grochal86 26.11.2013 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Witam wszystkich jako nowy na tym forum Panowie i Panie mam problem:) z grzejnikami. W tamtym roku moje grzejniki bardzo dobrze działały, tak mocno że trzeba było otwierać okna w mieszkaniu. Mieszkam na parterze. Odkąd zaczął się sezon grzewczy to moje grzejniki nie działają tak jak powinny. Posiadam grzejniki aluminiowe, odpowietrzniki są ale sam muszę odpowietrzać , nie są automatyczneProblem jest taki:- od początku sezonu grzewczego grzeją mi tylko 2-3 żeberka na 10 żeberkowych grzejnikach.grzejniki odpowietrzałem ale w ogóle z nich nie szło powietrze, mogę spuszczać po 10 l wody grzejnik zrobi się ciepły cały ( sama góra grzejnika) po jakiś 15-20 min wszystko wraca do początku czyli 2-3 żeberka grzeją reszta nie- kryze mam ustawioną na 5- dzwoniąc do ciepłowni twierdzą że oni się nie zajmują grzejnikami wewnątrz mieszkania i mówią żebym sobie znalazł hydraulika proszę o pomoc:) ze względu na coraz chłodniejsze dni chciałbym załatwić ten problem jak najszybciej aaaa dodam jeszcze żę przez cały rok do grzejników się nie dotykałem jak grzały w tamtym roku tak mocno to myślałem ze będą i w tym a tu zonk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 26.11.2013 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 a masz wode ciepłowni czy przez wymiennik ciepła i wlasny obieg? jak wlasny obieg to może pompa na najniższym biegu włączona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grochal86 26.11.2013 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 tego to nie wiem bo sie na tym nie znamale powinno byc woda z ciepłowni, wiem że jest tak że spółdzielnia zamawia ilość ciepła na zimę i grzją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.11.2013 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 W tamtym roku moje grzejniki bardzo dobrze działały, tak mocno że trzeba było otwierać okna w mieszkaniu. Mieszkam na parterze. a jak jest u sąsiadów ...? ( rozumiem że rozmawiamy o bloku czy innym budynku wielorodzinnym ...) w mieszkaniu jest zimno czy OK. ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.11.2013 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 tego to nie wiem bo sie na tym nie znam ale powinno byc woda z ciepłowni, wiem że jest tak że spółdzielnia zamawia ilość ciepła na zimę i grzją czy są głowice termostatyczne na grzejnikach , jaka jest temp. w pomieszczeniach ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grochal86 26.11.2013 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 tak to jest blok, mieszkanie na parterze u sasiadów po przeciwnej stronie grzeje i u tych co mieszkaja nade mna podobnie,ta jest jakas glowica ustawiona na max , temperatura ujdzie ale to dzieki temu mysle ze to blok grzeja sasiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 26.11.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 to odkręć głowicę i ustaw kryze na maksa, jeszcze możesz sprawdzić czy zawór na dole grzejnika nie jest za bardzo przykęcony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grochal86 26.11.2013 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 może to głupie pyt ale czym odkręcić ta kryzę klucz francuski da rade? , na dole grzejnika odkręcone prawie ze na max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 26.11.2013 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 kryza to pierścień który obrócisz ręką jak zdejmiesz głowicę a głowica powinna być na tyle lekko dokręcona że może uda się ręką odkręcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grochal86 26.11.2013 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 głowica mi sie odkreca bez problemu, kryza zaraz spróboje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 26.11.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Jeżeli nie leci powietrze ,a grzeją 2-3 żeberka mocno ,a reszta słabo to zamieniony jest powrót z zasilaniem.( może był jakiś remoncik) Nie ruszaj kryz bo rozregulujesz instalację w bloku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grochal86 26.11.2013 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 u mnie remont był ale rok temu i w tamta zimę działało wszytko ok:) aż za dobrze wiec możliwe ze to sąsiad ma coś pomylone? bo robił remont ten nade mną ? nie mogę kryzy przekręcić reką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grochal86 26.11.2013 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 załączam zdjęcia mojego problemu:) na 2 godziny przekreciłem głowice na 0 grzejniki zrobiły sie zimne, w domu temperatura spadła, odkręciłem i nadal tak samo 2-3 żeberka grzeją reszta guzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grochal86 26.11.2013 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 czym innym niż ręka można przestawić kryzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 26.11.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 skoro sąsiad rozkryzował się to właśnie jest powód. Jest kryza podpionowa która dopuszcza do pionu określoną porcję ciepłej wody.Cała woda płynie do niego a u ciebie przepływa w przeciwnym kierunku.Sprawdź temperaturę rur pewno jest podobna lub powrót cieplejszy.Możesz to sprawdzić .Zakręć grzejnik i jak ostygnie odkręć zawór .Następnie sprawdź która rura rozgrzeje się pierwsza powrót czy zasilanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 26.11.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 najpierw kryze się odciąga do siebie poźniej kręci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grochal86 26.11.2013 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 ok grzejnik zakręciłem bede czekał na to aż ostygnie poźniej odkręce i jesli powrót będzie cieplejszy szybciej tzn że sasiad cos spartaczył u siebie?w załączniku dodałem pare fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grochal86 26.11.2013 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 tak myślę jeżeli on robił ten remont to w ogóle jest możliwość źle podłączyć grzenjnik? przecież ta sa dwie rury , doprowadzająca i powrót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 26.11.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 To nie problem w podłączeniu grzejnika tylko w kryzowaniu np Pod pionem kryza 3 mmw grzejnikach po 1mm (takich sie nie montuje ,ale dla celów dydaktycznych)wszystko jest OK Teraz sąsiad na górze wyjmuję kryzę i ma 15 mmcała woda leci do niego ale przez kryzę 3 mm a przez dolne grzejniki zmienia się kierunek przepływu Proszę uwierzyć.Problem jest tam gdzie brak kryzy i inne zabawy nic nie dadzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 26.11.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 a tak przy okazji to chyba lżej chodzi kryza jak jest zimna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts