywiście z grubszych. Budowane trochę na oko, ale wytrzymuje wszystko łącznie z Ksawerym tym bardziej, że sama chata jest w szczerym polu i wiatry wieją tu straszliwe. Obite płytą OSB 12mm pod którą jest membrana wiatroszczelna. Na dachu na razie tylko papa, ale pewnie trzeba będzie wrzucić blachę, bo będzie za duży kontrast z wykończonym domem

Trochę już powstało od czasu ostatniego wpisu "budowniczego" więc kilka apdejtów.

Zaprojektowałem i zrobiłem drzwi. Ze względu na ich rozmiar (1200x2500 mm rozmiar otworu drzwiowego) praktycznie jedyną opcją była wersja indywidualna. Ponieważ nie uśmiechało mi się wydanie na taką fanaberię od 5000 zł. wzwyż, zdecydowałem, że skoro zbudowałem dom, to z drzwiami również sobie poradzę. Z oczywistych względów nie podaję tutaj szczegółów konstrukcyjnych, ale drzwi są grube, mają 5 cm ocieplenia styropianem. W trakcie zmieniłem kilka spraw związanych z okuciami ze względu na bardzo silne wiatry tutaj. Zdjęcia nie oddają skali drzwi, ale proponuję zobaczyć jak wygląda prostokąt 1,2x2,5 m. Zwykłe drzwi to zazwyczaj 0,9x2,05 m. Materiał, to drewno sosnowe (klejonka), zaimpregnowane i pomalowane bejcą orzech.

http://imageshack.com/a/img28/8995/mf5h.jpg

http://imageshack.com/a/img541/7335/xl7c.jpg

http://imageshack.com/a/img594/3497/1hbt.jpg

Pora było też zabrać się za wnętrze. Ponieważ chciałem w środku dużo drewna i szarości, a z drugiej strony drewno nie lubi się z ogrzewaniem podłogowym stwierdziłem, że zrobię sufit drewniany. Zamówiłem deski sosnowe pióro-wspust i do roboty. Oczywiście najpierw folia paroszczelna, a później przybijanie deseczek. Dla jednej osoby nie jest to takie hop, ale się dało choć zajęło co nieco roboczogodzin.

Skoro sufit gotowy, to przyszedł czas na strych. Tu było nieco jeszcze więcej problemów, bo podłogi brak, można było chodzić tylko po prowizorycznych pomostach lub wiązarach o rozstawie 1,3 m :) Izolację zrealizowałem przez wełnę mineralną o grubości 25 cm. Częściowo Isover Supermata , a częściowo Unimata. Na wszystko poszły ładne, nieużywane deski szalunkowe więc chodzi się już wygodnie i rupiecie mają się gdzie walać :) Zdjęć ze strychu na razie nie ma, ale będą.

Dalej, to ścianki działowe. Nic nadzwyczajnego - siporeks grubości 12 cm - zaprawa na dole, klej i (zgodnie z radą kolegi maciejzi) pianka do murowania. Pianka jest bardzo wygodna, ale wymaga jeszcze więcej dokładności przy murowaniu niż klej cienkowarstwowy więc lepiej stosować metodę mieszaną.

Nadproża drzwiowe zrobiłem z 3 prętów zbrojeniowych 12mm. Same belki mają wymiary 10x12x115 cm.

Ponieważ jedne z "drzwi" będą miały 3 m szerokości, to tutaj prętów było 6 i sama belka to 12x12x340 cm.

http://imageshack.com/a/img801/5499/qa8p.jpg

http://imageshack.com/a/img829/1577/n8wx.jpg

http://imageshack.com/a/img20/1090/pvxe.jpg

Zacząłem również prace ściśle instalacyjne. Założyłem zimną wodę i zamontowałem prowizorycznie toaletę. Wszystko na skręcanych PEXach 20 i 16mm.

http://imageshack.com/a/img41/1893/aiys.jpg

http://imageshack.com/a/img46/4336/wfhv.jpg

• 2 weeks później...
Janek99 - ten projekt jest wspaniały, genialny w swej prostocie. Parterowy prostokątny dom, z dachem dwuspadowym wiązarowym. Prosty w budowie, prosty w konserwacji. Pewnie nie dowiesz się nawet, ilu komplikacji uniknąłeś wybierając parterówkę :-) - związanych ze stropem betonowym, prowadzeniem rur przez strop, pracami na wysokości itp. Piszę z doświadczenia - po wnoszeniu ciężkich płyt podłogowych po schodach i z myślą, ile jeszcze wnoszenia po schodach mnie czeka Edytowane przez maciejzi