Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

proszę o pomoc i fachową rade. 30 października 2013 złożyłem wniosek o pozwolenie na budowę. Urząd ma 65 dni na rozpatrzenie mojego wniosku. Z tego co się orientuje to jest duże ryzyko że nie dostane pozwolenia na budowę w tym roku (urzednicy mogą dopatrzeć się jakiegoś drobiazgu i odrzucą wniosek ). Zakupiłem w tym miesiącu część materiałów budowlanych ( pustaki, stal i dachówkę) . Dzwoniłem do kilku firm, które zajmują się rozliczaniem VAT ale nie uzyskałem żadnej konkretnej odpowiedzi . To samo w US powiedziano mi że jeszcze nic nie wiadomo. Moje pytanie brzmi : Jeżeli dysponuje fakturami wystawionymi w 2013 ale z powodu jakiś przyczyn nie otrzymam pozwolenia w 2013 tylko w styczniu 2014 to czy mogę liczyć na odliczenie VAT za materiały budowlane ? Jeżeli chodzi o nowe zasady obowiązujące od przyszłego roku to mam 30 lat ale dom który buduje ma powierzchnie powyżej 100 m2. Czy mogę złożyć wniosek przed końcem 2013 a później dostarczyć pozwolenie ?

https://forum.murator.pl/topic/185083-zwrot-vat-za-materia%C5%82y-budowlane/

Do wniosku o zwrot, należy dołączyć kopię pozwolenia na budowę.

Weryfikacji dat może dokonać (i dokona) urzędnik US

Ale warto wiedzieć, że formalnie ustawodawca nie uzależnia prawa do zwrotu VAT od tego, czy zakup materiałów budowlanych nastąpił przed, czy po uzyskaniu pozwolenia na budowę.

Wymagane jest jedynie, by poniesione wydatki zostały udokumentowane fakturami i wymagane jest (ustawowo), aby inwestor dysponował tym PnB w momencie składania wniosku o zwrot.

Takie stanowisko zajął również min. Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach w interpretacji indywidualnej z dnia 13 lipca 2012 r., (nr IBPBII/2/415-574/12/MW) oraz Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie z dnia 15 lutego 2011 r., (nr IPPB2/415-991/10-2/AK) .

Osoba fizyczna, która poniosła wydatki na zakup materiałów budowlanych przed datą uzyskania pozwolenia na budowę, ale w dniu składania wniosku o zwrot posiada już to pozwolenie, ma prawo do zwrotu części wydatków poniesionych z tego tytułu.

Niestety te interpretacje nie są (nie muszą być) wiążące dla innych US, tak więc w różnych US mogą różnie podchodzić do tego zagadnienia, co może stwarzać trudności w zwrocie VAT.

Rozstrzygnięcie tego na drodze sądowej, raczej pewne na korzyść inwestora - moim zdaniem oczywiście.

dopisałem:

Teoretycznie więc nie ma przeszkód aby zakupić materiały do końca 2013r i rozliczyć je na prawach (nabytych) do 2018r nawet z PnB wystawionym w 2014r.

Teoretycznie, bo droga może być uciążliwa - tym bardziej, że dochodzi tu nowy i nieznany element, tzn. PnB wydano po wygaśnięciu obowiązywania aktu prawnego na podstawie którego przysługiwała ta (taka) ulga, bo jest to kwestią interpretacji urzędniczej.

Edytowane przez sSiwy12
https://forum.murator.pl/topic/185083-zwrot-vat-za-materia%C5%82y-budowlane/#findComment-6204174

• 1 month później...

Dzień dobry,

Chciałabym się podłączyć pod wątek. Większość faktur sama rozpracowałam. Jednakże zastanawia mnie kilka pozycji i chciałabym mieć 100% pewność, że dobrze, że nie ujęłam ich w wykazie. Są to:

- Klej to tapet Metylan spezial

- Wszelkiego rodzaju Uni-grunt

- Elastyczna powłoka uszczelniająca FDF 535

- Taśma uszczelniająca Sopro DBF 638

- Farba fasadowa Polonit

- Blachowkręty

- Puszka P/T karton gips PO-80

- Puszka gips karton PK-60F

- Dekiel uniwersalny 70/80.

I bardzo proszę o potwierdzenie ceny 1 m2 dla wniosków składanych w styczniu 2014 r.

Dziękuję i serdecznie pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/185083-zwrot-vat-za-materia%C5%82y-budowlane/#findComment-6263389