Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł z podajnikiem na 126mkw

bpiter79

Recommended Posts

Witam. Jestem nowym użytkownikiem, więc z góry przepraszam, jeśli wątek się powtarza. Przymierzam się do wykonania instalacji CO w moim nowobudowanym domu. Proszę o pomoc w doborze kotła z podajnikiem. Dom z poddaszem użytkowym, 126mkw powierzchni użytkowej, kubatura 563m3, dodatkowo ogrzewanie CWU dla 4 osób, ściany zew. silikat 18cm, ocieplenie ścian styropian 18cm, podłoga tylko 7-8cm, poddasze 25cm wełna. Na dole podłogówka + grzejnik w garażu (tylko do podgrzania do ok 10stopni), na poddaszu kaloryfery w sypialniach + podłogówka w łazience i garderobie. W projekcie mam kocioł 24kW :jawdrop: , ale po wpisach na forach wnioskuję, że to trochę za dużo. Myślałem o kotle Defro Duo 15kW, lub 14kW Zębca. Jaki kocioł polecacie? Jaka moc i producent. Za wszystkie propozycje serdecznie dziękuję.

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Jestem nowym użytkownikiem, więc z góry przepraszam, jeśli wątek się powtarza. Przymierzam się do wykonania instalacji CO w moim nowobudowanym domu. Proszę o pomoc w doborze kotła z podajnikiem. Dom z poddaszem użytkowym, 126mkw powierzchni użytkowej, kubatura 563m3, dodatkowo ogrzewanie CWU dla 4 osób, ściany zew. silikat 18cm, ocieplenie ścian styropian 18cm, podłoga tylko 7-8cm, poddasze 25cm wełna. Na dole podłogówka + grzejnik w garażu (tylko do podgrzania do ok 10stopni), na poddaszu kaloryfery w sypialniach + podłogówka w łazience i garderobie. W projekcie mam kocioł 24kW :jawdrop: , ale po wpisach na forach wnioskuję, że to trochę za dużo. Myślałem o kotle Defro Duo 15kW, lub 14kW Zębca. Jaki kocioł polecacie? Jaka moc i producent. Za wszystkie propozycje serdecznie dziękuję.

witam

te kotły w zupełności wystarczą

pewnie mniejsze mocowo też by wystarczyły - ale w małych mocach skromny wybór

a jak będziesz palił gorszym - mniej kalorycznym paliwem (np. tzw. "czeski" lub "ukraiński" węgiel), też będzie ok

pozdrawiam

Edytowane przez mar1973

zrób OZC

okaże się że każdy z nich będzie za duży

dużo za duży

w projektach często lądują kotły gazowe które inaczej modulują mocą i przewymiarowanie nie robi dużej krzywdy

w przypadku kotła na ekogroch już niestety tak

u Ciebie potrzeby będą dużo mniejsze niż moce kociołków wymienianych

10KW nie będzie tam miało co robić

ZRÓB OZC!!!

Dzięki za podpowiedź. Dodam, że w projekcie (projekt indywidualny) te 24kW to już moc kotła na ekogroszek :yes: Chyba ktoś się troszkę pomylił. Tutaj taki wynik mam ze stronki http://www.cieplowlasciwie.pl/wynik/46i

A czy można wiedzieć, jakie kotły w mocy 10-12kW polecasz? Nie ma tego za wiele.

Dzięki za podpowiedź. Dodam, że w projekcie (projekt indywidualny) te 24kW to już moc kotła na ekogroszek :yes: Chyba ktoś się troszkę pomylił. Tutaj taki wynik mam ze stronki http://www.cieplowlasciwie.pl/wynik/46i

A czy można wiedzieć, jakie kotły w mocy 10-12kW polecasz? Nie ma tego za wiele.

Ja polecam RBR i Skam-p.

Mi wyszło z tej stronki 12kW a mam 38kW ,latem bez problemu grzeję wodę w kotle do celów CWU :rolleyes: Zainteresuj się palnikiem jego mocą a nie kotłem . Edytowane przez animuss

Ja polecam RBR i Skam-p.

W sumie piece obu tych producentów mam pod nosem (użytkownik minertu), więc w razie czego serwis też pod ręką. A mam jeszcze pytanko: czy robiąc teraz instalacje CO muszę się już zdecydować na konkretny piec, czy teraz zrobić instalację, a potem dokupić piec? Może jak będę kupował piec za 2 lata to na rynku będzie juz coś innego.

Gość Arturo72
Może jak będę kupował piec za 2 lata to na rynku będzie juz coś innego.

Za dwa lata to już nie będzie w sprzedaży kotłów na ekogroszek dla nowych domów,i dobrze :)

Za dwa lata pompy ciepła będą w cenie lodówki,sądząc pod dotychczasowych spadkach,chociaż jak ktoś pomyśli przed budową to i teraz będą tańsze niż system na ekogroszek.

Za dwa lata być może tańsze będą ogniwa FV.

Dziury do komina jeszcze nie mam, mam niestety komin tradycyjny, więc dziurę wykuje się w odpowiednim miejscu. Martwi mnie trochę ten komin, człowiek nie miał pojęcia, że potem to może być takie ważne. Teraz trzeba się będzie martwić odpowiednio wyższą temp. spalin. Jak zabezpieczyć taki komin przed kondensatem, jakiś wkład?

Witam. U nas dom o podobnych parametrach. Polecam kocioł Taurus Bizon 18,5kW. Pierwszy sezon grzewczy 3,5t eko. Obecnie drugi sezon - średnie spalanie w chwili obecnej ok 10-11 kg / 24h. Wybraliśmy ten kocioł ponieważ był w rozsądnej cenie i autoryzowany serwis jest niedaleko. Nowe modele mają dużo bardziej rozbudowany sterownik. W naszym projekcie też był uwzględniony większy kocioł, ale zgodnie mistrz od CO oraz kilku autoryzowanych sprzedawców różnych marek stwierdziło, że 18,5kW w zupełności ( osobiście śledziłem kilka wątków na tym forum i bardzo bałem się przewymiarowanego kotła). W naszym przypadku ważnymi parametrami były gabaryty kotła oraz wysokość czopucha spalin - tak to jest jak się buduje pierwszy dom. :D

Gość Arturo72
Witam. U nas dom o podobnych parametrach. Polecam kocioł Taurus Bizon 18,5kW. Pierwszy sezon grzewczy 3,5t eko.

Nie pisz,że masz dom o podobnych parametrach bo po kotle i spalaniu sądzę,że jest to dom pow.300m2 ;)

Niezupełnie. Taurus Bizon 18,5kW jest przeznaczony do powierzchni do 180m2. Co do ilości spalonego eko: podkreślam, że to pierwszy sezon - zarówno, kotła, jak i domu oraz operatora kotła w mojej skromnej osobie. Były to trzy rodzaje opału m. in. z marketu. Dużo prób i zmian parametrów na sterowniku. Po prostu wskazałem kocioł pod rozwagę dla bpiter79

Niezupełnie. Taurus Bizon 18,5kW jest przeznaczony do powierzchni do 180m2. Co do ilości spalonego eko: podkreślam, że to pierwszy sezon - zarówno, kotła, jak i domu oraz operatora kotła w mojej skromnej osobie. Były to trzy rodzaje opału m. in. z marketu. Dużo prób i zmian parametrów na sterowniku. Po prostu wskazałem kocioł pod rozwagę dla bpiter79

Nie przejmuj się Arturo bo on delikatnie mówiąc bywa na bakier z fizyką.

Rację ma tylko w tym, że 18,5 kW jest odpowiedni do około 300 m2 nowego domu, więc masz go około 2 razy przewymiarowanego [sam mam podobnie, i Twoje zużycie opału też na to wskazuje] - a to co piszą producenci o doborze do powierzchni bazuje na ich widzimisię, więc jeden poda 18 kW do 120 m2 a drugi do 220 m2 bo tak mu się chciało.

Nie wierzysz - podstaw dane swojego domu do kalkulatora OZC na http://www.cieplowlasciwie.pl i zobacz jaki otrzymasz wynik.

Pamiętaj też, że przy dobrym węglu każdy kocioł pójdzie spokojnie na 120% swojej mocy znamionowej [zwłaszcza gdy w kotle 18 kW jest palnik o mocy nominalnej 25 kW].

Do SUSPENSER : Wynik ze strony http://www.cieplowlasciwie.pl to 9,1kW ??!! :o PROROK??? czyli idealnie dwa razy przewymiarowany :D

Co do samej informacji powyżej, że Taurus Bizon 18,5kW jest przeznaczony do powierzchni ok 180m2 to pochodzi ona z instrukcji obsługi tego kotła i jest dostępna na ich stronie www. Jak widać faktycznie ten kocioł jest w stanie poradzić sobie na 300m2. Pozdrowienia