tmlynar 26.11.2013 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 witam posiadamy kocioł Sas Slim 29 kw, sytuacja jest taka że dom jest wykończony, ocieplony, mieszkamy w nim tylko jak przyjeżdżamy z zagranicy najdłużej na 2 tygodnie, chcemy żeby nasza instalacja w zimie pracowała na najniższym poziomie, żeby nie zamarzła, dom około 180 m2, około 80 m2 podłogówki, stojący zbiornik na cwu 200 l, pompy obiegowe do co, cwu i podłogówki, sterownik z pid, jaki program wybrać na kotle, jakie nastawić temperatury dziękuję za wszystkie porady pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 26.11.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Kolego ja mam podobny problem, ale póki co testuje. Z tego co mogę ci powiedzieć to PID raczej dużo węgla pobiera. Wydaje mi się że ja mam duży piec a mam 23kW, i to przy większym metrażu, ale wy macie jeszcze większy. A jak rozwiążesz problem dokładania węgla i wybierania popiołu skoro Was tam nie ma na miejscu ? Możesz potestować ustawienia na PID ale tanio to nie wychodzi, ja obecnie stosuje go jedynie jak rozpalam i grzeje wodę w całej instalacji. Bo jak już zagrzeje to spokojnie sobie piec radzie na ustawieniach podaje 10sek., przerwa 48sek. przerwy. 28% nadmuchtryb nadzoru 18 sek podawania , przerwa 8 min. wentylator 50sek. co 2 min. Z tym że cały czas je testuje. Zobacz jak to u ciebie będzie sie sprawdzać. Podobno też zależy od jakości węgla i wogóle od całego budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmlynar 26.11.2013 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 dzięki za informacje, na miejscu mam rodziców, niestety są oni już starsi i ze sterownikiem mogą mieć problem, ale z workami i popiołem sobie poradzą , spróbuje palić na pid, zaworami 4 drogowymi ustawię co i podłogówkę na minimum, a cwu chyba wyłączę jest koło pieca to może nie zamarznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 27.11.2013 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Po krótkim moim testowaniu, i małym stażu jako palacz mogę Ci jedynie doradzić żeby rozpalić ręcznie, później całe podgrzewanie wody w instalacji dać na PID. Jak będziesz miał już ustabilizowaną temperature to mozesz spróbowac jakies ustawienia ręczne mu zapodać. No chyba że masz sporo kasy i duzo węgla to na PID-zie leć cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleks1 02.12.2014 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 hej Również mam kocioł Sas Slim 29 kw, dom ok. 150 m2 pow. uzytk. ocieplony, podłogówka, zbiornik na cw 220l. Czy po fazach testów w poprzednich sezonach możecie już coś powiedzieć? jakie ustawienia są ekonomiczne? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts