rrott 23.11.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Witam drogich forumowiczów, Ostatnio uruchomiłem piecyk Defro Agro Uni 25 kW, piec z palnikiem rynnowym. Od razu podam parametry: Paliwo: Ekogroszek kupiony luzem o kaloryczności około 27 kJ/kg Ustawienia Pieca: PRACA: CO 55 +/- 2 CWU 43 +/- 4 nawiew na 30% (przesłona jak na zdjęciu otwarta na około 1,5 cm) czas pracy/przerwy podajnika: 10s/50s PODTRZYMANIE: czas pracy/przerwy podajnika: 20s/16min czas pracy/przerwy nadmuchu: 10s/5min Piecyk ogrzewa 240m2 (w tym 120m2 na ~ciepło oraz piętro również 120 kaloryfery jedynie na "1" w celu przełamania)+300l zbiornik CWU (raz zagrzana woda trzyma się praktycznie przez 48h Mur domu to 36cm Porothermu - obecnie bez ocieplenia, dach ocieplony 28cm Rockwoolem Przy obceniej nastawie pieca, powstają duże ilości popiołu - na który składają się niedopalone kawałki węgla, spieki koksownicze oraz spieki żużlowe - po lekkiej korekcie udało mi się ograniczyć ilość popiołu i ilość spieków koksowniczych. Piec spala dziennie około 30kg ekogroszuku dziennie - co wydaje mi się dość sporo - gdy na dworze jest dodatnia temperatura, a w domu jest nie więcej jak 20 stopni (parter). PS: Pompki ustawione kolejno: Grzejniki na 2 biegu Podłogówka na 1 biegu CWU na 1 biegu Załączam schemat oraz zdjęcia kotłowni, proszę o propozycję jak zmniejszyć spalanie. Pozdrawiam, rrott Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrott 23.11.2013 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 PS: załączam jeszcze resztę zdjęć. Pozdrawiam, rrott Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts