Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posadzka pod Teak

wibra

Recommended Posts

Tydzień temu wylalem posadzke o grubosci 8cm.W posadzce idzie ogrzewanie podłogowe które obecnie nie jest włączane.Pytanie moje brzmi kiedy i czy wogóle podczas schniecia posadzki mozna włączyc podlogówkę.Pomiar z wczoraj wilgotności podloża.Ponad 5%.Podłoże pod teak ma byc na poziomie max 1,8%.Czy mogę wspomóc schniecioe podłogówką?Dzieki

Tydzień temu wylalem posadzke o grubosci 8cm.W posadzce idzie ogrzewanie podłogowe które obecnie nie jest włączane.Pytanie moje brzmi kiedy i czy wogóle podczas schniecia posadzki mozna włączyc podlogówkę.Pomiar z wczoraj wilgotności podloża.Ponad 5%.Podłoże pod teak ma byc na poziomie max 1,8%.Czy mogę wspomóc schniecioe podłogówką?Dzieki

tak dlugo jka trw hydratacja cementu czyli tworyenie sie skamieliny tj. minimum 21 dni nie wolno w zaden sposob przyspieszac schniecia. Wrecz powinienes po ulozeniu wylewki ja przykryc folia na 10 dni. Wylewka ma 8cm. Jej hydratacja potrwa dluzej powiedzmy 28 dni. Hydratacja trwa w zasadzie takdlugo jak dlugo w wylewce znajduje sie wolna woda. Wciagu miesiaca wylewka powinna uzyskac wytrzymalosc okolo 20NImm2. Pryestan narazie myslec o grzaniu podlogowki. Zniszczysz wylewke. Poniewaz jest gruba na 8cm to bedzies musial wygrzewac ja dwa razy. Wartosc maksymalna 1,8% jest dla parkieciarzy. Pytanie czy pryejmie odpowiedzialnosc za taki wynik pomiaru. Napewno nie przejma odpowiedzialnosci takze ci, ktorzy wymyslili te wartosci maksymalne, chocby pomiar byl wykonany perfekcyjnie. Pospiech jest tutaj bardzo zlym doradca.

• 2 months później...
Teak na ogrzewanie podłogowe to nie najlepszy pomysł. To miękkie oleiste drewno. Świetnie sprawdza się w łazienkach i wilgotnych pomieszczeniach ale do podłogówki to nie. Przykrywanie ogrzewania izolatorem ciepła jakim jest drewno to generalnie nie najlepszy pomysł ale jeśli już to stabilnymi gatunkami o dużej gęstości np merbau.