sherif 24.11.2013 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Witam ! Bardzo prosiłbym o pomoc, bo po ostatniej rozmowie z urzędnikami jestem załamany . Rok temu podpisałem umowę z RWE na przyłącze (docelowe) energetyczne oraz z gazownią na przyłącze gazowe. Obie firmy wybrały biura projektowe. Moja działka leży przy krótkiej drodze dojazdowej, prywatnej, która łączy się z drogą ... nie mającą właściciela i tu zaczynają się schody . Aby ułatwić realizację zadań załatwiłem z resztą współwłaścicieli drogi prywatnej służebność w postaci wpisu w KW. Przy naszej drodze jest owa droga bez właściciela, mająca media (ok 25m od mojej działki) - niby sprawa banalna .. niestety Owa droga nie ma statusu drogi publicznej, ale jest we władaniu UM (tak mi powiedziano w urzędzie). Aby biura proj zrobiły projekt przyłącza muszą mieć zgodę na rozkopanie drogie (3m ). Z racji, że właściciela nie ma to taką drogą zarządza skarb państwa. Dodatkowo firma od gazu zwlokła 8m nic nie robiąc i dopiero teraz złożyła papiery (mimo, iż informowałem ich o tym problemie). Polega to ponoć na podstawie wniosku o wydanie ograniczonego prawa rzeczowego w trybie art. 124 Jak tylko wniosek poszedł do działu zarządzania nieruchomości zadzwoniłem do nich i dowiedziałem się, że na zgodę czeka się ok 6m - ok, niech będzie. Mineło już 8m i wniosek nadal nie jest rozpatrzony, dlaczego ??? bo w wydziale pracują 2 (słownie: dwie) panie na całą Warszawę (a podobno pół mojej dziełnicy ma z tym problem) i co ciekawe, jedna pani jest na długim zwolnieniu, druga odchodzi z pracy :bash:. Dzwonię sobie do pani kierownik i dowiaduje się, że może za kilka misięcy kogoś zatrudnią, a kolejka obecnie to rok !!!! a nowe wnioski nawet nie są rejestrowane !!!! i generalnie nie wiedzą kiedy beize rozpatrzone i jaki jest status Próbowałem się wczytać w prawo rzeczowe, prawo o gospodarowaniu nieruchomościami, regulaminy ale nie jest to łatwy temat . Czy istnieje jakiś przepis ustalający czas odp na taki wniosek ? Gdzie mogę szukać pomocy nt ? Czy można to jakoś przyspieszyć ? Czy można gdzieś napisać jakąś skargę czy szukać właśnie pomocy ? Aż strach pomyśleć, że jak dowiedziałem się w UM to połowa dzielnicy ma taki status, ja rozumiem, że gminie nie zależy żeby to wyprostować (bo wtedy o drogę trzeba dbać), ale w ten sposób są opóźniane inwestycje gminne (ta sama droga) oraz inwestorów prywatnych przez głupią zgodę. Z góry dzięki za każdą wskazówkę, może akurat ktoś przerabiał temat lub zna wykładnie, czy drogę przez te urzędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slygado 08.03.2017 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Możesz napisać jak rozwiązałeś ten problem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts