Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie od wewnątrz dla niebogatych ?

mayster_tcz

Recommended Posts

Witam wszystkich :)

Być może uda mi się bardzo okazyjnie kupić chałupkę poniemiecką z cegły. Niestety ewidencja zabytków uniemożliwia ocieplenie od zewnątrz, pozostaje więc wewnątrz... i tu jest kłopot.

Oglądałem już:

- multipor - przekonuje mnie najbardziej, ale ilość zaprawy i jej cena powala

- climapor xps - niby taniej, ale te 7 mm sztucznego tworzywa nie przekonuje mnie ani do izolacji ani do tego, że nie będzie to się pod spodem kisić...

- korek ekspandowany - tu nie mam zdania, widziałem tylko korek na ścianie jako dekoracja

- wełna + g-k, no nie lubię tego "odgłosu" pomieszeń g-k, trzeba szczelnie owinąć to wszystko folią, jeśli nie będzie innej metody to potraktuję to jako ostateczne zło

Jest jeszcze jakiś sposób ? Niestety nie mam nikogo, kto korzystał bądź zakładał któreś z powyższych.

Ściana jest na 2 cegły chyba bez szczeliny powietrznej, ale nie mam możliwości sprawdzenia przed kupnem.

Nie mam uprzedzeń do żadnego z producentów, po prostu chcę mieć cieplej, bez pleśni przy rozsądnych kosztach ;)

Pozdrawiam :)

Nie mam uprzedzeń do żadnego z producentów, po prostu chcę mieć cieplej, bez pleśni przy rozsądnych kosztach ;)

Wilgoci żadnej nie widać, charakterystycznego zapachu też nie ma, mimo tego że dom stoi prawie dwa lata nieogrzewany. Co do fundamentow to nie wiem, nie kopałem :-) pod 1/3 domu jest piwnica, jest w niej sucho.

Wewnętrzna izolacja domu powoduje powstanie wielu problemów, które ujawnią się właśnie wówczas, gdy zaczniesz(zaczniecie) w nim mieszkać.

Protest konserwatora zabytków jest jasny i nic z tym nie zrobisz. Natomiast przygotowanie domu do zamieszkania, to zadanie skomplikowane i drogie, a nawet bardzo drogie.

Przede wszystkim nie będziesz w stanie założyć 100 % szczelnej izolacji. Wszelkie stropy i inne przewiązania do zewnętrznego muru pozostaną nieizolowane. Powstaną mostki termiczne, które będą wychładzały w trakcie długotrwałych mrozów, czy wilgotnej aury, mury wokół tych mostków. Ponieważ w domu będzie grzane, powstanie różnica temperatur po obu stronach, która różnie może działać ?

Izolacja ścian od wewnątrz, spowoduje drastyczne zmniejszenie akumulacyjności cieplnej budynku. Grube na dwie cegły ściany zostaną odizolowane od wnętrza domu, zatem będą podlegały wszelkim zmianom pogodowym. Latem wyschną, wiosną i jesienią mogą zawilgotnieć, zimą będą przemarzać. To duża strata, bo ściany ocieplone od zewnątrz, w procesie grzania akumulują w sobie energię cieplną i stabilizują temperaturę, ale także w pewnym stopniu regulują wilgotność, bo potrafią wchłonąć pewną jej ilość w momencie nadmiaru i oddać ją, gdy jest zbyt sucho.

Te niekorzystne zjawiska powodują konieczność innego spojrzenia na ogrzewanie i wentylację. Wewnętrzna izolacja zmniejsza akumulacyjność , ale też bezwładność cieplną, zatem łatwiej i szybciej będzie wnętrze nagrzać. Szybciej też takie wnętrza się wychłodzą, bo każde otwarcie drzwi i okien spowoduje ucieczkę energii cieplnej, niewspółmiernie szybciej niż w tradycyjnym domu.

Oczywiście na te bolączki jest rada, w postaci w pełni sterowalnego źródła ciepła, które reagowało będzie szybko na zmiany temperatury. Sprawna wentylacja mechaniczna z rekuperacją da sobie też radę z jakością powietrza wewnątrz domu.

Tyle że to są koszty i inwestycje, wymagające miejsca i przemyślenia, jak to wykonać ?

Dlatego uważam, że samo izolowanie wnętrza domu, prędzej Ci pleśni przysporzy, niż przed nią ustrzeże. Koszt kompleksowego podejścia do tematu może być bardzo wysoki ?

Ale możesz też zainstalować wydajne źródło ciepła i grzać, żeby było ciepło. Ewentualnie wymieniając stolarkę okienno-drzwiową, jeśli by było wolno ?

A tak całkiem na serio, to sugeruję Ci zaproszenie fachowca do tego domu i niech on oceni, co tam można i należy zrobić ?

Jak masz pieniądze to kupić jest łatwo. Ale nie ma nic gorszego jak zły zakup.................nerwy Cię zjedzą żywcem.

Oczywiście okna będą wymienone na nowe bądź odnowione i uszczelnione (jeśli kupię oczywiście), stary komin od pieców można by wykorzystać jako kanał wentylacyjny, a koło okien dać nawiewniki.

Oczywiście zależy mi na tym, by zminimalizować ryzyko konieczności budowania bocznicy kolejowej dla wagonów z węglem ;)

Fajnie by było również, żeby ściany nie były takie zimne - narzeczona mieszka w takiej chałupce i przy opieraniu się - no mega zimno. Nawet moje ściany zewnętrzne w bloku nie są takie, a są cieńsze. Da się chociaż zredukować ten efekt zimnych ścian przy pomocy np. takiego tynku izolacyjnego ?

Znalazłem na youtube pokaz dotyczący programu służącego do robienia analizy wilgotnościowej, spróbuję najpierw sam.

Aerożel jest piękny, jednak jest kosmicznie drogi :)

A co sądzicie o tym, by dostawić ściankę 12cm ytong (lub podobne) wewnątrz z zachowaniem 5 cm szczeliny powietrznej od ściany ceglanej ?

Moim zdaniem powinno być wyraźnie cieplej :)

Remontuję dom, poniemiecki. Ściany szczytowe sa tam ocieplone od wewnatrz w taki sposób, że 15 cm od ściany postawiono ruszt drewniany do niego przybito deski, na to maty słomiane i tynk wapienny. Powstała przestrzeń zasypana jest sieczka słomiana wymieszana z wapnem. Wszystko suche jak pieprz ale dom był ogrzewany piecami kaflowymi więc i wentylacja była pierwszorzędna bo okna jak to w takim budownictwie nigdy nie były super szczelne.

Niedługo będę remować poddasze a więc i ściany szczytowe. I tak sobie wymyśliłem, że zbiję tynki i oderwę dolna deskę żeby usunać cała izolację. Jeżeli stan konstrucji na to pozwoli to przykręcę do niej rigipsy a przestrzeń za zasypę perlitem wymieszanym z wapnem.

W zasadzie niewiele zmienię i myślę, źe będzie działać jak działało przez kolejne 100 lat.

Przyszło mi do głowy w trakcie pisania. Jeżeli stropy sa drewniane to jest szansa na minimalizację mostków termicznych bo likwiduje się je izolujac przestrzeń w podłodze. Mam nadzieję, że byłem choć trochę pomocny a przynajmniej dałem coś do przemyślenia.

I jeszcze jedna sprawa, ta ścianka izolacyjna w ogóle nie ma tego efektu bębenka którego ja też nie lubię choć spokojnie go zaakceptuję.

• 8 months później...

Być może uda mi się bardzo okazyjnie kupić chałupkę poniemiecką z cegły. Niestety ewidencja zabytków uniemożliwia ocieplenie od zewnątrz, pozostaje więc wewnątrz... i tu jest kłopot.

Oglądałem już:

- multipor - przekonuje mnie najbardziej, ale ilość zaprawy i jej cena powala

- climapor xps - niby taniej, ale te 7 mm sztucznego tworzywa nie przekonuje mnie ani do izolacji ani do tego, że nie będzie to się pod spodem kisić...

- korek ekspandowany - tu nie mam zdania, widziałem tylko korek na ścianie jako dekoracja

- wełna + g-k, no nie lubię tego "odgłosu" pomieszeń g-k, trzeba szczelnie owinąć to wszystko folią, jeśli nie będzie innej metody to potraktuję to jako ostateczne zło

Jest jeszcze jakiś sposób ? Niestety nie mam nikogo, kto korzystał bądź zakładał któreś z powyższych.

Ściana jest na 2 cegły chyba bez szczeliny powietrznej, ale nie mam możliwości sprawdzenia przed kupnem.

Witam,

I jak udało Ci się kupić i wykonać ocieplenie?

• 4 years później...
No właśnie temat ciekawy to umiera a jak to już klapnie na odczepne ktoś że tak się nie robi ja też to wiem ale nie mam żadnej pewności a dlaczego ? ano dlatego że po pierwsze primo dociepla się multiporem i tu nie mam większych watpliwości ale dociepla się też climaporem a tu juz trzeba stawiać znak zapytania skoro mozna climaporem to dlaczego nie XPS-em ? toć to praktycznie ten sam materiał i teraz człowieku myśl jak z tego wybrnąć czy to tylko bełkot marketingowy w co wierzę lub iść na żywioł i miast robić np multiporem zastosowac XPS grafitowy o lambdzie 0,29 , w sumie to tylko około 15m2 ściany od strony zimnej , tak też chyba zrobię skoro można climaporem-xps to samym xps pewnie też , nie bo nie czy jednak dyskusja logiczna ?