d0m1n1k_ 26.11.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Witam,chcę kupić do biura ogrzewanie elektryczne, ale jako kompletny laik chciałbym zadać kilka pytań 1. Mając grzejnik 1500W z regulacją mocy (np. WKL 1503 S 1500 W) który ma płynną regulację od 6 do 35 st.C. zużywam tą samą ilość prądu przy 6 st.C i przy 35 st,C,?2. Jak tanio utrzymywać dodatnią temperaturę poza godzinami pracy - czy na przykład są jakieś grzejniki "nocne" do 250W?3. Z racji braku możliwości podpięcia gazu od zacząłem rozglądać się za elektrycznymi grzejnikami ścinnymi - czy jest jakiś inne rozwiązanie? Przystępne przy zakupie, tanie w eksploatacji i skuteczne? Z góry dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 26.11.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 im cieplej tym częściej będzie termostat go załączał. jak dasz większą moc to szybciej się nagrzeje i szybciej wyłączy a jak mniejsza moc to dłużej będzie sie nagrzewał. na prądzie nie ma za bardzo jak zmniejszyć zużycia, jedynie grzać na tańszej taryfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d0m1n1k_ 26.11.2013 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Czyli moc grzewcza jest zawsze na 100% tylko, że w zależności od wyższej temperatury zmienia się czas pracy ciągłej / dogrzewczej. A grzejniki które zamiast płynnej regulacji temperatury mają trzy tryby pracy działają tak samo? Nadal 1kW tylko pytanie jak długo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 26.11.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 przy mniejszej mocy mniej obciążasz instalacje, jak ustawisz niską moc to może się uda że grzejnik będzie grzał bez przerwy a jak dasz pełną moc to się mocno nagrzeje i wylącz czyli raz bedzie goracy a raz zimny ale jak przyjdzie -20 to i tak trzeba dac więcej mocy jaki model ma skokową temperaturę? tak długo aż nagrzeją do zadanej temp. o ile pytasz o czas grzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d0m1n1k_ 26.11.2013 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Jeszcze nie znalazłem - ale czas pokaże, wszakże niema rzeczy niemożliwych a jedynie nieopłacalne A teraz wróćmy do mojego drugiego i trzeciego pytania: 2. Jak tanio utrzymywać dodatnią temperaturę poza godzinami pracy - czy na przykład są jakieś grzejniki "nocne" do 250W? 3. Z racji braku możliwości podpięcia gazu od zacząłem rozglądać się za elektrycznymi grzejnikami ścinnymi - czy jest jakiś inne rozwiązanie? Przystępne przy zakupie, tanie w eksploatacji i skuteczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 26.11.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 wystarczy na noc skrecic temperature sa takie miksy powietrznej pompy ciepła z klimatyzacją, może działać w jedną lub drugą stronę, ale w najwieksze mrozy moze sobie nie poradzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 26.11.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Jeszcze nie znalazłem - ale czas pokaże, wszakże niema rzeczy niemożliwych a jedynie nieopłacalne A teraz wróćmy do mojego drugiego i trzeciego pytania: 2. Jak tanio utrzymywać dodatnią temperaturę poza godzinami pracy - czy na przykład są jakieś grzejniki "nocne" do 250W? 3. Z racji braku możliwości podpięcia gazu od zacząłem rozglądać się za elektrycznymi grzejnikami ścinnymi - czy jest jakiś inne rozwiązanie? Przystępne przy zakupie, tanie w eksploatacji i skuteczne? Aby zacząć mówić o kosztach to przynajmniej powiedz czy masz taryfę G12????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d0m1n1k_ 26.11.2013 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 (edytowane) Obecnie jest taryfa G11 dla osoby prywatnej, ale chcę zmienić na G12 lub jedną z przemysłowych (które dają jeszcze lepsze ceny, ale wymagają większego zużycia). Liczyłem wstępnie koszty eksploatacyjne. Dla założenia uznałem, źe ciągłość pracy wynosić będzie 50% (nagrzeje się w trzy minuty i kolejne trzy miunty będzie się ochładzać). Wychodzi mi (zależnie od użytych rozwiązań i urządzeń) od 351,00 do 550,00 złotych miesięcznie - w okresie grzewczym. Z tym, źe moźna oszczędzić nieco jeszcze utrzymując jedynie temperaturę dodatnią (ok. 6-10 st.C) w jednym z trzech pokoi (tzw. antyfrozen function). Trochę dużo - a z drugiej strony, nie wiem co innego mógłbym wykorzystać do ogrzewania. Butle gazową z emiterem? Niskie koszty zakupu, ale nie wiem jaka jest wydajność takiej butli... Płyty typu Infrared (podczerwień)? Koszt zakupu duży, ale już 450W daje dużą temperaturę grzewczą. Gazu nie podłącze - nie opłaca się dla tak małego budynku i tak małej inwestycji. Ogrzewanie solarne - yyy... to jest w końcu coś takiego czy nie Pozostałe metody potrzebują sporego zapasu miejsca i inwestycji - no chyba, źe coś jakby połączenie pieca z bojlerem na prądzik i kaloryfery (tylko, że nie znam cen i rozwiązań typu C.O. dla tak małej powierzchni i o zadawalającym niskim zużyciu energii) Edytowane 26 Listopada 2013 przez d0m1n1k_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.11.2013 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Witam, chcę kupić do biura ogrzewanie elektryczne, ale jako kompletny laik chciałbym zadać kilka pytań tak na początek zapytam... jakiej wielkości jest to biuro, czy jest oddzielnym budynkiem czy tylko wydzielonym fragmentem większego ogrzewanego budynku...?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d0m1n1k_ 27.11.2013 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Jest to oddzielny parterowy "blaszak" http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=226123&d=1385223861 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej9923 27.11.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 (edytowane) Chyba za bardzo optymistycznie podchodzisz do kosztow ogrzewania.Jakby byly takie niskie koszty grzania pradem to nikt by nie bawil sie w kotly na wegiel.Generalnie im wieksza moc tym lepiej bo szybciej nagrzejesz.I nie licz,ze 250 watami ogrzejesz pokoj.Wkrec 250 watowa zarowke i sprobuj ogrzewac bo tych starych zarowkach z 90% mocy stanowi cieplo. A koszty: Zalozmy bardzo optymistycznie zapotrzebowane Twojego budynka na 100w na mkw.Grzejnik bedzie chodzil non stop tzn bedzie pobieral energie przez 10 h na dobe czyli 1 kw na dobe na kazdy mkw,czyli 30 kw msc na kazdy mkw.1kw kosztuje ok 60gr czyli wydasz 18zl na msc na kazdy mkw.Ale to jest bardzo optymistyczne zalozenie i ja bym przyjal to razy dwa. Edytowane 27 Listopada 2013 przez andrzej9923 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.11.2013 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Jest to oddzielny parterowy "blaszak" http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=226123&d=1385223861 zainwestuj w coś takiego ... http://allegro.pl/klimatyzator-lg-p18rk-5-2kw-z-funkcja-grzania-i3723315374.html do takiej "blaszanki" to tylko system nadmuchowy działający na żądanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d0m1n1k_ 27.11.2013 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 (edytowane) Zalozmy bardzo optymistycznie zapotrzebowane Twojego budynka na 100w na mkw. Obecnie jest co najwyżej dostatecznie ocieplony. Niemniej jednak system grzewczy chcę kupić z myślą o już ocieplonej konstrukcji - ocieplenie będzie robione na początku przyszłego roku. A wtedy myślę, że 60-65 W na m2 wystarczy Co oznacza przedział od 2100W do 2275W zapotrzebowania na energię - co nie jest potwornie duże. Grzejnik bedzie chodzil non stop tzn bedzie pobieral energie przez 10 h na dobe czyli 1 kw na dobe na kazdy mkw,czyli 30 kw msc na kazdy mkw.1kw kosztuje ok 60gr czyli wydasz 18zl na msc na kazdy mkw. Patrząc na cennik Tauron Dystrybucja na powiat Tarnowski cena prądu na G12 wynosi: dla dnia 0,2742 zł/kWh, dla nocy 0,0643 zł/kWh I teraz obliczamy (skoro ciągłość działania określona jest 10 godzinami na dobę): Grzejnik 2 x 1.5kW = 2 x ((5h x 0.2742 x 1.5kW) + (5h x 0.0643 x 1.5kW)) = 2 x (2.05 + 0.48) = 5.06 zł x 30 dni = 151.80 zł / miesiąc. Grzejnik 1 x 0.5kW = 1 x ((5h x 0.2742 x 0.5kW) + (5h x 0.0643 x 0.5kW)) = 2 x (0.68 + 0.16) = 1.68 zł x 30 dni = 50.40 zł / miesiąc Razem za grzanie tego budynku: 202.20 zł - a to jest dla bardzo słabych grzejników. Zakładając montaż nie dwóch 1500W tylko dwóch 3000W i jednego 1000W i tak nie przekraczam około 405 złotych miesięcznie! Oczywiście plus do tego 19.41 zł. za abonament i opłaty stałe. Więc raczej nie jest to odchylenie ponad granice przeze mnie ustalone. Na marginesie, do ocieplenie zaliczam też wymienę okien i drzwi (już kupione). Edytowane 27 Listopada 2013 przez d0m1n1k_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej9923 27.11.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Piszac 10 h mialem na mysli ze grzejnik jest wlaczony do gniazdka 20 h a polowe z tego czasu ma zalaczony termostat chodz nalezy przyjac raczej 24h/12h bo jak w nocy sie wychlodzi to w dzien musisz nadgonic,na jedno wyjdzie,cudow niema.Co do ceny za kwh to nie bede sie sprzeczal,ja place cos ok 60gr w g11.Normalne domy maja zapotrzebowanie 80-120w na mkw to na jekiej podstawie przyjales dla siebie 60w.Sorry ale bardzo optymistycznie podchodzisz co do kosztow ogrzewania no ale cusz masz do tego prawo:rolleyes: w koncu Ty bedziesz za to placil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d0m1n1k_ 27.11.2013 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Zaporzebowanie dla tego tematu pobrałem z żółtej tabelki na tej stronie. Dla swoich prywatnych obliczeń wydrukowałem zawartość tej strony i obliczyłem, że przy współczynnikach okien które kupiłem oraz prawdopodobnym współczynnikiem ścian już po ociepleniu wychodzi mi zakres od 58.9321 do 64.0193 W na m2. Z uwzględnieniem w równaniach kubatury Czasem dobrze być z zapalonym matematykiem i korzystać z królowej wszystkich nauk na codzień w życiu i przede wszystkim pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts