Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kawalerka 27m2 - jak urządzić?

cihys

Recommended Posts

Witam Drogich Forumowiczów,

Pod koniec roku stanę się właścicielem swojej kawalerki. Jako, że będzie w stanie deweloperskim, jestem na etapie urządzania go – przyznam od razu, bardzo ciężko mi to idzie, dlatego szukam na tym forum pomocy.

Przejrzałem połowę Internetu w poszukiwaniu inspiracji. Znalazłem kilka interesujących mnie pomysłów, ale zwykle są one dla dużych salonów, co w przypadku kawalerki ciężko wdrożyć.

Podobają mi się ciemne kolory. Pomimo powszechnej opinii, że to jednak jasne kolory powiększają optycznie mieszkanie, chciałbym spróbować wrzucić ciemne elementy (grafity, szarości) z połączeniem z niebanalnymi sposobami oświetlenia – mam nadzieję, że to się uda.

Przechodząc do tematu. Rzut kawalerki prezentuje się następująco:

rzut miesz. 16 z inst..jpg

Jeśli chodzi o pomysły, które mi się podobają:

1) Najłatwiej było z łazienką (może dlatego, że jest najmniejsza i nie ma wielkich możliwości zmian). Poniżej kilka opcji, które wpadły mi w oko.

mala-lazienka-61.jpg

Łaz3.jpg

Łaz1.jpg

2) Kuchnia – tutaj dostałem propozycję od znajomego projektanta taki pomysł:

(zdjęcia w poście poniżej - przekroczony limit zdjęć na 1 post)

Załóżmy, że taki zostaje.

3) Salon - zagadka. I w tym punkcie najbardziej potrzebuję pomocy, pomysłu. Rozważałem też projektanta wnętrz, ale po rozeznaniu rynku wydał mi się zdecydowanie zbyt drogi (= ostateczność). W salonie spodziewam się mieć kanapę/miejsce do spania, biurko, szafki na książki itp., TV + sprzęt grający, ewentualnie dodatkowe szafki na ubrania (większość ciuchów mam zamiar przechowywać w szafach przy wejściu do mieszkania, przy łazience). Tak jak napisałem, chciałbym go mieć w ciemnych barwach z połączeniem z ładnym oświetleniem.

I znów kilka zdjęć, które mi się spodobały:

(zdjęcia w poście poniżej - przekroczony limit zdjęć na 1 post)

Pytanie:

Czy to ma szanse zaistnieć w moim M?

Jak to zrobić, żeby wszystko współgrało z kuchnią (z łazienką?)?

Proszę Was o opinie. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady/pomysły co do wykończenia.

Z góry dziękuję.

Radosław.

@mortor

Przyłącza w kuchni idą tak, jak zaprojektowana jest kuchnia (widać na 3 zdjęciu kuchni). Co do ewentualnych zmian - jeszcze nie wiem czy to możliwe.

Przyznam szczerze, że dużo bardziej martwię się salonem... :confused: