Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont mieszkania w 80 letnim budynku i perypetnie z tym związane.

Sonicsquad

Recommended Posts

Witam

Jeśli jeszcze nie kupiłeś zlewu to też proponuję Ci z IKEA, albo chociaż sam syfon z IKEA jeśli da się dopasować do innego zlewu.

IKEA ma funkcjonalnie zbudowane syfony, nie odstają tak mocno w dół od zlewozmywaka, co konsekwencji daje więcej miejsca w szafce pod zlewem.

Ale Ty tu rządzisz ;)

• Odpowiedzi 223
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Wygląda ciekawie i... płytko :)

A w sprawie remontu.... W czwartek przychodzi człowiek od szyb. Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę ale w kuchni mamy zasłonięte folią okno. Zasłania ona rozbitą szybę. W zeszłym roku szedł sobie ulicą pijaczek i trach cegłą w nasze okno.... Sąsiedzi za telefon do nas i po chwili leżał i czekał na policję.

Wyrok dopiero niedawno zapadł i sprawca ma naprawić szkodę , ale i tak wiemy że tego nie zrobi bo nie ma dochodów i pieniędzy..... Trzeba naprawiać na własny koszt. Tak więc szyby zamówione i w czwartek ma być montaż. Do tego zamówiliśmy lustro do łazienki na wymiar.

Jeszcze jedna ciekawostka. Jako że mieszkanie jest na parterze, a ja nie lubię jak ktoś mi zagląda przez okno, postanowiłem że u tego samego człowieka od okien zamówię sobie folię na szyby z efektem lustra weneckiego. Nie widać z zewnątrz co w środku i w dodatku redukuje refleksy na tv.

Stosował już ktoś?

Pozdrawiam Sebastian.

Edytowane przez Sonicsquad

Witam.

Dzięki @sterowiec40 - Dzięki tobie przejrzałem ofertę Ikea ze zlewami i okazało się, że MAJĄ NORMALNE ZLEWY :D

Wybrałem 2 komorowy BOHOLMEN z nierdzewki:

boholmen-zlew--komorowy-wtopiony__0308003_PE400867_S4.JPG

Ładnie wygląda i jest głęboki.

Zastanawia mnie określenie "wtopiony" - czyżby chodziło o to że jest wpuszczany w blat?

Dodatkowo zamówiłem w hurtowni osprzęt elektryczny - gniazdka, włączniki itp.

Wybraliśmy Ospel Impresja kolor ecru. Mają naprawdę duży wybór elementów i co dla mnie ważne ;) pojedyńcze gniazdo antenowe typu F - do satelitki.

Dużo z oglądanych ma potrójny zestaw razem z gniazdem na radio i tv zwykłą. Mi to nie potrzebne. Do tego gniazdo RJ45 do netu i elegancko :)

Aha. Żona kupiła dzisiaj listwę nad lustro - niech ma :)

Pozdrawiam Sebastian.

Witam serdecznie.

Dziś na godzinkę wpadł fachowiec od szkła i naprawił nam okna :)

Dwie piękne szyby (bo czyste) zostały fachowo i szybko wstawione w miejsce popękanych :)

2014-07-17 10.10.46.jpg

następnym krokiem będzie folia "lustro wenecki" na szybach :)

W łazience pojawiło się lustro:

2014-07-17 10.11.46.jpg

2014-07-17 10.12.05.jpg

Fachman przykleił je do płytek bo nie chcieliśmy mocowań na kołki.

Witam. Koszt od ok 120 zł za metr z robocizną. Ale folie są różne i ceny zależne od efektu. Wzornik liczył chyba 12 pozycji. A u mnie będzie robił znajomy więc pewnie taniej. :)

Dzisiaj zadowolony jestem, bo przyjechał kurier z osprzętem elektrycznym. 2 sierpnia wpada kolega elektryk i będzie leciał rejony :)

Poza tym lampa w salonie prawie prawie skończona :D

2014-07-18 13.32.16.jpg

zasilacz:

2014-07-18 13.39.59.jpg

sterownik:

2014-07-18 13.40.05.jpg

Witam serdecznie.

Parę dni minęło i trochę się zmieniło :)

Obudowa sufitu została skończona.

I tu parę uwag. Nie wykończyłem lampy standardowym bokiem zakrywającym taśmę LED. Zrobiłem to po swojemu zostawiając ją na widoku i wykańczając tylko boki. Tak nam się podoba i tak zostanie :D

2014-07-22 14.52.27.jpg

2014-07-22 14.53.20.jpg

2014-07-22 20.00.00.jpg

2014-07-22 20.00.11.jpg

Za to żona szalała na drabinie :)

2014-07-23 18.40.44.jpg

2014-07-23 18.40.54.jpg

2014-07-23 18.41.08.jpg

Wygląda jak bitwa na paintball :)

Aha... w pokoju syna położyliśmy na ścianie z GK tapetę w włókna szklanego. Będzie fajna struktura.

Na tyle dzisiaj. Jutro po pracy lecimy szlifować i gruntować Potem malowanie.

Pozdrawiam Sebastian.

Witam późnym wieczorkiem.

Dziś na chwilę po pracy wpadliśmy żeby zamocować oświetlenie kamienia i poszpachlować co nieco :)

2014-07-24 19.48.50.jpg

2014-07-24 19.48.22.jpg

I jest jeszcze jedna sprawa :)

Od przedstawiciela dostałem taki kalendarz:

2014-07-24 20.31.29.jpg

2014-07-24 20.31.42.jpg

Chyba przykleję go na ścianie między oknami i dorzucę po bokach otoczkę z płytek :)

Będzie ładnie wyglądał, a gdy kalendarz będzie nie aktualny, pod kartkami jest ładnie wykończone miejsce :)

Pozdrawiam Sebastian.