Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł vaillant turbo tec pro 8-20kW - dostosowanie parametrów pieca c.o. do warunków

kubiako

Recommended Posts

Witam serdecznie

Posiadam piec vaillant turbo tec pro 8-20kW którego użytkuje w mieszkaniu 37m2 ( wiem że to za dużo ale to najmniejszy model). Niestety serwisant Vaillant który uruchamiał piec i podpisywał papierki w ogóle nie dostosował ustawień pieca do warunków temperaturowych mieszkania i jak sprawdzałem ostatnio to się okazało że wszystkie wartości są fabryczne, nawet tryb obciążenia pozostawił 20kW jak dla 150m2 domu( a przypominam że mam 37m2). Bardzo proszę o sugestie jak ustawić poszczególne parametry aby było to wydajne. Na chwilę obecną korzystam z regulacji dwustanowej a chciał bym przejść na ciągłą, ale żeby miało to sens to piec musiał by być dobrze ustawiony. W następnym akapicie postaram się w miarę dokładnie opisać warunki grzewcze.

-Piec 8-20kW

-mieszkanie na planie kwadratu: zamykany przedpokój 2m( brak ogrzewania), łazienka 5m ( grzejnik łazienkowy), salon z kuchnią 30m (3 grzejniki)

- Mieszkanie sprzed 25 lat, ściany chyba z suporeksu. 2 ściany, sufit i podłoga sąsiadują z pomieszczaniami przemysłowymi, raczej nieogrzewanymi ale temperatura w nich nie spada nigdy poniżej zera. 1 ściana bez okien ocieplona w tym roku 15cm styropianu, 1 ściana z oknami( nowe platiki 5-komorowe) i drzwiami, nieocieplona 50cm.

-podłoga i sufit z pojedynczej pustej cegły. podłoga ocieplona XPS1cm+panele. Na suficie styropian 5cm.

-w salonie 3 nowe grzejniki aluminiowe 1100W każdy dla ^t=50'C. w łazience 1 nowy grzejnik żeberkowy 500W dla ^t=50'C.

-Instalacja montowana na nowych rurach plastikowych, średnica 2,5cm. długość około 8m.

-grzejniki bez termostatów, maxymalnie otwarte

- w pokoju regulator, podstawowy calorMATIC obsługujący tylko obieg c.o.

- Być możne jakieś ważne parametry pominąłem, proszę wtedy o pouczenie a zaktualizuję je.

Bardzo proszę o wszelkie sugestie co do poprawnego ustawienia.

temp. zasilania 65-70 stopni, jak masz pokretło to bedzie to blisko "III",ogólnie sterownik ma wyłączać kocioł a nie kociol sam siebie ze względu na wysoka temp. wody, więc musi być wysoko ale nie na maksa bo beda wieksze straty kominowe

jak dasz rade to moc na minimum, bedzie mniej cykli wlącz/wyłącz

temperaturę zasilania to reguluje pogodówka a zwykly sterownik zamyka i otwiera obwód i kocioł odpala albo wylacza

PS

ten regulator to chyba dobiera temp zasilania na podstawie temp. zewnętrznej a nie wewnętrznej?

PS2

"Regulator calorMATIC jest regulatorem pogodowym

z czujnikiem temperatury montowanym na wolnym

powietrzu.

Czujnik temperatury mierzy temperaturę zewnętrzną i

przekazuje wartości do regulatora. Przy niskiej temperaturze

zewnętrznej, regulator Vaillant podwyższa temperaturę

zasilania instalacji grzewczej. W przypadku wzrostu

temperatury zewnętrznej, regulator obniża temperaturę

zasilania. Dzięki temu regulator reaguje na wahania

temperatury zewnętrznej i utrzymuje zadaną temperaturę

pokojową, sterując temperaturą zasilania."

Edytowane przez BrodowskiG

Zwykłe regulatory może i owszem, ale Vaillant chyba jako jedyna firma umożliwia oprócz tzw. regulacji dwustawnej(on/off) ma jeszcze regulację ciągłą wedle zadanej krzywej określanej jednym współczynnikiem ustawianym na regulatorze ( warunek- musi być to regulator Vaillant).

Natomiast określenie carolMATIC jest nazwą jaką Vaillant nazywa swoje regulatory, zarówno pokojowe jak i pogodowe. Powyższy cytat dotyczy akurat pogodowych. Ja mam odpowiednik CalorMATIC 350 tyle że bez możliwości sterowania c.w.u.- mojego modelu nie udało mi się na szybko zaleść w sieci.

Za pomocą regulatora można ustawiać różne temperatury

zadane dla różnych pór dnia oraz dni tygodnia.

Czujnik temperatury mierzy temperaturę pokojową i przekazuje

wartości do regulatora. Przy niskiej temperaturze pokojowej,

regulator włącza urządzenie grzewcze. Gdy temperatura

pokojowa wzrasta do ustawionej temperatury zadanej,

regulator wyłącza urządzenie grzewcze. Dzięki temu regulator

reaguje na wahania temperatury pokojowej i utrzymuje

zadaną temperaturę pokojową.

przejrzę instrukcję dalej ale chyba nic nie będzie o regulacji temperatury zasilania, jak coś znajdę to dopiszę