Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sas Slim 29 kw

tmlynar

Recommended Posts

witam

posiadamy kocioł Sas Slim 29 kw, sytuacja jest taka że dom jest wykończony, ocieplony, mieszkamy w nim tylko jak przyjeżdżamy z zagranicy najdłużej na 2 tygodnie, chcemy żeby nasza instalacja w zimie pracowała na najniższym poziomie, żeby nie zamarzła, dom około 180 m2, około 80 m2 podłogówki, stojący zbiornik na cwu 200 l, pompy obiegowe do co, cwu i podłogówki, sterownik z pid, jaki program wybrać na kotle, jakie nastawić temperatury dziękuję za wszystkie porady pozdrawiam

Kolego ja mam podobny problem, ale póki co testuje.

Z tego co mogę ci powiedzieć to PID raczej dużo węgla pobiera.

Wydaje mi się że ja mam duży piec a mam 23kW, i to przy większym metrażu, ale wy macie jeszcze większy.

A jak rozwiążesz problem dokładania węgla i wybierania popiołu skoro Was tam nie ma na miejscu ?

Możesz potestować ustawienia na PID ale tanio to nie wychodzi, ja obecnie stosuje go jedynie jak rozpalam i grzeje wodę w całej instalacji.

Bo jak już zagrzeje to spokojnie sobie piec radzie na ustawieniach

podaje 10sek., przerwa 48sek. przerwy. 28% nadmuch

tryb nadzoru 18 sek podawania , przerwa 8 min. wentylator 50sek. co 2 min.

Z tym że cały czas je testuje. Zobacz jak to u ciebie będzie sie sprawdzać.

Podobno też zależy od jakości węgla i wogóle od całego budynku.

dzięki za informacje, na miejscu mam rodziców, niestety są oni już starsi i ze sterownikiem mogą mieć problem, ale z workami i popiołem sobie poradzą , spróbuje palić na pid, zaworami 4 drogowymi ustawię co i podłogówkę na minimum, a cwu chyba wyłączę jest koło pieca to może nie zamarznie pozdrawiam

Po krótkim moim testowaniu, i małym stażu jako palacz :)

mogę Ci jedynie doradzić żeby rozpalić ręcznie, później całe podgrzewanie wody w instalacji dać na PID.

Jak będziesz miał już ustabilizowaną temperature to mozesz spróbowac jakies ustawienia ręczne mu zapodać.

No chyba że masz sporo kasy i duzo węgla to na PID-zie leć cały czas.

• 1 year później...