Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fajermur. Izolacja i podmurówka.

abdel85

Recommended Posts

Witam. Posiadam ściane jak na zdjęciach. Do wysokości chasia ma ona około 30cm natomiast powyżej jest z jednej cegły i słupki widoczne na zdjęciach 30cm trzymające dach razem z łatami widocznymi na zdjęciach. Ponieważ ściana w pomieszczeniu poniżej ma 50cm chce ocieplić ją po całości z zewnątrz styropianem 10cm. Myśle co zrobić z tymi miejscami z jednej cegły.

W miejscu oznaczonym zielonym kolorem będzie okno także i tak muszę podmurować chociaż pustakiem 12cm żeby okno miało się spokojnie czego trzymać.

No i teraz nie wiem czym uzupełnić resztę cegłowej ściany. Znajomy stwierdził że on u siebie takie miejsca wypełnił styropianem do równa z resztą ściany bo potem i tak pójdą na to regipsy żeby było prościutko. No i teraz nie wiem czy zrobić to tak jak mówi styropianem np. 10cm czy może jakimś ytongiem 12cm podmurować do wysokości jętek.

Jeśli źle wytłumaczyłem to mogę to jakoś inaczej opowiedzieć, a jeśli zdjęcia są za ciemne to jutro postaram się zabrać aparat żeby porządne zdjęcia zrobić.

DSC_0535.jpg

DSC_0538.jpg

DSC_0535.jpg

DSC_0538.jpg

Nie wiem jak to ma trzymać dach ? sam mur? wspiera się tam płatew czy murłata ?

A chcesz mieć tam jakiś pokój ? ... wywal to w pierony i zrób jak trzeba.

A trzeba zrobić to dobrze, to nie te czasy gdzie tona węgla w tą czy w tą- było bez różnicy.

Ładną, ciepłą, lekką ścianę zrobisz coś jak w szkielecie,

płatew trzyma się na słupkach z cegły. podparte jest narazie drzewem . zamierzam zostawić wsparcie na murze wymienić drzewo na takie 15x7cm plus zastrzał. no i właśnie nie wiem co zrobić z bocznym pasem ściany za słupkiem( trójkąt 100x100cm plus kawałek ściany koło planowanego okna z jednej cegły). albo wyrównać styropianem lub wełną albo ytongiem podmurować i zrównać z hasiem i na to płyty GK. I mysle czy po całości dać coś wełny za płyte czy same profilei do tego płyty kręcić bez docieplenia wewnątrz. jutro zrobie porzadne zdjęcie żeby wytłumaczyć o co mi chodzi. Edytowane przez abdel85