Zolthar 06.12.2014 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 (edytowane) Witam ! To mój pierwszy post na tym Forum, więc chciałbym wszystkich bardzo serdecznie przywitać ! Nie wiem, na ile to powitanie okaże się skuteczne bo temat nieco zapomniany, ale ponieważ pasuje do mojego zapytania, spróbuję tutaj, bez zakładania podobnego wątku. Szykuję się do postawienia kominka, z dość znacznym udziałem masy akumulacyjnej. Zacząłem od przygotowania fundamentu, poprzednia wersja, to było jakieś nieporozumienie, kilka kamyków rzuconych luzem na grunt i podlane 2-4 cm betonu... Skułem to wszystko, widoczna na pierwszym zdjęciu płaszczyzna w środku to zwykła ziemia, sądząc po jej konsystencji, nigdy nie zagęszczana. Czytałem sporo na ten temat i chyba (?) dominuje pogląd, że płyta (fundament) kominka powinna być dylatowana od reszty. Nie jestem przekonany, że w moim przypadku to dobry pomysł, ponieważ wkład kominkowy, masa akumulacyjna i część ceglanej obudowy stały by na tej płycie, a część obudowy poza. Chciałbym to więc zrobić tradycyjnie, tym bardziej, że mam w zasięgu (teoretycznie) mocne punkty oparcia. Ta koncepcja jest widoczna na drugim zdjęciu. Zakładam pręty zbrojeniowe o średnicy 10mm. Jak sądzę, powinienem też wybrać ziemię do jakiejś bardziej zwartej warstwy i zasypać to ubijaną na bieżąco pospółką i potem piaskiem w proporcjach 3:2:1 - ostatnia warstwa to beton, którego by było wraz z kratownicą w środku około 15-18 cm. Pod beton dałbym jeszcze na wszelki wypadek podwójną grubą folię, albo wylewkę perlitową, żeby jakoś ocieplić to wszystko od dołu. Prosiłbym o opinie i porady w tej sprawie. Wolę żeby fundament ten był za mocny, niż miałby się okazać za słaby i spowodować późniejsze komplikacje z osiadaniem i pękaniem. Edytowane 6 Grudnia 2014 przez Zolthar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolt 06.12.2014 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Jeśli ta ściana z tapetą to ściana konstrukcyjna, to aż się prosi, żeby fundament kominka powiązać z nią i kominem, byłoby najprościej i skutecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zolthar 07.12.2014 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 W tym domku działkowym, pojęcia takie jak "konstrukcyjna" są raczej warunkowe. Budowany był 25 lat temu przez rodzinną ekipę, która równocześnie wypasała krowę w pobliżu... Mimo wszystko istnieje pod tą ścianą coś, co określiłem mianem ławy. Niewątpliwie jest też dalece solidniejsze niż to, co wykułem i wywaliłem. Też mi się wydaje, co napisałem, że prosi się takie połączenie tej ławy z fundamentem komina. Jak sądzę, dobrze by było też dogęścić grunt w widocznym miejscu, żeby ta nowa płyta nie wisiała "w powietrzu". Metodykę i strategię zagęszczania znam tylko z lektury - opisałem ją w pierwszym poście, nie wiem czy jest właściwa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.12.2014 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Strategia jest prosta . Jeśli budowla będzie kotwiona (przyklejana) do ścian, z fundamentem zrób to samo. Jeśli zbudujesz niezależnie od nich, niekoniecznie trzeba kotwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 07.12.2014 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Witam! Zolthar, napisz jeszcze ile ten kominek ma ważyć. To powinien być wstęp do dyskusji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zolthar 07.12.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Dziękuję wszystkim za odzew ! Jak ten kominek będzie wyglądał i ile będzie ważył, to mam wielką nadzieję właśnie ostatecznie ustalić w poniższym wątku : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?186576-Kominek-obudowa-z-ceg%C5%82y-szamotowej-konsultacja-i-pytania/page11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts