KubaMagda 25.11.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Planuje w kuchni okap ale z wyciagiem nie chce takiego tylko z filtrem.Mam rekuperacje i brak kominów wentylacyjnych - tylko 1 w kotlowniJka najlepiej to rozwiązać. 1- przekuć się przez strop na górze przez scianke kolankowa i rure dać na zewnątrz ( będzie dmuchało pod podbitkę )2- przejsć rura do tego kanału wentylacyjnego tylko jest to spora odleglosc ok 12m chyba ze jakies inne pomysly a moze taki okap z filtrem daje rade?dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 25.11.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 a skąd powietrze do tego wyciągu? do kilkuset m3/h? wyrzut to nie problem, można w najgorszym wypadku bezpośrednio za ścianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 25.11.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 a skąd powietrze do tego wyciągu? do kilkuset m3/h? wyrzut to nie problem, można w najgorszym wypadku bezpośrednio za ścianę witam tutaj rekuperatory ONYX SKY mają fajne rzowiązanie istnieje opcja - możliwość podpięcia do okapu skonstruowali to specjalnie do wszystkich apartamentów - mieszkań w Sky Tower we Wrocławiu każdy apartament ma swojego ONYXA SKY pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 25.11.2013 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 mar... nie kombinuj chłopie, to co ma teraz zrobić? te reku co ma, oddać ciotce, a sobie kupić ONYX'a??? fajnie że wiesz o ONYX'ach, ale akurat:po pierwsze primo - to nie jedyny sprzęt z takim rozwiązaniempo drugie primo - akurat nie o tym wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 25.11.2013 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 mar... nie kombinuj chłopie, to co ma teraz zrobić? te reku co ma, oddać ciotce, a sobie kupić ONYX'a??? fajnie że wiesz o ONYX'ach, ale akurat: po pierwsze primo - to nie jedyny sprzęt z takim rozwiązaniem po drugie primo - akurat nie o tym wątek witam szanuje Cię bardzo ale to nie ty będziesz mówił o czym jest wątek inni czytając skorzystają, może wybiorą inne rozwiązanie moim zdaniem rekuperator współpracujący z okapem to b. dobre rozwiązanie jeżeli znasz inny sprzęt z takim rozwiązaniem to napisz o nim kiedyś dla klienta szukałem i nie znalazłem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.11.2013 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 mar1973, napisz jak działa taki okap podłaczony do rekuperatora. Bardzo mnie to interesuje. Może jakiś link do opisu tej opcji w rekuperatorach ONYX SKY. Czytałem dtr'ke ale nic tam nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 27.11.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 (edytowane) witam tak w skrócie: rekuperator posiada dodatkowy piąty króciec do którego pośrednio przez przepustnicę okapu z siłownikiem podpina się okap przepustnica ma 4 króćce: 1 podpiety do "piątego krućca", 2 podpięty do króca rekuperatora - wyciąg z pomieszczeń, 3 podpiety do okapu, 4 podpięty do rury-wyciągu z pomieszczeń sterownik rekuperatora OnyX może współpracować z przepustnicą okapu kuchennego, w chwili gdy do sterownika dociera informacja, że potrzebne jest uruchomienie okapu kuchennego (sygnałem może być wzrost wilgotności w przestrzeni okapu lub wymuszenie działania przez przełącznik mechaniczny przy okapie), sterownik powoduje uruchomienie siłownika i przestawienie przepon przepustnicy w ten sposób, że strumień powietrza wyciąganego z pomieszczeń jest czerpany przez okap kuchenny i omija wymiennik rekuperatora daje to możliwość zbilansowania strumieni powietrza przy zachowaniu funkcji okapu kuchennego nie wiem czy jasno i czy czegoś nie pomyliłem:p wyślij mi mejla na priv to prześlę ci dokładniejsze schematy, nie potrafię niestety załączyć rysunków pozdrawiam Edytowane 29 Listopada 2013 przez mar1973 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 27.11.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 mar1973, napisz jak działa taki okap podłaczony do rekuperatora. Bardzo mnie to interesuje. Może jakiś link do opisu tej opcji w rekuperatorach ONYX SKY. Czytałem dtr'ke ale nic tam nie ma. witam w dtr-ce nie ma tego, bo to opcja, chyba rzadko montowana, bo dodatkowo płatna taka "przyjemność" to dodatkowo 1.000zł, montowałem u klientów klika razy i wg mnie fajnie bilansuje strumienie powietrza pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 28.11.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 ... jeżeli znasz inny to napisz o nim pozdrawiam SystemAir VR 400EV/B Enervent Piccolo OFF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 28.11.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 rekuperator posiada dodatkowy piąty króciec do którego pośrednio przez przepustnicę okapu z siłownikiem podpina się rekuperator 1. Tak w skrócie - czy dobrze rozumiem, że do rekuperatora podpina się rekuperator 2. Jak w tym "rozwiązaniu" wygląda czyszczenie instalacji? Czy zdajesz sobie sprawę, co zawierają wyziewy z okapu, gdy ten okap naprawdę dobrze "ciągnie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 29.11.2013 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 1. Tak w skrócie - czy dobrze rozumiem, że do rekuperatora podpina się rekuperator 2. Jak w tym "rozwiązaniu" wygląda czyszczenie instalacji? Czy zdajesz sobie sprawę, co zawierają wyziewy z okapu, gdy ten okap naprawdę dobrze "ciągnie" witam ad 1) oczywiście do rekuperatora posrednio przez przez przepustnice podpina sie okap:) ad 2) kazdy okap musi być jest wyposażony w filtr przeciwtłuszczowy, wyrzut powietrza z okapu wpada przez przepustnicę okapu i "piąty krócieciec" bezpośrednio do króćca wyrzutowego rekuperatora i dalej do wyrzutni co i gdzie chcesz czyścić? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 29.11.2013 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 (edytowane) SystemAir VR 400EV/B Enervent Piccolo OFF witam dziękuję za informację podane przez Ciebie rekuperatory (o Enervencie nie słyszałem wcześniej - i tu się mogę mylić) współpracują tylko z dedykowanymi okapami a to ich minus - okap to dla wielu ważny element dekoracyjny (i nie tylko) kuchni wg mnie warto wybrać jeden z rekuperatorów, które "współpracują" z okapem - daje to możliwość zbilansowania strumieni powietrza przy załączaniu się okapu kuchennego pozdrawiam Edytowane 30 Listopada 2013 przez mar1973 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 30.11.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 (edytowane) ad 2) kazdy okap musi być jest wyposażony w filtr przeciwtłuszczowy, "Pobożne" życzenia Jeśli by nawet 20% użytkowników czyściło regularnie te filtry, to już byłby cud wyrzut powietrza z okapu wpada przez przepustnicę okapu i "piąty krócieciec" bezpośrednio do króćca wyrzutowego rekuperatora i dalej do wyrzutni co i gdzie chcesz czyścić? "Trochę" tych rur to już jednak chyba jest(?) Jedynie wyrzut wyziewów okapu bezpośrednio przez ścianę zapewnić może w praktyce czystość instalacji reku. Chyba, że wyznajesz zasadę "czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal" Edytowane 30 Listopada 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 30.11.2013 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 (edytowane) "Pobożne" życzenia Jeśli by nawet 20% użytkowników czyściło regularnie te filtry, to już byłby cud "Trochę" tych rur to już jednak chyba jest(?) Jedynie wyrzut wyziewów okapu bezpośrednio przez ścianę zapewnić może w praktyce czystość instalacji reku. Chyba, że wyznajesz zasadę "czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal" witam jeżeli ktoś nie czyści filtrów to cóż - "na złość mamie odmrożę sobie uszy" - można też nie wymieniać filtrów w rekuperatorze, nie myć się,, itd. - nie ma przymusu, nikt nikogo nie zmusza Jedynie wyrzut wyziewów okapu bezpośrednio przez ścianę zapewnić może w praktyce czystość instalacji reku. - można wyrzucać bezpośrednio przez ścianę tylko co to ma do czystości "instalacji reku" - odcinek "wyrzutowy" nie ma części wspólnej z powietrzem nawiewanym do pomieszczeń, z wymiennikiem również - powietrze wyrzucane prez okap przez wymiennik nie przechodzi rozkręcałem u klientów kanały wentylacyjne i nic "niepokojącego" tam nie widziałem, trzeba stosować się do wytycznych, wymieniać filtry - ale tu to już nikt nikogo nie zmusza, nikt rozsądny nie będzie robił sobie na złość pozdrawiam Edytowane 30 Listopada 2013 przez mar1973 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.12.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 witam tak w skrócie: rekuperator posiada dodatkowy piąty króciec do którego pośrednio przez przepustnicę okapu z siłownikiem podpina się okap przepustnica ma 4 króćce: 1 podpiety do "piątego krućca", 2 podpięty do króca rekuperatora - wyciąg z pomieszczeń, 3 podpiety do okapu, 4 podpięty do rury-wyciągu z pomieszczeń sterownik rekuperatora OnyX może współpracować z przepustnicą okapu kuchennego, w chwili gdy do sterownika dociera informacja, że potrzebne jest uruchomienie okapu kuchennego (sygnałem może być wzrost wilgotności w przestrzeni okapu lub wymuszenie działania przez przełącznik mechaniczny przy okapie), sterownik powoduje uruchomienie siłownika i przestawienie przepon przepustnicy w ten sposób, że strumień powietrza wyciąganego z pomieszczeń jest czerpany przez okap kuchenny i omija wymiennik rekuperatora daje to możliwość zbilansowania strumieni powietrza przy zachowaniu funkcji okapu kuchennego nie wiem czy jasno i czy czegoś nie pomyliłem:p[ATTACH=CONFIG]227163[/ATTACH] wyślij mi mejla na priv to prześlę ci dokładniejsze schematy, nie potrafię niestety załączyć rysunków pozdrawiam To nie powinno tak działać, bo wtedy rekuperator jest bezużyteczny. W takiej sytuacji, aby załączyć wyciąg w okapie kuchennym musisz zwiększyć nawiew w centrali nawiewnej. Rozwiązanie takie nie jest korzystne dla domu energooszczędnego, bo te powietrze jest wyrzucane bez odzysku na zewnątrz. Oprócz temperatury, wyrzucasz też wilgotność, co w okresie zimowym jest trudniejsze do utrzymania niż temp. Sądzę, że mielenie powietrza w obrębie domu jest lepszym rozwiązaniem, bo nie komplikuje układu i nie powoduje strat ciepła. A czyścić filtry trzeba tak samo w obu przypadkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 01.12.2013 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 To nie powinno tak działać, bo wtedy rekuperator jest bezużyteczny. W takiej sytuacji, aby załączyć wyciąg w okapie kuchennym musisz zwiększyć nawiew w centrali nawiewnej. Rozwiązanie takie nie jest korzystne dla domu energooszczędnego, bo te powietrze jest wyrzucane bez odzysku na zewnątrz. Oprócz temperatury, wyrzucasz też wilgotność, co w okresie zimowym jest trudniejsze do utrzymania niż temp. Sądzę, że mielenie powietrza w obrębie domu jest lepszym rozwiązaniem, bo nie komplikuje układu i nie powoduje strat ciepła. A czyścić filtry trzeba tak samo w obu przypadkach. witam są tacy dla, których wartością jest czyste powietrze, brak wyziewów z kuchni przecież okapy nie działają 24h na dobę jeżeli dla Ciebie ważny jest tylko odzysk ciepła - to nie stosuj tego wariantu - można "mielić powietrze w obrębie domu, zastosuj pochłaniacz:yes: a filtry tak jak piszesz trzeba czyścić i wymieniać - nieważne w jakiej konfiguracji są zamontowane pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 01.12.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 witam są tacy dla, których wartością jest czyste powietrze, brak wyziewów z kuchni przecież okapy nie działają 24h na dobę jeżeli dla Ciebie ważny jest tylko odzysk ciepła - to nie stosuj tego wariantu - można "mielić powietrze w obrębie domu, zastosuj pochłaniacz:yes: a filtry tak jak piszesz trzeba czyścić i wymieniać - nieważne w jakiej konfiguracji są zamontowane pozdrawiam czyli podsumowując to co napisałeś Ty i Barth3z spokojnie lepiej i taniej wywalić bezpośrednio za ścianę nie przez reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 01.12.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 (edytowane) czyli podsumowując to co napisałeś Ty i Barth3z spokojnie lepiej i taniej wywalić bezpośrednio za ścianę nie przez reku witam taniej tak, czy lepiej nie koniecznie zapomniałeś o możliwości zbilansowania strumieni powietrza przy załączaniu się okapu kuchennego w przypadku b. "szczelnych" budynkach ten argument jest b. ważny a w apartamentowcach, budynkach, gdzie nie ma otwieranych okien to wręcz jest konieczne pozdrawiam Edytowane 1 Grudnia 2013 przez mar1973 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 01.12.2013 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 witam... zapomniałeś o możliwości zbilansowania strumieni powietrza przy załączaniu się okapu kuchennego w przypadku b. "szczelnych" budynkach ten argument jest b. ważny ... to jest argument za pochłaniaczem, ale fakt - bilans powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 03.12.2013 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 (edytowane) to jest argument za pochłaniaczem, ale fakt - bilans powietrza. Ponieważ jako człek "starej daty" więcej miałem do czynienia z GW i nie znam szczegółów w/w instalacji, wytłumaczcie "niekumatemu", jak to będzie z tym bilansem powietrza podczas postoju okapu, gdy okap od spodu jest otwarty i nic (na razie) nie wiem o jakichś klapach czy zaworach w układzie? Nie będzie w takim "zestawie" jakichś "przeciągów" ? Najlepiej do ludzi techniki przemawiałby jakiś schemacik Edytowane 3 Grudnia 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts