pgrad 30.12.2013 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Dla potomnych wklejam pozostałe zdjęcia z fuszerki: 1. Krokiew narożna nie podparta na płatwi głównej dachu tylko na niej położona (powinien być tzw. zacios na krokwi narożnej): 2. Krokiew narożna wsunięta w murłatę. Krokiew narożna nie powinna przechodzić przez mur. W krokwi powinien być wykonany zacios, murłata nie powinna być nacinana! 3. Fragment deskowania dachu. Widoczna kora na deskach, powinna być usunięta zarówno na deskowaniu jak i na więźbie dachowej. 4. Krokwie bez zaciosów, niepodparte na kalenicy. 5. Krokiew koszowa. Z racji tego że w tym miejscu nie ma murłaty (ponieważ jest komin) to ta belka koszowa powinna być podparta na słupie. Teraz jest tylko do niego przybita z powodu brakującego zaciosu... Dodatkowo nadmienię, że krokwi nie wolno opierać o komin. Jak polskie przysłowie mówi... "Mądry Polak po szkodzie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pgrad 30.12.2013 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 (edytowane) I dwa zdjęcia w jaki sposób część z tych rzeczy powinna wyglądać i jak zostało to naprawione: Dodatkowo dodam, że wieniec był krzywo wylany (4cm różnicy) i też musiał być poprawiony. Część została ścięta piłą do betonu, w innym miejscu było dolane betonu pod murłate... Edytowane 30 Grudnia 2013 przez pgrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 30.12.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 dzwoniłeś do tego polecane przeze mnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pgrad 30.12.2013 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Dokładnie. On mi poprawia dach, widać że zna się na rzeczy. Zostało jeszcze dokończyć wole oka i deskowanie i będzie gitara. Wielkie dzięki za kontakt do niego, szkoda że wcześniej na niego nie trafiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 30.12.2013 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 ktoś mi jest winny piwo:) muszę teraz dojść kto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.12.2013 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 "pgrad" jak trafisz podobnego do karpiówki jak do ciesielki to Ci współczuję. Gdyś miał problemy z kryciem zapraszam. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość magdalen1 01.01.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 (edytowane) Trochę nie na temat, ale nie mogę znaleźć tematu na FM, a nie chcę zakładać nowego. Proszę pomóżcie! Gdzie w woj. mazowieckim najlepiej zamawiać drzewo na więźbę? Oczywiście chodzi zarówno o jakość jak i zabezpieczenie.Będę wdzięczna za wszelkie informacje.PozdrawiamŚwieży budowniczy:D Tzn budowa w w-skim zachodnim Edytowane 1 Stycznia 2014 przez magdalen1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 01.01.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Wg mnie najlepiej zamawiać w tartaku:) Prosze, oto lista http://www.pkt.pl/tartaki/mazowieckie/3-1/ Najlepsze pewnie byłoby imregnowane ciśnieniowo, ale jeśli nie to pędzel i impregnat w dłoń. Jeśli decydujesz sie na zakup teraz, a dach chcesz robić w przyszłości to należy drzewo ładnie złożyć z przekładkami. Zazwyczaj sciągają hds'em na kupke i sobie leży jak chce:) Życze udanych zakupów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość magdalen1 01.01.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 (edytowane) Dzięki za szybką odp. Weszłam na tą stronę. Jest tego trochę. Nie ukrywam, że trochę liczyłam na sprawdzone namiary, ale oczywiście każda info. bezcenna:) PS. Nie będę teraz kupować, ale ponieważ mam już stan zero, ruszam z wiosną (właściwie powinnam już), to chcę wszystko zgrać terminowo A.Wilhelmi może coś podpowiesz? Masz duuuuże doświadczenie - please Edytowane 1 Stycznia 2014 przez magdalen1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.01.2014 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Porozmawiaj ze swoim cieślą pewno ma sprawdzone kontakty. Kup przez niego, będziesz miał 8% VAT. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość magdalen1 01.01.2014 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 (edytowane) O Matko, zanim dopisałam już odpisałeś. Dzięki. Chciałabym mieć jakąś alternatywę i orientację. Nie wiem czy polecony przez cieśli tartak będzie najlepszy (ja chcę taki!!!!!) - jak dziecko, proszę się nie śmiać Edytowane 1 Stycznia 2014 przez magdalen1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.01.2014 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Jak nie masz zaufania do cieśli to musisz poszukać innych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość magdalen1 01.01.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Rozumiem, że zawsze mam łączyć wykonawca więźby = tartak? Przepraszam, że zakłuciłam wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.01.2014 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Oczywiście nie musisz ale jak się uda to nie będzie problemów. przecież to cieśla powinien określić wielkość naddatków czyli podać potrzebne długości. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość magdalen1 01.01.2014 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 (edytowane) Mam wrażenie że rozmawiamy o dwóch różnych sprawach.. Już wiem, że impregnacja ma być ciśnieniowa. Czy zatem jeśli w tartaku powiedzą, że impregnują ciśnieniowo to jakość we wszystkich będzie bardzo dobra/taka sama. Może po prostu nie ma znaczenia który tartak, byleby ciśnieniowo? Nie wiem, jestem laikiem w tym temacie Edytowane 1 Stycznia 2014 przez magdalen1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.01.2014 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Tego nikt nie wie skąd tartak pozyskuje drewno. Musisz się upewnić czy otrzymasz certyfikat dotyczący impregnacji i klasy drewna. Po ostatniej nawałnicy w Tatrach może się pojawić w niskiej cenie drewno z wiatrołomów a on się na konstrukcję nie nadaje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość magdalen1 01.01.2014 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Ok, dziękuję. Cenna informacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pgrad 02.01.2014 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Po prostu na początek znajdź dobrego cieślę. Cieśla Ci powie gdzie kupić drewno. Za faktury w 2014 roku nie ma ulgi budowlanej dla domów z pozwoleniem na budowe z przed 2014r, dlatego najlepiej aby to wykonawca kupił drewno, lub aby tartak wystawił Ci fvat razem z usługą (wtedy to cieśla wystawia tą fakturę tartakowi). Wtedy zamiast płacić 23% VAT zapłacisz 8%VAT. O cieślę możesz zapytać na forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts