Zatatjahu 24.11.2013 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Witam, tematów mnogość, jednak żadnego nie mogę dopasować do swoich potrzeb. Szukam porady. Opiszę mieszkanie: 50m2 w starej wolnostojącej nieocieplonej kamienicy, położone na parterze nad nieogrzewaną piwnicą. W przyszłości planowane ocieplenie z zewnątrz kiedy administracja zdecyduje się sprzedać mieszkania lokatorom. Problemem zawsze była tu zimna podłoga i rozpoczynając remont miałem w głowe cały czas podniesienie poziomu podlogi poprzez dołożenie izolacji (jakiejś) bo wtedy nie zagłębiałem się w temat. Teraz jest tam parkiet dębowy, po wycyklinowaniu całkiem całkiem. Lecz kładąc rury centralnego ogrzewania została wycięta bruzda przy ścianach aby owe rury schowac pod nową podłogą. Drzwi zostały osadzone wyżej (6cm luzu od podłogi). Tu pojawia się pytanie: jak to teraz wykonać aby było rozsądnie tanio? Na styropian trzeba położyć "coś" nigdzie nie jest określone szczegółowo co to ma być, 1 warstwa osb czy 2, jakiej grubości? Usłyszałem o płytach pilśniowych, czy na nie można bezpośrednio kłaść panele, czy też trzeba jakąś twardą warstę ułożyć? Wolałbym uniknąć wylewek i tego typu mokrych prac, ze względu na brud i nieuniknione zachlapania, oraz to, że wszystko musiałbym wynieść. Parkietu też wolałbym nie zrywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 24.11.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 W takim razie (o ile dobrze rozumiem chcesz to "coś" położyć na parkiet) chyba najrozsądniej będzie położyć legary, między nie wełna czy styro, na to osb i na to panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zatatjahu 24.11.2013 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Tak, podłoga ma być położona na obecnej. OSB jedna warstwe? Jakiej grubości OSB i jaki rozstaw legarów? Styropian w takim wypadku nie musi być podłogowy, tylko elewacyjny np? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 01.12.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Hmm, dokładnie to nie wiem, gdzieś na forum już były takie informacje. Myślę że legary co 0,4m i osb 18mm powinny być wystarczające. Chociaż może dla spokoju lepiej 22mm. I jedna warstwa. Styropian jak nie będziesz go obciążał (bo rozumiem że nie będziesz tylko "wciśniesz" pomiędzy legary) to może być elewacyjny, bez różnicy - bardziej zwróć uwagę żeby miał dobre parametry. A dalej to już tylko cienki podkład i panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myhouse 08.12.2013 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Podepnę się pod temat, ponieważ również mam problem z zimną podłogą na parterze.Obecnie na podłodze jest terakota, i przy planowanym wkrótce remoncie też bym chciała wymienić na terakotę/gres (która dodatkowo daje uczucie chłodu). I pomyślałam, że może by jakoś ocieplić podłogę. Piszecie tu o legarach - o ile to podwyższa podłogę? Bo niestety nie mam zbyt dużo "zapasu". Czy może jest inny sposób ocieplenia pod terakotą, ale jak "najcieńszy"? Zależy mi jakimkolwiek polepszeniu komfortu, chociaż odrobinę (czekając tak jak kolega na docieplenie budynku i piwnic z zewnątrz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 08.12.2013 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Jeśli chcesz, jak autor wątku, położyć coś na tym gresie to najcieńsza wersja to pianka i panele ale to specjalnie nie ociepli. Legary mogą być różnej wysokości - im wyższe tym więcej wełny/styropianu wejdzie a więc tym będzie cieplej. Pytanie ile masz miejsca.Jeśli natomiast chcesz robić remont i skuć tą terakotę i kłaść nową to zależy co masz pod nią. Czy jakąś wylewkę którą też można skuć czy po prostu betonowy strop (czy jeszcze coś innego). Generalnie skoro masz mało miejsca to usunąć jak najwięcej, ocieplić, wylewkę zrobić i wtedy terakota. Można też w tej wylewce ogrzewanie podłogowe zrobić. Rozwiązań trochę jest, wszystko zależy od tego jak "głęboki" remont chcesz zrobić, ile masz miejsca, jaki ma być efekt finalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 08.12.2013 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Podepnę się pod temat, ponieważ również mam problem z zimną podłogą na parterze. Obecnie na podłodze jest terakota, i przy planowanym wkrótce remoncie też bym chciała wymienić na terakotę/gres (która dodatkowo daje uczucie chłodu). I pomyślałam, że może by jakoś ocieplić podłogę. Piszecie tu o legarach - o ile to podwyższa podłogę? Bo niestety nie mam zbyt dużo "zapasu". Czy może jest inny sposób ocieplenia pod terakotą, ale jak "najcieńszy"? Zależy mi jakimkolwiek polepszeniu komfortu, chociaż odrobinę (czekając tak jak kolega na docieplenie budynku i piwnic z zewnątrz). Niestety kamień jest sam w sobie zimny. Nic tutaj nie zmienisz, a napewno nie tak abyś to odczuła. Możesz jedynie po usunięciu starej podłogi zamontować ogrzewanie elektryczne i na położyć terakotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts