Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy spuszczać wodę instalcji C.O.

mest

Recommended Posts

Mam szybkie pytanie. Posiadam zrobioną instalację C.O. Po całości podłogówka, dom ocieplony z zewnątrz 20 cm grafit i na gruncie 15 cm grafit,ale kotłownia jeszcze nie zrobiona, sufitów też jeszcze nie mam a woda zalana. W przyszłym tygodniu zapowiadają mrozy. Spuszczać wodę z instalacji czy zostawić? Ogrzewanie zacznę, może pod koniec grudnia.

Proszę o szybką odpowiedź.

Mam szybkie pytanie. Posiadam zrobioną instalację C.O. Po całości podłogówka, dom ocieplony z zewnątrz 20 cm grafit i na gruncie 15 cm grafit,ale kotłownia jeszcze nie zrobiona, sufitów też jeszcze nie mam a woda zalana. W przyszłym tygodniu zapowiadają mrozy. Spuszczać wodę z instalacji czy zostawić? Ogrzewanie zacznę, może pod koniec grudnia.

Proszę o szybką odpowiedź.

witam

masz kilka wyjść

- zostawić jak jest i obserwować temepraturę narazie nie prognozują dużych mrozów, jeżeli w domu spadnie poniżej 5'C, a nie będzie montowany kocioł to spuścić wodę i przedmuchać instalację

- jak wyżej tylko wstawić jakieś alternatywne ogrzewanie - nagrzewnica elektryczna, koza...

- dolać płynu niezamarzającego do intalacji - i go w niej "wymieszać"

pozdrawiam

Jutro będę jednak spuszczał wodę. Natomiast wczoraj wstawiłem termometr i pokazywał 4 stopnie. Dodam, że byłem w dzień a w nocy było -2 i dzisiaj też ma być -2. Cholera mam nadzieję, że jutro nie będzie niespodzianki bo mogą być duże straty.

witam

rozumiem, że będziesz przedmuchiwał sprężonym powietrzem (po wielokroć) po kolei każdą z pętli ogrzewania podłogowego

nie jest prosto spuścić całkowicie wodę z podłogówki

życzę powodzenia

pozdrawiam