Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zwężenie otworu pod drzwi tarasowe o 30 cm - prośba o opinię

Recommended Posts

Witam serdecznie,

stanąłem przed problemem zmniejszenia szerokości otworu okna tarasowego o 30 cm czyli dokładnie o długość pustaka ceramicznego. Murarz stwierdził, że wystarczy domurować pustaki do obecnej ściany, ale ja mam wątpliwości czy taka wieża z pustaków bez zakotwiczenia w murze wytrzyma i nie zacznie odrywać się od muru. Szerokość okna tarasowego wynosi 220 cm.

Tak to u mnie wygląda po domurowaniu 3 pustaków. Czy to jest poprawnie wykonane ?

okno tarasowe.jpg

Gdybym miał tak zwężać drzwi to dla pewności na bok pustaka stykający się ze ścianą nałożył bym solidną warstwę kleju mineralnego, np takiego do klejenia BK by zminimalizować ewentualne przyszłe pęknięcia na tynku. A najlepiej to by było zwężać otwór po obu stronach przyklejając po 15cm ytonga lub np multiporu na kleju - przy okazji zmniejszasz mostek termiczny w tym miejscu, ja w taki sposób będę obniżał okna od góry klejąc do nadproży żelbetowych uniesionych o 10cm podczas ich wykonania po 10cm ytonga lub multiporu na klej, właśnie dla zmniejszenia przemarzania w tym miejscu.

Można poznać cel tego zwężenia?? Bo jeśli chcesz zaoszczędzić na cenie okna i męczyć się z pękającą ścianą, to proszę bardzo. Ja bym sobie takiej krzywdy nie robił. Kumpel zamurował sobie zwykłe, nieduże okno i już dwa razy robił remont bo mu popękało. Ty się łudzisz, że będzie ok przy dupnym oknie tarasowym. Wg mnie bez odpowiedniego przewiązania w ścianie, będzie pękać, prędzej czy później.

Można poznać cel tego zwężenia?? Bo jeśli chcesz zaoszczędzić na cenie okna i męczyć się z pękającą ścianą, to proszę bardzo.

Cena okna nie gra roli - chodzi o to, że producent daje gwarancję na okno tarasowe o maksymalnej szerokości 220 cm czyli 110 cm na jedno skrzydło ( profil Alphaline 90 z pakietem 3 szybowym), a ja mam obecnie otwór 256 cm.

@_olo_, co to jest klej do BK ? ;)