Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont mieszkania w 80 letnim budynku i perypetnie z tym związane.

Sonicsquad

Recommended Posts

• Odpowiedzi 223
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To może teraz o planowanych przeróbkach :)

Mieszkanie jak widać ma tylko 2 pokoje plus łazienka. Łazienką już się zajęliśmy co widać na zdjęciu, ale co dalej?

Przedstawię teraz może parę wizji i rozwiązań które chcę u siebie zastosować.

Przede wszystkim plan.

przer.jpg

Na czerwono zaznaczone są ścianki działowe, którymi chcę wydzielić dwie sypialnie. Powstanie także mini przedpokój. Właśnie od przedpokoju teraz zaczniemy....

Przedpokój jest pierwszym pomieszczeniem do którego wchodzimy z korytarza i powinien spełniać parę funkcji. Po pierwsze ładnie wyglądać ;) po drugie być funkcjonalny mimo że jest mały. Przeszukując strony internetowe i przeglądając wiele różnych rozwiązań doszliśmy do wniosku iż można by zastosować w nim dwa rodzaje oświetlenia. I o ile w całym mieszkaniu postanowiliśmy zastosować sufity podwieszane z minimalnym obniżeniem max 5-7 cm to właśnie w przedpokoju zostanie zastosowane oświetlenie ledowe zamontowane w listwach przypodłogowych. :D

Wygląd listew praktycznie nie zmieni się ale za to efekt będzie fajny wieczorem :) Do uruchamiania będzie zastosowany włącznik z czujnikiem ruchu z regulacją czasu i czułością. Listwy kupowane będą w Castoramie bo właśnie tam są w sprzedaży zaślepki do nich w postaci podłużnych listew z przeźroczystego plastiku.

Sama zaślepka to groszowe koszty:

2013-08-08 19.09.37.jpg

A efekt ma być podobny do tego:

0a3c8723cc6c7d37bd3bf33d381c21b6.jpg

O ile może wydać się to zbędnym elementem, to my kierujemy się raczej wygodą i funkcjonalnością. Mamy niespełna 5 letniego syna który jak każdy chodzi nocą do łazienki. Włączenie na korytarzu światła w postaci halogenów w suficie w środku nocy, będąc dodatkowo zaspanym nie jest miłym przeżyciem, a tak samo uruchamiające się podświetlenie podłogi z tzw soft startem będzie o wiele lepszym wyjściem.

Do tego standardowo gniazda zasilające przy podłodze, włącznik zwykły do światła i gniazdo rj45 internetowe. Ale o tym kiedy indziej :)

Łazienka jako że jest i tak nieduża także musi być funkcjonalna. Dlatego wg naszego projektu ma wyglądać mniej więcej tak...

łazienka koniec duża2.jpg

Ponoć wysokość brodzika jest za mała ale nie chce mi się instalować na nowo programu i przerabiać tego....

Umywalka nablatowa prostokątna. Kabina z głębokim brodzikiem i może jakimś masażerem :D Oświetlenie led w suficie (oczka) plus nad umywalką jakieś dwa kinkiety... Grzejnik drabinkowy 90x120

Witam serdecznie:) Odkąd zrobiłem owy projekt żona już zatwierdziła parę zmian. Zamiast właśnie zwykłej półki na umywalkę, będzie zrobiona właśnie półka wyglądająca podobnie do tej:

3105--sl373478-9531.jpg

z tym że półka będzie z przodu na równo z umywalką...

Edytowane przez Sonicsquad

W samej łazience najważniejsze sprawy to wylewka.Podłoga to klasyczne deski na legarach. Plusem jest to, że pod nimi jest strop od piwnicy czyli cegła plus stalowe szyny, więc z wylewką nie powinno być problemu. Do samej ścianki z drzwiami deski będą usunięte i w ich miejsce wylany będzie beton. Dodatkowo wylewka będzie zbrojona siatką i dodane będą mikrowłókna. Jako że ponoć temperatura ma spaść poniżej zera, to myślę także o dodaniu plastyfikatora do minusowych temperatur.

Najgorsze jest to, ze pod częściowo wylaną wylewką którą zastaliśmy w łazience są cegły! Poprzedni "fachowcy" pewnie by zaoszczędzić pieniędzy na beton, ułożyli na gruzie cegły jedna koło drugiej i na to poszedł beton. Teraz wszystko pęka i będzie trzeba to usuwać do gołego stropu...

2013-11-23 14.31.26.jpg

Takiej fuszery dawno nie widziałem....

Poprawione :)

Witam. Niestety wszystko jest na razie w głowie, ale sprzęt jest już prawie skompletowany - prócz listew :)

Ledy to 3528 5W/m

zasilacz - Moc 60W

Napięcie 12V

Prąd 5A

Typ montażowy

Zabezpieczenia zwarciowe, przeciążeniowe

Wymiary 100mm x 58mm x 32mm

Certyfikaty CE i ROHS

6660616200_1378057342_thumb.jpg

włącznik to EFAPEL 400W LOGUS 90 z czujnikiem ruchu, regulacją czułości i czasu świecenia.

4897608500_1378060083.jpg

Z tablicy z bezpiecznikami mam wyprowadzony osobny kabel pod to oświetlenie do zasilacza. Od niego poprowadzony będzie do standardowej puszki ramkowej do czujnika a od niego przewód zasilający do listwy przypodłogowej. Przy drzwiach kabel będzie przechodził pod progami (jeśli będą) łącząc je specjalnymi zaciskami do led.

pol_pl_LED-ZLACZKA-TASMY-LED-JEDNOKOLOROWEJ-8MM-JEDNOSTRONNA-ZATRZASK-Z-PRZEWODEM-3218_3.jpg

W ten sposób wykonam pętlę wokół przedpokoju. Wyliczyłem że samych ledów będzie ok 7 mb. Można także zastosować ledy RGB i sterownik na pilota co pozwoli dopasować kolor do własnych upodobań :)

Teraz małe spojrzenie na przyszły salon z kuchnią....

Meble chcielibyśmy w takim stylu:

foto_01.jpg

ale ułożone w ten sposób:

kuchnia.jpg

no i ten barek :D

Ostatnie zdjęcie to projekt pokazujący jak ma wyglądać mniej więcej kuchnia w ułożeniu mebli...

nowa kuchnia blat oświetlenie.jpg

Jako że można jeszcze odpisać od podatku zakupy na remont, co nieco zostało już dostarczone do domu :)

przepływowy ogrzewacz wody DHB STi firmy STIEBEL ELTRON - ponoć dobra firma. Zasilać będzie łazienkę i kuchnię latem. Nie potrzeba mi dużej mocy, bo sam lubię chłodną wodę latem ale ma 9 KW i powinno starczyć.

dhb-si.jpg

Małżonka wybrała drzwi do pokoi i łazienki. Firma Masonite model Luna. Żadnych mega wypasów, ale ciekawe. Kolor orzech - na zdjęciu jakiś inny :)

LUNA_3_3_szklo.jpg

a nasze są takie:

2013-09-15 13.56.55.jpg

Mi podoba się kuchnia na 3 fotce , ta 1 i 2 to już chyba trochę wyszło z mody,

Ale ładne nie jest to co ładne tylko to co się komu podoba.

Będę gościem Twojego wątku może coś podpatrzę, a właściwie już spodobało mi się to światło przy podłodze.

Remontuję podobnej wielkości (56m2) mieszkanie + poddasze.

Umywalka już była, drzwi i ogrzewacz też.

To teraz panele:

Classen Dream 4V kolor Malaga. Ac4 8 mm więc jak najbardziej nada się do pokoi.

W obydwu sypialniach panele będą takie same. Mi się podobają, żonie też z 4 latkowi to chyba są obojętne :D

W kuchni panele DĄB MARKANT również Classen... A na przedpokój... No właśnie co?.... Bo jeszcze nie wiem ;)

Prawdopodobnie dokupię jeszcze dokupię panele Malaga i położę w przedpokoju i pokojach całość bezprogowo. Zawsze mi się to podobało i tak chyba będę robił...

1341405560_950_700_dream-4v---dab-malaga.jpg

classen.jpg