Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z grzejnikami aluminiowymi

grochal86

Recommended Posts

Witam wszystkich jako nowy na tym forum

Panowie i Panie mam problem:) z grzejnikami.

W tamtym roku moje grzejniki bardzo dobrze działały, tak mocno że trzeba było otwierać okna w mieszkaniu.

Mieszkam na parterze.

Odkąd zaczął się sezon grzewczy to moje grzejniki nie działają tak jak powinny. Posiadam grzejniki aluminiowe, odpowietrzniki są ale sam muszę odpowietrzać , nie są automatyczne

Problem jest taki:

- od początku sezonu grzewczego grzeją mi tylko 2-3 żeberka na 10 żeberkowych grzejnikach.

grzejniki odpowietrzałem ale w ogóle z nich nie szło powietrze, mogę spuszczać po 10 l wody grzejnik zrobi się ciepły cały ( sama góra grzejnika) po jakiś 15-20 min wszystko wraca do początku czyli 2-3 żeberka grzeją reszta nie

- kryze mam ustawioną na 5

- dzwoniąc do ciepłowni twierdzą że oni się nie zajmują grzejnikami wewnątrz mieszkania i mówią żebym sobie znalazł hydraulika

proszę o pomoc:) ze względu na coraz chłodniejsze dni chciałbym załatwić ten problem jak najszybciej

aaaa dodam jeszcze żę przez cały rok do grzejników się nie dotykałem jak grzały w tamtym roku tak mocno to myślałem ze będą i w tym a tu zonk

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

skoro sąsiad rozkryzował się to właśnie jest powód.

Jest kryza podpionowa która dopuszcza do pionu określoną porcję ciepłej wody.

Cała woda płynie do niego a u ciebie przepływa w przeciwnym kierunku.

Sprawdź temperaturę rur pewno jest podobna lub powrót cieplejszy.

Możesz to sprawdzić .

Zakręć grzejnik i jak ostygnie odkręć zawór .Następnie sprawdź która rura rozgrzeje się pierwsza powrót czy zasilanie.

To nie problem w podłączeniu grzejnika tylko w kryzowaniu

np

Pod pionem kryza 3 mm

w grzejnikach po 1mm (takich sie nie montuje ,ale dla celów dydaktycznych)

wszystko jest OK

Teraz sąsiad na górze wyjmuję kryzę i ma 15 mm

cała woda leci do niego ale przez kryzę 3 mm a przez dolne grzejniki zmienia się kierunek przepływu

Proszę uwierzyć.

Problem jest tam gdzie brak kryzy i inne zabawy nic nie dadzą