kubiako 26.11.2013 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Witam serdecznie Posiadam piec vaillant turbo tec pro 8-20kW którego użytkuje w mieszkaniu 37m2 ( wiem że to za dużo ale to najmniejszy model). Niestety serwisant Vaillant który uruchamiał piec i podpisywał papierki w ogóle nie dostosował ustawień pieca do warunków temperaturowych mieszkania i jak sprawdzałem ostatnio to się okazało że wszystkie wartości są fabryczne, nawet tryb obciążenia pozostawił 20kW jak dla 150m2 domu( a przypominam że mam 37m2). Bardzo proszę o sugestie jak ustawić poszczególne parametry aby było to wydajne. Na chwilę obecną korzystam z regulacji dwustanowej a chciał bym przejść na ciągłą, ale żeby miało to sens to piec musiał by być dobrze ustawiony. W następnym akapicie postaram się w miarę dokładnie opisać warunki grzewcze. -Piec 8-20kW -mieszkanie na planie kwadratu: zamykany przedpokój 2m( brak ogrzewania), łazienka 5m ( grzejnik łazienkowy), salon z kuchnią 30m (3 grzejniki) - Mieszkanie sprzed 25 lat, ściany chyba z suporeksu. 2 ściany, sufit i podłoga sąsiadują z pomieszczaniami przemysłowymi, raczej nieogrzewanymi ale temperatura w nich nie spada nigdy poniżej zera. 1 ściana bez okien ocieplona w tym roku 15cm styropianu, 1 ściana z oknami( nowe platiki 5-komorowe) i drzwiami, nieocieplona 50cm. -podłoga i sufit z pojedynczej pustej cegły. podłoga ocieplona XPS1cm+panele. Na suficie styropian 5cm. -w salonie 3 nowe grzejniki aluminiowe 1100W każdy dla ^t=50'C. w łazience 1 nowy grzejnik żeberkowy 500W dla ^t=50'C. -Instalacja montowana na nowych rurach plastikowych, średnica 2,5cm. długość około 8m. -grzejniki bez termostatów, maxymalnie otwarte - w pokoju regulator, podstawowy calorMATIC obsługujący tylko obieg c.o. - Być możne jakieś ważne parametry pominąłem, proszę wtedy o pouczenie a zaktualizuję je. Bardzo proszę o wszelkie sugestie co do poprawnego ustawienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 26.11.2013 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 temp. zasilania 65-70 stopni, jak masz pokretło to bedzie to blisko "III",ogólnie sterownik ma wyłączać kocioł a nie kociol sam siebie ze względu na wysoka temp. wody, więc musi być wysoko ale nie na maksa bo beda wieksze straty kominowejak dasz rade to moc na minimum, bedzie mniej cykli wlącz/wyłącz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiako 26.11.2013 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Tak jak pisałem wcześniej chcę przejść na regulację ciągła gdzie temperaturę zasilania będzie sobie regulował sam regulator, zależnie od różnicy temperatury zadanej i obecnej w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 26.11.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 (edytowane) temperaturę zasilania to reguluje pogodówka a zwykly sterownik zamyka i otwiera obwód i kocioł odpala albo wylacza PSten regulator to chyba dobiera temp zasilania na podstawie temp. zewnętrznej a nie wewnętrznej? PS2"Regulator calorMATIC jest regulatorem pogodowymz czujnikiem temperatury montowanym na wolnympowietrzu.Czujnik temperatury mierzy temperaturę zewnętrzną iprzekazuje wartości do regulatora. Przy niskiej temperaturzezewnętrznej, regulator Vaillant podwyższa temperaturęzasilania instalacji grzewczej. W przypadku wzrostutemperatury zewnętrznej, regulator obniża temperaturęzasilania. Dzięki temu regulator reaguje na wahaniatemperatury zewnętrznej i utrzymuje zadaną temperaturępokojową, sterując temperaturą zasilania." Edytowane 26 Listopada 2013 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiako 26.11.2013 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Zwykłe regulatory może i owszem, ale Vaillant chyba jako jedyna firma umożliwia oprócz tzw. regulacji dwustawnej(on/off) ma jeszcze regulację ciągłą wedle zadanej krzywej określanej jednym współczynnikiem ustawianym na regulatorze ( warunek- musi być to regulator Vaillant). Natomiast określenie carolMATIC jest nazwą jaką Vaillant nazywa swoje regulatory, zarówno pokojowe jak i pogodowe. Powyższy cytat dotyczy akurat pogodowych. Ja mam odpowiednik CalorMATIC 350 tyle że bez możliwości sterowania c.w.u.- mojego modelu nie udało mi się na szybko zaleść w sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 26.11.2013 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Za pomocą regulatora można ustawiać różne temperaturyzadane dla różnych pór dnia oraz dni tygodnia.Czujnik temperatury mierzy temperaturę pokojową i przekazujewartości do regulatora. Przy niskiej temperaturze pokojowej,regulator włącza urządzenie grzewcze. Gdy temperaturapokojowa wzrasta do ustawionej temperatury zadanej,regulator wyłącza urządzenie grzewcze. Dzięki temu regulatorreaguje na wahania temperatury pokojowej i utrzymujezadaną temperaturę pokojową. przejrzę instrukcję dalej ale chyba nic nie będzie o regulacji temperatury zasilania, jak coś znajdę to dopiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 27.11.2013 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Regulacji tem. zasilania w sterowniku Cm nie znajdziesz , jest ona w kotle. W sterowniku możesz zmienić K. G. jeśli masz sterowanie pogodowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiako 27.11.2013 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Poniższy link przedstawia wyjaśnienie działania ciągłej regulacji ogrzewania poprzez regulatory pokjowe firmy Vailant: http://muratordom.pl/eksperci/pytania/Czy-regulacja-dwustawna-kotla-jest-lepsza/27078/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 01.12.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 na której stronie instrukcji jest opisana ta funkcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts