AdamB 26.11.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Witam, Po raz pierwszy piszę na forum. Starałem się znaleźć temat, który byłby najbardziej zbliżony do mojego problemu, ale jednak tematy tutaj poruszane są zdecydowanie bardziej profesjonalne. Jako laik, chciałbym się zabrać za sufit, którego zdjęcie dodałem w załączniku (jest kiepskiej jakości, ale myślę, że problem jest znany i dość powszechny). Słowem wstępu powiem, że mieszkanie w nowym bloku wcale nie jest takie kolorowe, bo można się spotkać z takimi kwiatkami jak np. odpadający sufit. Ale wróćmy do sufitu. Chciałbym go po prostu doprowadzić do stanu gładkiej powierzchni pomalowanej białej farbą. Więc co robić? Czy ktoś mi mógłby polecić jakieś materiały i w kolejności wypisać, co z tym zrobić? Sam sufit jest cały do zdrapania, bo poza tym "plackiem", który już się pojawił, to w kilku innych miejscach pojawiły się bąble, które zapewne zaraz odpadną. Więc chcę cały zdrapać i zrobić to jak należy. Czy, gdy już usunę to, co w chwili obecnej znajduje się na suficie to mam zacząć od nałożenia gładzi, czy może zabieramy się do tego od złej strony? Gdyby ktoś wiedział o temacie na forum, który by mnie zainspirował/podpowiedział jak się za to zabrać, to będę wdzięczny po prostu za linka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastorek 28.11.2013 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Zdrapać wszystko co się da a najlepiej wszystko z sufitu! Następnie zagruntować dobrym gruntem! Następnie wyrównać, użyć odpowiedniego gipsu w zależności od krzywizn potem zaszpachlować, przytrzeć, zagruntować i malować! To tak w skrócie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkkk-kp 01.12.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 (edytowane) Jeżeli mogę coś zasugerować; to chyba lepiej do tego sufitu poproś o pomoc fachowca. Sufity są paskudne do nakładania i szlifowania gładzi dla amatora. Majątku na fachowca nie wydasz, to pewne raptem 20-30 m2. A tu linki o który prosisz:http://www.acrylputz.pl/porady-techniczne/szpachlowanie-scian/1http://www.cekol.pl/porady/sufity/cekolowanie-sufitow-i-scian.html edit:zanim nałożysz nową gładź, musisz zdiagnozować co jest powodem odpadania tej gładzi, żeby historia się nie powtórzyła. Edytowane 2 Grudnia 2013 przez kkkk-kp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadex - Składy budowlane 03.12.2013 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Witam, Dokładnie tak jak Pan pisze, najpierw należałoby zdrapać odchodzącą farbę z sufitu, następnie całość zagruntować (najlepiej gruntem z piaskiem kwarcowym). To zabezpieczy powierzchnię i da mocny podkład pod gładź. Po całkowitym wyschnięciu (min. 24H) można nałożyć gładź. Jeśli dziura wymagała będzie grubszej warstwy, najpierw nakładamy tynk gipsowy, a na to cienką warstwę gładzi. Oczywiście następnie całość należy zeszlifować aby uzyskać równą powierzchnię. Przed malowaniem sufitu ponownie należy go zagruntować np. Budogruntem WG firmy Kabe (posłuży on jako farba podkładowa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts