Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Masa akumulacyjna na chudziaku

mrxaoo

Recommended Posts

Wydaje mi się, iż wszystkie znaki na niebie wskazują, iż przekonałem się do kominka w wersji z masą akumulacyjną. Problem jaki widzę, to jego... masa. Gęstość takiej masy to ok. 2,600 kg/m3 (3 tony). Zakładając, że wymiar takiej masy może mieć 25x50x200cm, robi nam to masę 650kg. Ta masa będzie rozłożona na 0,125m2. Postawiona ona oczywiście zostanie bezpośrednio na chudziaku (wycinanie szlichty posadzkowej, wyjęcie styropianu jest oczywiste). Pod chudziakiem oczywiście nie mam fundamentu - nie myślałem wcześniej o takim rozwiązaniu...

I teraz pytanie - można tak? Zagęszczony grunt był pod chudziakiem, ale czy aż tak? Boję się, że przy takiej masie, rozłożonej bardzo punktowo, podłoga mi siądzie... jak to wygląda w praktyce? Jest czym się przejmować?

Masa ma stanąć "przytulona" do komina. Pod kominem jest fundament, ale tylko pod nim...

Czy jednak darować sobie taką masę, bo to proszenie się o problem pod posadzką?

Zapytam tylko, czy nośność fundamentu rośnie wraz z głębokością jego posadowienia? Jeśli odpowiedź brzmi nie ( a tak brzmi) a każdy normalny wykonawca zagęszcza przecież grunt pod podłogą, problemem jedynie może być klasa betonu użytego na chudziak., . Zakładam B-10 albo15, czyli fundament spokojnie dałbym na chudziaku. Jeśli to kogoś nie przekonuje, niech odpowie sobie na pytanie, na czym leje się ławy fundamentowe?

Mrxaoo, jezeli dalej masz wątpliwości, to przekucie się przez chudziak w obliczu wycinania posadzki i styropianu jest już tylko drobnym zwieńczeniem dzieła.

co do wzmocnienia chudziaka mój pomysł polaga na tym żeby zrobić kilka otworów , wprowadzić w nie pręty ( średnica 2 cm ) zbrojeniowe mam takowe , o długości 150cm wbijać je w chudziaka tak żeby wystawały max 10 cm nad nim resztę zazbroić na wieszchu siatką zbrojeniową + dwa po skosie pręty . Związać całość drutem wiązałkowym i na to 17 cm wylewki . Bez kłucia chudziaka myślę że przejdzie , pod chudziakiem piasek ubijany był ;). wcześniej myślałem żeby skuć chudziaka i wybrać piasek wstawić tam bloczki betonowe ( zostały z fundamentów) . Ale w/g mnie za dużo niepotrzebnej pracy ... chyba że się mylę ? Edytowane przez akumulator

Witam.

Myślę że kilkanaście tysięcy pieców ważących pomiędzy 500 - 1000 kg stoi jeszcze w naszym kraju na kolejnych piętrach kamienic z drewnianymi stropami, gdzie nie ma żadnego fundamentowania a wspierają się na podporach kotwionych w ścianach nośnych ...

Tak nawiasem ...

... styropian potrafi mieć też nośność 3t/m2, wystarczy poszukać jaki ...

... "akumulacja" nie musi mieć kształtu "klocka" jak to wygląda na powielanych w internecie bez końca i bezrozumnie przez wiele firm, schematach i rysunkach ...

Pozdrawiam.

Tak nawiasem ...

... styropian potrafi mieć też nośność 3t/m2, wystarczy poszukać jaki ...

... "akumulacja" nie musi mieć kształtu "klocka" jak to wygląda na powielanych w internecie bez końca i bezrozumnie przez wiele firm, schematach i rysunkach ...

Pozdrawiam.

Ok styropian ;) jaki polecisz forest ... napewno miałeś kontatk z takowym nie powiem że mostki termiczne trzeba niwelować w zarodku. A z chudziakiem myślę i kombinuję dalej ;) jak to rozwiązać po najniższej lini oporu.

Witam.

Stawiałem piec ważący 1,5 t na izolacji ze styro Termoorganiki, przeznaczonym np. do izolacji parkingów i hal wielkopowierzchniowych - jak się nazywał nie pamiętam. Wykorzystałem zaledwie w połowie jego nośność ... :D

Ale prostszym sposobem jest wymurówka na chudziaku i izolacji poziomej z betonu komórkowego - robisz to po obrysie całego pieco-kominka, umieszczasz w niej wygodnie doprowadzenie powietrza i po sprawie ...

Tyle że najpierw musisz wiedzieć jak będzie wyglądała zabudowa i ile miejsca zajmie. Od tego powinno się zacząć ...

Pozdrawiam.

W swoich rozważaniach nie zapomnijcie o fundamencie, który jest ważniejszy od najtwardszych styropianów i wszelakich supereksów, Styropian owszem może być, ale pod solidnym fundamentem. Suporeks ostatecznie też można użyć jako podbudowa pieca (jak szkoda Ci pieniędzy na cegły), ale musi z kolei stać na równie solidnym fundamencie.

W swoich rozważaniach nie zapomnijcie o fundamencie.

Piotrze, w takim ukłądzie jak najlepiej to wykonać? wycinać i tak wycinam szlichtę, aby wyjąć styropian. Tutaj już jestem przy chudziaku. Chudziak też wycinać? zakładam, iż masa ma wymiar 25x50cm po podłodze. Więc tniemy powiedzmy: 35x60cm. Przebijać Chudziak? I co potem? przecież nie wyleję tam "ławy" i nie ustawię bloczków. Może wykopać ile się da w głąb, wylać tam mocny beton (da się taki z gruchy?) i na tym ustawiać już masę?

A może jednak przesadzamy, i klasyczny chudziak wytrzyma takie obciążenie...?

Jeśli masz prawidłowo wykonane zagęszczenie podłoża, to usuniecie styropianu i wylanie pełnego betonu wystarczy.

Na to pytanie nie znam odpowiedzi... żadnych pomiarów/badań nie robiłem... byłem przy tym, zagęszczane było zagęszczarką płytową, ale czy to byo wystarczające? Nie mam pojęcia....