Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schwenk Climowool DF2 034 opinie

MRQ69

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Planuję ocieplenie poddasza w SSZ wełną i produkt z tytułu tematu zbił mnie cenowo. Czy ktoś to może już stosował? Jakie są opinie na temat tego produktu.

Głównie interesują mnie sprężystość - czy dobrze trzymają się krokwi jak się wciska pasu ciut szersze niż rozstaw krokwi oraz jak pracują z oddawaniem wody.

Plan jest dać 15 cm między krokwie i na wieszakach 30cm dać 20 - 25 cm na krokwie pod zabudowę GK

• 2 weeks później...

Cześć.

Też jestem zainteresowany tą węłną. Dziś dostałem ofertę i mogę ją kupić za 17zł/m2 ,15cm.

Cena dobra tylko czy idzie w parze z jakością. Wiem, że nie jest hydrofobizowana ale bez tego da się też żyć. Jest produktem niemieckim.

Niestety nie miałem okazji jej jeszcze oglądać i sprawdzić organoleptycznie co to za produkt.

Jesteś z tej Nosówki k. Rzeszowa.

Pozdrawiam

mam schwenka 0,33 30cm w skosach i 40 w suficie, sam kładłem, wełna bardzo sprężysta, aż tak nie pyli.... ogólnie produkt godny polecenia,

Cześć.

Czy masz jakieś porównanie do wełn innych producentów np Isover. Knauf, Ursa. Chodzi mi głównie o stabilność, sprężystość, rozwarstwialność i inne tego typu cechy fizyczne wełny. Docierają do mnie informacje, że dobre właściwości tego typu posiada wełna Isovera, Knaufa -Unifit, natomiast Ursa jest bardziej "sflaczała" trzeba przy układaniu uważać aby się nie rozwarstwiła.

O Rocwoolu nie pisze, bo to skalna więć stabilność wymiarów b. dobra.

Pozdrwawiam.

Cześć.

Czy masz jakieś porównanie do wełn innych producentów np Isover. Knauf, Ursa. Chodzi mi głównie o stabilność, sprężystość, rozwarstwialność i inne tego typu cechy fizyczne wełny. Docierają do mnie informacje, że dobre właściwości tego typu posiada wełna Isovera, Knaufa -Unifit, natomiast Ursa jest bardziej "sflaczała" trzeba przy układaniu uważać aby się nie rozwarstwiła.

O Rocwoolu nie pisze, bo to skalna więć stabilność wymiarów b. dobra.

Pozdrwawiam.

mam porównanie tylko do ursy bo miałem jej kawałek i rzeczywiście schwenk jest o wiele bardziej sprężysty, twardszy i bardziej przypomina materac niż watę

• 3 weeks później...
Cześć.

Też jestem zainteresowany tą węłną. Dziś dostałem ofertę i mogę ją kupić za 17zł/m2 ,15cm.

Cena dobra tylko czy idzie w parze z jakością. Wiem, że nie jest hydrofobizowana ale bez tego da się też żyć. Jest produktem niemieckim.

Niestety nie miałem okazji jej jeszcze oglądać i sprawdzić organoleptycznie co to za produkt.

Jesteś z tej Nosówki k. Rzeszowa.

Pozdrawiam

Właśnie trzasnąłem cale poddasze tą wełną, też płaciłem ok 17 zł. Dawałem 15 pomiędzy krokwie i 10 w poprzek, wata tak mocno nie pyli - wytrzymać się da, dość dobrze trzyma się "kupy " ale sznurkować trzeba bo wypadnie z pomiędzy krokwi.

Witam ponownie, niestety, z racji braku realizacji zamówień schwnka w grudniu poległem i wziąłem Rockwoola. TopRock Super.

Oprócz większego współczynnika -> 0,35 jest hyrdofobizowana, powinna się trzymać krokwi, no i poszła na fakturę w 2013 :D

Końcowa ilość to 15 między krokwie +15+10 pod nie. Dzięki wszystkim za podpowiedzi, szkoda że Schwenk nie robi dostaw w grudniu...

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
Moim zdaniem produkt jest rewelacyjny, mam u siebie położone 15cm między krokwiami i 15 cm pod krokwiami. Kończy się pierwsza zima w moim nowym domu i jestem zadowolony, że dałem taką izolację. Zastanawiałem się wcześniej czy nie dać 2x15cm lambdy 033 (DF33) ale jak wyliczyłem U dla 033 i 034 to praktycznie nie ma różnicy, a w portfelu zostało kupę kasy. Wełna bardzo sprężysta, nie rozwarstwia się i jest to najlepszy stosunek jakości do ceny obecnie ze wszystkich dostępnych wełen.

Moim zdaniem produkt jest rewelacyjny, mam u siebie położone 15cm między krokwiami i 15 cm pod krokwiami. Kończy się pierwsza zima w moim nowym domu i jestem zadowolony, że dałem taką izolację. Zastanawiałem się wcześniej czy nie dać 2x15cm lambdy 033 (DF33) ale jak wyliczyłem U dla 033 i 034 to praktycznie nie ma różnicy, a w portfelu zostało kupę kasy. Wełna bardzo sprężysta, nie rozwarstwia się i jest to najlepszy stosunek jakości do ceny obecnie ze wszystkich dostępnych wełen.

A mógłbyś jakieś zdjęcia dodać? Jestem ciekaw jak Ci to wyszło :-)

• 2 weeks później...
  • 3 months później...