Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Deskowany dach + papa a docelowy materiał do krycia dachu

painless

Recommended Posts

Witajcie,

właśnie dziś moja ekipa budowlana zakończyła stan surowy otwarty. Dach został odeskowany i położona została papa, jako wierzchnie krycie. Dach docelowo zamierzam pokryć wiosną przyszłego roku. Obecnie rozważam, jaki zastosować materiał: blacha czy dachówka. Zastanawiam się jednak, czy są jakieś wskazania odnośnie materiału, którym należy przykryć odeskowany i przykryty papą dach? Czy blacha nadaje się na papę? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

Papa chroni dach przed zamoknięciem i nie ma potrzeby jej czymkolwiek przykrywać. Nie wiem jaki materiał masz na myśli pisząc "blacha". Większość materiałów pokryciowych nie montuje się bezpośrednio na kryciu wstępnym (w Twoim przypadku na papie) tylko na ruszcie z łat. Pozdrawiam.

Papa chroni dach przed zamoknięciem i nie ma potrzeby jej czymkolwiek przykrywać. Nie wiem jaki materiał masz na myśli pisząc "blacha". Większość materiałów pokryciowych nie montuje się bezpośrednio na kryciu wstępnym (w Twoim przypadku na papie) tylko na ruszcie z łat. Pozdrawiam.

Witaj, dziękuję za odpowiedź. Pisząc "blacha" miałem na myśli blachodachówkę. Dach w moim budynku został przykryty papą, żeby przeczekać zimę, a może i dwie (w zależności od funduszy). Czy w związku z tym, co napisałeś, mam rozumieć, że z chwilą przykrywanią dachu materiałem docelowym, muszę najpierw zdjąć papę?